Så funkar dropshot | Abborre med EL-GE Kim

Dropshotfiske, en nu mycket välkänd teknik som har visat sig vara grym på att fånga stora och ofta inaktiva abborrar i våra insjöar och framför allt våra åar och kanaler.

(Abborre tagen tidig vår 2017 på en väldigt långsamt fiskad dropshotriggad Ribter i Arkensas Shiner)

Vad är då dropshot?

Det är en teknik man ofta använder när vattnet blivit något kallare och abborrarna klumpat ihop sig.

På vintern kan man väldigt ofta ha svårt att hitta fisket, men när du väl fått en fisk är chansen stor att du får fler fiskar på precis samma plats. Detta beror på att abborrarna klumpar ihop sig under den kalla perioden på året, på vintern. För att få de köldstela fiskarna till hugg behöver du då ha en fisketeknik du kan fiska långsamt och där kommer tekniken dropshot in. Tekniken innebär att du har en typ av aktivt bottenmete som du långsamt drar över bottnen.

Tacklet fungerar såhär:

Du tar en dryg meter fluorocarbonlina, inte nylon,(varför förklarar jag nedan) på den tafslinan sätter du på en dropshotkrok (Gamakatsu worm 39 #2) med hjälp av en upphängarknut någonstans i mitten på linan, under kroken hänger du på ett dropshotsänke i lämplig vikt. Nu har du en klar rigg som kan skarvknytas fast på din flätlina och det gör du enklast med en dubbel grinner. Det är en knut du använder istället för att använda ett lekande som kan störa gången på betet och fisken. Det är viktigt att du gör fler varv på flätlinan än på fluorocarbonet. Detta för att knutarna i slutändan ska bli någorlunda lika i storlek så de håller mot varandra.

På bilden ser du hur du gör knuten!

1: Trä på kroken vänd neråt.

2: Gör en ögla (då vänder kroken sig rätt).

3: Tvinna linan runt sig själv så det bildas en ögla mellan linorna.

4: Dra igenom kroke, men inte hela vägen

5: Dra åt så att knuten hamnar på krokskaftet.

 

Okej, nu är tacklet klart. Vad använder man då för beten?

 

Till det mycket långsamma dropshotfisket tycker jag själv om att använda lite långsmala beten, typ Ribster från Lunker City i färgen Arkensas shiner. Det är ett bete som givit många och stora fiskar på förleksfisket. När det blir lite varmare gillar jag att använda den minsta varianten av Grubster som också är från Lunker City och i samma färg. Den färgen har visat sig vara oslagbar! Men alla mindre jiggar fungerar, både de med paddelstjält och de utan.

 

(Minsta varianten av Grubster i Arkensas Shiner efterliknar en betesfisk oerhört bra)

 

Så hur fiskar man dropshot?

Jo, du börjar med att sätta vikten på de djup du vill fiska på. Jag fiskar ofta väldigt nära bottnen, typ 20-30cm ovanför bottnen. Kasta ut betet, gärna på andra sidan ån eller kanalen eller vid anslutning till någon typ av vegetation eller struktur där de ofta håller till. Börja inte veva direkt nu utan låt betet landa på bottnen där du kastat och guppa lite försiktigt med spötoppen. Du ska i stort sätt endast få sänket att resa sig något från bottnen.

Gör det ett litet tag och ta sedan ett vevtag på rullen och gör samma sak igen. Jobba nu av vattnet på detta sätt meter för meter. Känner du inget går du vidare några meter och provar igen. Känner du däremot ett hugg fortsätter du på samma plats.

 

(Abborre tagen i Göteborgs kanal)

 

Kräver dropshot någon speciell utrustning?

 Ja, det tycker jag. Du kan klart använda dig av ett vanligt lite kortare spö. Men vill man få ut det mesta av denna tekniken finns det lite olika delar i utrustningen jag tycker krävt.

Dels ett spö som är väldigt toppigt och som har en kraftig ryggrad. Toppigheten behöver du för att kunna finessfiska ditt bete, alltså med små små rörelser få betet att röra sig som det ska och en kraftfull ryggrad kunna kroka fisken på spänd lina. Spöt tycker jag ska vara runt 7 fot långt och ha en kastvikt på runt 5-30g. Jag kör själv med ett som är 7 fot med en kastvikt på 7-28g vilket jag tycker är perfekt!

Att tänka på - dropshotspön:

Det jag gärna kollar efter är ett spö som är runt 7 fot långt med en riktigt styv ryggrad som samtidigt har en rellativt mjuk och följsam topp. Den mjuka toppen gör att du inte tappar fisken lika lätt och den styva ryggraden gör att du kan pressa in fisken snabbt samt även kroka en mjukmunnad abborre betydligt bättre. Har du ett helstyvt spö så följer inte spöt med i fiskens huvudskakningar och det resulterar i att abborren lättare skakar sig loss från kroken. Ett spö som bygger på denna typ av spö är till exempel dropshot serien från Westin (W6 &W3).

