Havsöringsfisket på Skånekusten nu på vintern och den tidiga våren kan bjuda på tröga fiskedagar med korta huggperioder. Nu gäller det att fiska aktivt och söka av så stora ytor som möjligt för att hitta fisken. När du väl börjat få kontakt med fisk är det lämpligt att stanna vid platsen och noggrant fiska av det området. Det står ofta fler fiskar på samma ställe i stim. Rev och stenpartier är platser du bör fiska av och då fisken ofta står på lite djupare vatten så här års kan man behöva fiska utanför reven. Det kan vara en bit ut och då kan spinnfisket ha stor fördel för att komma åt fiskarna som står på djupkanterna. Nedan hittar ni två tekniker som fungerar bra just nu.
Bombarda
Bombardafisket, ett mycket välkänt fiske som också fungerar väldigt bra. Ett intermediate bombardaflöte på 20-40gr rekommenderar jag beroende på vindar och vågor. Som tafs tycker jag att runt 1-1,5 spölängder av fluorocarbon är bra och gärna med en dimension på 0,28 mm och högre. Var inte rädd att köra ganska grov tafs så här års. Det går ofta väldigt stor och stark fiske på Skånekusten och det sista du vill är att tafsen går av när du behöver pressa fisken. Du kan använda både flugor och gummibeten till detta. Lite större flugor som Pattegrisen och andra räkimitationer är riktigt bra just nu. Lite större beten som kan trigga till ett aggressionshugg på köldstel fisk. Gummibeten som maskar och imitationer av borstmask är ett bra alternativ. Även om det är kallt i vattnet har vi redan nu sätt röda stora borstmaskar inne på grunt vatten.
En grym upphängarknut som fungerar oavsett differnser i dimensioner på linorna.
Drag
Drag, de klassiska dragen. Det finns lite olika alternativ för lite olika fisken. T.ex skeddrag i metall som man passar bra till lite djupare och snabbare fiske. Sen har vi epoxybeten, typ spöket som är en kustwobbler och andra skedar i plast med epoxyöverdrag är beten du lättare kan fiska lite långsammare och grundare då de har lägre densitet och inte sjunker lika snabbt. Till detta fisket är en fluorocarbontafs på runt en meter så gott som ett måste om du fiskar med flätlina. Att föredra då är att man inte använder sig av ett lekande mellan flätlina och tafs, utan istället gör en skarvknut mellan dessa linor. Dubbel grinner är en knut som är oerhört stark. Bra att tänka på är att man gör fler varv på den flätade linan och färre på fluorocarbonet så att knutarna blir jämlika i storlek. T.ex 12 varv på den flätade och 3 på fluorocarbonet. En stor fördel med tafsen, förutom att den tål nötning och inte skrämmer fisk, är att du enkelt kan applicera en upphängarfluga. Det kan vara en liten detalj som förändrar ditt fiske helt. Genom att sätta på en liten märla 40cm ovanför draget kan du få helt andra resultat!
Utrustningsval
Spö
Till havsöringsfisket är ett spö på 9-11 fot att rekommendera. Dels för kastlängder men även för att kunna hantera längre tafsar. Ett spö med mjuk genomgående aktion är en fördel vid drillning av den livliga havsöringen och ger mjuka, kontrollerade kast vilket underlättar vid fiske med långa tafsar.
Rulle
En rulle i storlek 2500-3000 passar ypperligt till detta fisket. Se till att du har en rulle som tål saltvattensfisket och är relativt tät. En tyngre rulle ger bättre balans i systemet på längre spön. Daiwa Saltist är en rulle som är tät, tål saltvatten och har stark och jämn broms.
Lina
Lite beroende på väder. Är det minusgrader kan nylon vara att föredra då den inte suger vatten och inte fryser på samma sätt som flätlina tenderar att göra. Däremot tappar du en stor del känslighet i linan då du har så mycket stretch och på så sätt kan du tappa eller missa mycket fisk. Flätlina är att föredra alla dagar så länge du inte fiskar i minusgrader. Den har känsligheten så du känner minsta lilla pet, den är tunn och skär bra genom vattnet, du får längre kast och krokar fisken mycket bättre. Dimensioner jag rekommenderar: Nylon – 0,28 - 0,33mm och flätlina 0.12-0.16 beroende på fabrikat och hur många trådar den håller.
Övrigt att tänka på!
Klä dig varmt! Det kan vara riktigt kallt där ute så klädseln är a & o om du ska orka stå i kallt vatten och nöta en hel dag. Bra underställ för att hålla dig varm, bra sockor, väl impregnerade kläder så du håller dig torr och framförallt, skydd för händerna så du slipper frostskador och det är där du fryser som mest! Tänk på att ha med en bra hov i en större storlek, gärna med gummerat nät om du planerar att fiska catch and release.
Studs i kängorna underlättar din vadning så du slipper halka. Eftersom du fiskar runt rev har du mycket växtlighet runt stenar och botten som kan vara väldigt hala så studs gör att du vadar mycket säkrare.
Så för att sammanfatta det hela...
- Fiska runt rev i anslutning till djupare vatten med mycket tång och sten.
- Rör dig mycket. Fiska av området snabbt. Hittar du fisk, stanna kvar annars förflytta dig.
- Använd tafs för att inte skrämma fisken.
- Laborera med storlekar och färger på betet.
- Använd långa halvmjuka spön för bättre kastlängder och krokning.
- Klä dig varmt för ett bekvämare fiske.
- Ha med en rymlig håv med gummerat nät.
- Vada säkert med studs i kängorna.
Tänk på att det är minimimått på 50cm i Skåne och släpp tillbaka färgad och smal fisk, så kallad besa, för ett bättre fiske i framtiden!