Stora abborrar i olika kondition | West coast predator society

Stora abborrar i olika kondition | West coast predator society

Nationaldagen firades för West coast predator society med ett 18 timmars non-stop pass efter abborre. 

03:55 på nationaldagsmorgonen drog jag(Kim) och Ludwig upp till Trollhättan för att köra ett heldagspass efter abborre tillsammans med vår vän Fredrik Aremyr. Vi möttes vid båtrampen och började rigga upp vår utrustning. Sjön stod stilla just i den viken vi åkte från men utanför drog vinden på ganska friskt. Vi hade en rutt vi följde på plottern med hjälp av elmotorn för att söka av ett större område efter aktiva stim och betesfisk på ekolodet. Det började ganska trögt på första rutten med några ströfiskar här och där och vi bestämde oss för att prova en annan del av sjön. Där växlade vi mellan att driva över en djupkant och samtidigt använda elmotorn för att hålla oss på kanten.

Vi sökte en kort stund längs kanten och hade några kontakter samtidigt som vi började se en del aktivitet på lodet. Vi satte igång Sidescan-funktionen och såg att vi hade mycket fisk i mindre stim runt om och under oss.

Foto: Fredrik Aremyr

Vi fortsatte få rätt mycket fisk runt halvkilot på den platsen men efter en stund svalnade det av och vi började leta igen. Vi mötte upp några vänner som har sjön som sitt hemmavatten och de visade oss en annan avlång vik där de sa att man inte får lika mycket fisk men oftast större fisk. Vi hittade en ränna som gick genom den långsmala viken där det brantade rejält på kanterna. Ludwig satte på en Grubster i färgen Arkensas Shiner på en 18 g skalle från gamakatsu i storlek 4/0 vilket visade sig vara betet för dagen. Han drog ett kast upp över branten och studsade ner över branten. Den metoden har visat sig vara väldigt effektig då man ofta får större fisk som skyddat kan stå i bakhåll och ta ett bete som kommer dalande. Han hade en rejäl kontakt med tunga stonkningar som relativt fort klev av. Han kontrollerade tafsen och betet. Inga tandmärken... Tog ett kast till i sammar riktning och på ungefär samma ställe satt den.

Foto: Fredrik Aremyr

Vi tog snabbt vikt och längd på den och mellan det och fotograferingarna hade vi en håv hängande i relingen som vi kunde använde som en live well för att förvara fisken i under tiden som kameror riggades. Denna fisken vägde hela 1270g och mätte 42cm lång. Denna fisken fick glatt simma vidare och släppa sin rom för att sprida sina fina gener.

Vi nötte på ett tag till i samma vik och fick lite ströfisk och kontakter men drog ganska snart vidare till en anna vik som hade ett grästäckt grundflak som låg på ca 6m djup och brantade ner till 12-15m. Uppe på flaket stod även där en del halvkilosfisk och vi planerade även här upp en rutt längs djupkanten.

Foto: Fredrik Aremyr

Ludwig, med samma teknik och samma bete, gjorde det igen! Han får på en fisk som ger en tung fight. Vi står och funderar på om det kanske är en gädda men ganska snart ser vi den höga kroppen och ränderna längs sidan. Det är ännu en borre som vi direkt ser är över kilot. Vi får i den i håven och gör iordning kameror och våg medans den får återhämta sig i håven innan vi börjar pilla med den. Denna abborren var en längre, tre centimeter längre för att vara exakt och vägde precis lika mycket som den förra, 1270g! Ofattbart...

Foto: Fredrik Aremyr

Denna krigaren var däremot utlekt och hade vad vi tror är bitskador från gädda på den bakre delen av kroppen. Det var intressant att se hur mycket det kunde skillja mellan vikarna, att de i ena viken där det var djupare med hårdare botten inte ännu lekt medans de i den andra grundare och grästäckta viken hade lekt färdigt. Så vårt tips är att fiska väldigt aktivt. Sök av stora ytor och leta efter strukturer, platåer, bäddar och kanter där de stora fiskarna ofta tenderar att stå. Har du möjlighet så använd dig av tekniken. Ett ekolod med med plotter och Sidescan som t.ex Lowrance Elite 7ti kan vara till mycket stor hjälp när det kommer till att leta efter abborrstimmen, men även strukturer och liknande. Passa på att hinna fiska efter förleksfisk nu innan den riktiga värmen kommer igång!

Följ West coast predator society här:

WCPS Instagram

WCPS Youtube

WCPS Facebook

 

Utrustning vi använde under dagen

Jigghuvud

Jiggar:

 

Skriv en kommentar
*