Klicka här för att komma till dropshotspön!

 

Att tänka på - rulle:

Det jag tänker på när det kommer till vilken rulle jag använder vid Dropshot fiske är att den gärna får vara lite större. Detta handlar om balansen i din utrsutning. Har du en liten rulle i exempelvis 1000-2000 storlek kommer du få en framtung utrustning. Detta är inte optimalt då det kräver mer av dig och du kommer att spänna handen och handleden för att hålla uppe spötoppen, vilket resulterar i att du kanske inte känner de försiktiga huggen lika bra.

Använder du däremot en tyngre/större rulle kommer du helt naturligt få upp spötoppen i luften vilket gör att du i princip kan hålla i spöt med två fingrar och vara mycket mer uppmärksam på de allra försiktigaste huggen. Det är mycket viktigt att jobba med spötoppen uppåt här. Dels får att du får bättre uppfattning av hugg, du krokar mycket lättare fisken och din dropshotrigg står mer vertikalt från botten och släpar inte tacklet längs med botten.

Här kan du hitta de haspelrullarna jag tycker är lämpliga för dropshotfiske:

 

 

 
Rekommenderade beten till dropshop:
 
När det kommer till beten kan du egentligen välja vad som helst. Allt från paddel-tail till maskliknande jiggar. Det man däremot gärna kollar efter är en lite mer långsmal jigg, likt betet på bilden nedan, som kan röra sig fint och förföriskt med små lätta rörelser i spötoppen. Det är även bra att försöka hålla betet under 10cm för att bibehålla finesskänslan i tacklet. Ett långt och tungt bete får inte samma fina gång som ett mindre bete på dropshot.
 
Bild på Man Cave Baits DS Leech 9cm Green Pumpkin
 
 

Övrig utrustning:
 

Fluorocarbon är ett måste! Välj en varienten och tjocklek som passar bäst i dina vatten. Har du mycket skit på botten eller mycket gäddor är det en god idé att använda en stelare och tjockare fluorocarbon. Fiskar du däremot väldigt finessigt och kanske i väldigt klart vatten kan det vara en god idé att gå ner i tjocklek. Rekommenderad tjocklek är mellan 0.28-0.40 mm beroende på situation och typ av vatten.

Klicka här för att komma till fluorocarbonlinor!

Bild på Berkley Trilene 100% Fluorocarbon 50m 0,18mm / 2,3kg

Dropshotkrok - skiljer sig från andra!

Dropshotkroken skiljer sig något från annan krok så att välja rätt krok här kan spara dig jiggar och kroka fisken bättre! Dessa krokarna har en ganska djupt formad underkant och en plattare krokspets likt bilden nedan. Detta gör att det finns spelrum för jiggen att röra sig och harr det även finns spelrum att kroka fisken på bästa sätt.

Klicka här för att komma till dropshotkrok!


Bild på Ryugi Fog Shot TC (9 pack)
 

(Abborre tagen i Mölndalsåns vid Liseberg på Dropshot)

 

Dags att sammanfatta:

 

  • Dropshot är en teknik som är väldigt effektiv under den kalla perioden och fiskas långsamt på köldstel fisk.
  • Fiska noggrant av området, händer inget byter du plats.
  • Fiska i anslutning till vegetation och strukturer som risvasar, nerfällda träd, pålar, betongsediment m.m.
  • Använd fluorocarbon och en tunn flätad lina.
  • Använd långsmala maskliknande beten under den kallaste perioden på året och en mindre ettrig shadjigg den varmare perioden.
  • Fiska långsamt nära bottnet. Håll hela tiden kontakt med bottnen och gör inte för stora rörelser.
  • Skaffa en schysst utrustning, del blir mycket roligare de. Ett rappt spö med mycket toppaktion och en tung rulle med en tunn flätlina.
  • Ge fisket tid, förr eller senare hittar du fisken och då kan du ha ett riktigt kalasfiske!

 

 

Tänk på att de riktigt stora fiskarna ofta är gamla, romfyllda honor som ska leka. Jag rekommenderar att man släpper tillbaka all fisk över 500g. Det bidrar till ett hållbart fiske i framtiden då de fiskarna är riktiga genbärare som får systemen att rulla. Utan dem, ingen fisk i framtiden så hantera dem skonsamt och släpp tillbaka.

 

 

Har du fler frågor kring detta fisket eller abborrfiske överlag får du gärna kontakta mig personligen! Det gör du via mejl på kim@el-ge.se eller på facebook @Kim El-Ge Palmqvist.

 

Skitfiske,

Kim på EL-GE Sportfiske i Göteborg.

Skriv en kommentar
*
Kommentarer
2021-10-13 07:05
bra
2024-10-27 18:30
Hej kan ni komma till sandhemssjön någon gång