Filtrera
PÅ GRUND AV COVID-19 KAN LÄNGRE LEVERANSTIDER FÖREKOMMA PÅ BESTÄLLNINGSVAROR. KONTAKTA OSS FÖR MER INFO!
Stäng
PÅ GRUND AV COVID-19 KAN LÄNGRE LEVERANSTIDER FÖREKOMMA PÅ BESTÄLLNINGSVAROR. KONTAKTA OSS FÖR MER INFO!

Abborrfiske under den kalla tiden på året | El-ge Kim

Abborrfiske under den kalla tiden på året | El-ge Kim

Abborrfisket på hösten kan vara trögt och svårt nu när det bli kallare i vattnet. Fisken är inte lika aktiv i sitt födosök som den varit under sommaren men klumpar däremot ihop sig mer i stim vilket gör att om du väl hittat dem, kan ha ett fantastiskt fiske på många och även ofta stora individer. Den här gången tänkte jag främst ta upp streetfisket, och då framför allt streetfisket i Göteborg. Min erfarenhet är den att under sommarfisket har man väldigt mycket aktiv fisk i vattensystemets yttre delar och mynningar. Där samlas det en del betesfisk och abborren kommer gärna utifrån och trycker in betesfisken när den jagar.

Abborrens beteende på sommaren och den tidiga hösten är att jaga och äta upp sig ordentligt innan den kalla senhösten och vintern kommer. Därför är ofta mycket aktiva beten som spinnare och crankbaits väldigt effektiva. När sen hösten och vintern kommer söker sig abborren ofta upp i vattensystem som åar och älvar för att bland annat hitta lekplatser där de ska leka på våren. Då är inte abborren lika aktivt sökande efter föda längre men äter klart fortfarande, i kortare perioder.

När man då fiskar i kallare vatten på köldstel fisk som står ganska still, är dropshot en oerhört effektiv metod att fiska med och istället för att fiska med beten som imiterar små betesfiskar tenderar maskliknande beten eller creaturebaits fungera bättre. De ger en mycket mer mjuk och gungig gång på betet med små spörörelser, och det är det du vill ha eftersom fisken oftast är slö och står ihopklumpade på samma ställe.

 

Mina 8 tips för ett effektivt och framgångsrikt kallvattensfiske:

  1.  Fiska dropshot – Knyt dina egna tackel med bra krok och en bra flourocarbontafs.
  2.  Fiska betet långsamt – Använd små och slanka jiggar som pulserar bra i vatten.
  3.  Var mobil – Gör förflyttningar för att hitta fisken, får du en fisk ger du platsen mer tid.
  4.  Leta struktur – Pålar, överhängande träd och annan vegetation är ofta där du hittar fisk.
  5.  Använd flätlina – En tunn och starkt färgad flätlina ger dig kontroll och du känner/ser lättare vad som är hugg,   fisken hugger oftast väldigt försiktigt så här års.
  6.  Betesfärger – Jag fiskar nästan alltid med naturfärgade beten, Arkensas shiner är en färg som står mig               varmt om hjärtat. Är det riktigt trögt kan en orange eller chartreuse jigg vara hett.
  7.  Väder – För mig har mulna dagar med högt vatten fungerat väldigt bra!
  8.  Tid – Mitt på dagen brukar vara bra, men var inte rädd att stanna till det blir mörkt. Då kan fisket runt               gatlyktor eller annan belysning som lyser ner i vattnet ge fisk.

 

Ge fisket tid och experimentera lite i storlekar och färger på dina beten. Så här års brukar slitet ge bra betalt i form av stor fisk. Ut och fiska! Det är värt det. Kom in i butiken och tjöta lite så ger vi dig ytterligare tips och instruktioner på riggar och annat.

Foto: Ludwig Kumlin Larsson

Skriv en kommentar