Filtrera
Stäng

Vertikalfisketips | EL-GE Kim

Vertikalfisketips | EL-GE Kim

Nu under sommaren har vi börjat köra vertikalfisket allt mer. Detta har visat sig vara en mycket effektiv metod för fisket efter större fisk. Abborrfisket kan vara väldigt olika från dag till dag och till och med mellan timmarna har vi märkt. Ena dagen kan de vara sjukt lätta att trigga och man har ett kanonfiske med abborrar stiger flera meter som torpeder upp till jiggen. Och sen kan de andra dagen vara oerhört svårflörtade när man ser att de kommer upp och möter jiggen men direkt simmar ner till botten igen och man går igenom hela betesasken och ändå inte får ett hugg. Detta beteende kan man även stöta på under samma dag.


Foto: Ludwig Larsson från West Coast Predator Society

Abborren är i min värld en fisk med riktiga humörsvängningar som kan vara riktigt frustrerande att fiska på men som oftast är glada i att ta en vertikaljigg som kommer i full fart.

Det vi oftast brukar göra är att vi letar upp ett område som enligt ekolodet håller bra med fisk, sen ankrar vi där och väntar in ett eko. Eftersom abborren är så pass aktiv i sitt födosök kommer det ofta in stim under båten även vid ankring. Vi använder oss av ett Lowrance elite 7 TI när vi fiskar och det har varit en stor hjälp för vårat fiske. Med hjälp av lodets sidescan kan vi lokalisera mer fisk på större ytor och med hjälp av downscan få en klar bild på vad som är stor fisk och vad som är mindre fisk och betesfisk.

Vi brukar ofta börja med traditionellt jiggfiske med mindre beten och då fiskar vi oftast med beten från Lunker city och gärna ett bete som heter Grubster i färgen Arkansas Shiner.

Bild på Lunker City Grubster 5cm (15 pack) Arkansas Shiner

När vi sen börjar se fisk dyka upp på ekolodet har vi vertikalutrustningen riggat med en 30g jiggskalle och en större vertikaljigg, t.ex en större Fin-s jigg eller en Twinteez från Westin. Vi har märkt av ett bättre resultat på både mängden fisk men även storleken på fisken när vi går upp i storlek på vertikaljiggen. Det blir ett mer bestämt hugg där fisken inte tvekar en sekund utan bara simmar i hög fart och tar jiggen.


Foto: Ludwig Larsson från West Coast Predator Society

Vi fiskar oftast på 8 meters djup där vi i regel alltid stannar med jiggen på runt 6 meters djup. För oss har det varit tricket att få abborren att bestämt stiga och ta betet direkt istället för att behöva locka till hugg precis framför fisken.

Utrustningen vi använder oss av är spön med mycket ryggrad men som ändå har en ganska tacksam/mjuk främre toppsektion. Detta för att inte rycka betet ur den ganska mjuka munnen som abborren har. Vi fiskar med ett spö som heter Spro Addiction shad special BC som är ett spö klassat 9-38g och är 7,1” långt. Detta är enligt oss det ultimata spöt för både vertikalfisket men även övrigt jiggfiske. Detta spöt har inte bara pressat upp grov borre utan har även gett insjööring på 8,2 kg och gädda på hela 12kg, vilket är mycket väl godkänt enligt oss.


Foto: Ludwig Larsson från West Coast Predator Society

Foto: Fredrik Aremyr

Rullarna vi använder är bland annat Shimano Citica och Quantum Accurist till dessa spöna. Jag använder själv Accuristen och tycker den är extremt välbyggd. Den har en utväxling på 7.0:1 vilket jag tycker är en bra ratio till just vertikalfisket och har även en flip-funktion som gör att när du trycker på spärren släpper den ut linan och när du sen släpper spärren låser den spolen och gör att du lätt kan släppa på en fisk medans du t.ex parerar motorn med andra handen.

Bild på Quantum Accurist LH 100HPTA

Mitt tips, var inte rädd att använda större beten. Gärna beten runt 15cm. Det kan resultera i mer och större fisk.


Skriv en kommentar