Hösten är här och det betyder i min värld att abborrsäsongen startar på riktigt.
Nu börjar fisket ändra sig rätt mycket jämfört med fisket på sommaren. Sommarfisket är i min mening väldigt opålitligt och faktiskt ganska svårt om man vill rikta in sig på ett riktigt sportfiske efter grov abborre. På sommaren är abborrarna oerhört aktiva vissa dagar och blir extremt spridda i vattnet. Har du högt lufttryck kan det ibland vara omöjligt att hitta fisken då den simmar runt i större stimm. Visst, du kan få massor med fisk men det kanske bara hugger en så kort period på dagen och stora delar av fiskepasset går till att antingen vänta in stimmen eller att åka runt med båten och leta upp fisken.
-
(Leo från team EL-GE Sportfiske med en sommarborre på runt kilot. Tagen på en Shaker shad i färgen Arkansas Shiner.)
Nu när temperaturen i vattnet successivt sjunker blir det enligt mig mycket bättre fiske. Dels jagar fortfarande borren aggressivt för att äta upp sig inför vintern och leken till våren, men de står oftast på ett och samma område av sjön och går från djupare delar och upp på branter eller tungor för att äta. Det fisket jag bedriver mest i insjöarna är bottenfisket. Det innebär att jag alltid håller kontakt med botten vare sig jag fiskar med jigg eller till exempel vibrationsbeten. Det är till 95% på vägen ner i droppet, nära botten, jag får alla mina hugg. Viktigt här då i detta fisket är att man inte kör för tunga beten då du vill ha så lång dalgång som möjlöigt på betet men ändå ha såpass bra vikt i betet att du kommer ner till botten. Jag kör oftast 10g jiggskallar på de flesta jiggarna.
BKK Jig Head Round är en extremt vass och stark jiggskalle!
Viktigt här är att ha en riktigt tunn lina som skär bra genom vatten och vind för att kunna fiska med de lätta betena. Då spelar det ingen roll om det blåser mycket ute, då håller du kontakt med betet ändå. Just linan har för mig blivit en oerhört viktig faktor i mitt fiske. Har du inte rätt lina kommer du inte ha ett effektivt fiske. Jag kör själv med Sunline Siglon PE X8 Braid Light Green i 16lb till mitt fiske med multirulle och 10lb-12lb till mitt haspelfiske. Denna linan är nog marknadens tunnaste lina mot sin dimension. Den är betydligt tunnare i exemelvis 0.12mm mot en annan lina i 0.12mm vilket gör den mycket bättre i kastlängder och i känsla. Något att tänka på här bara är att den blir även känsligare mot skav och hanterar man inte den rätt eller inte lägger på den på rullen på rätt sätt kan den lättare gå av. En naturlig följd till vad du får i andra positiva egenskaper.
LINANS FÄRG.
Jag får ofta frågan om den skrikigt gröna linan, "syns inte den bättre för fisken?". Min teori är att nej, den syns mycket mindre mot vad en mörk lina gör. Tänk att du ser en lina underifrån mot en ljus bakgrund, vilket fisken gör. Då syns en ljust färgad lina betydligt mindre än vad en mörk lina gör som skapar mer kontrast mot himmlen. En ljus lina är bara positiv, du ser den väl mot de mörka vattnet medan fisken inte ser den lika bra mot den ljusa himlen. Logiskt!
Siglon PEx8 är min favoritlina för tillfället. Långkastande, tyst och riktigt tunn!
Att tänka på: Denna linan är mycket tunnare än många andra linor på marknaden. Dimensionen är testad 5 gånger i fabriken innan den skickas ut. Enligt mig motsvarar Siglon 0,15mm runt en 0,08-0,10mm av andra märken.
-
-
Betesval.
När det kommer till beten varierar detta något extremt från dag till dag. Ena dagen fungerar bara en viss typ av jigg och andra dagen vill de ha mer ljud och vibrationer och kanske bara tar på exempelvis vibrationsbeten. Det senaste passet vi var ut på var det enbart Angry Lures Bleak i NATURAL BLUE som fisken verkade vilja ha. Jag fiskade med den och fick ett tiotal abborrar medan min vän Leo fiskade med andra jiggar den dagen utan samma framgång. Ett annat pass fiskade han med en jigg och fick hur bra som helst med det medan jag inte alls fick samma resultat. Det visar i min mening på hur petiga abborrarna kan vara just för dagen. Ett pass innan det senaste var det till exempel bara VibLure i färgen Dark Dist jiggad längs botten som drog fisk. Alltså är det verkligen viktig att vara aktiv i betesbytandet och prova sig fram mellan metoder och betestyper. Samtidigt gäller det också att vara väldigt aktiv i platsbyten och söka av områden med ekolodet. Lowrance sidescan har absolut varit vår bästa vän. Att kunna leta rätt strukturer och även se fisken på botten gör letandet kortare och man kan lägga mer tid på att hitta rätt bete.
Superrealistiska jiggar från Angry Lures!
Grymt vibrationsbete från Fkp Gear!
Let´s talk gear!
När jag är ute har jag oftast med mig tre uppsättningar. En haspeluppsättning och två multiuppsättningar.
Setup #1 - Finess
Haspeluppsättningen består av ett Renzstein Perch 3-20g 7.6", en Daiwa Fuego 2500 med en Siglon x8 12lb (0,153mm). Den uppsättningen använder jag främst till dropshot, lätt jiggfiske och popperfisket. En perfekt setup för mitt fiske. 3-20g är mer än tillräckligt för detta fisket då jag vet med mig att jag aldrig kommer att gå över 20g på det spöt utan snarare hålla mig på max 14g. Detta spöt är utrustat med Micro Wave ringar vilket gör att det hanterar de absolut minsta betena i hård vind utan problem. En hård rygg med en väldigt förlåtande topp som svarar snabbt gör att fisken hålls kvar i huvudskakningarna då du har fjädring i toppen men samtidigt kan du pressa fisken med den hårda ryggraden i spöt.
Setup #2 - Crankbait
Till mitt crankbaitfiske använder jag Westin W3 BASS 5-15g 7". Ett endelat spö som är helt perfekt till detta fisket. Det har en lite mer genomgående aktion vilket gör det riktigt skönt att fiska med och att kroka fisk under tiden du jerkar eller twitchar hem en Shadow rap eller liknande går som en dröm! W3 serien är perfekt för hårdbetefisket enligt mig. På det spöt har jag en Curado DC 151HG från Shimano. DC-funktionen ihop med detta spöt gör att du kastar små 4g beten utan några som helst problem. På detta kör jag då igen en Siglon x8 fast då i 16lb. Kastar som en dröm det med! Samma tänk här, inte högre kastvikter än vad jag kan tänkas använda. Jag använder aldrig en crank över 15 gram vilket då gör det helt onödigt att ha viktklassningen på spöt högre än detta.
Setup #3 - Allround jiggfiske
Min sista setup er främst framtagen av mig till det lite tyngre jiggfisket. Det är ett Renzstein Perch Cast 5-25g 7.6". Samma här, utrustat med microwave-ringar som underlättar kasten. Detta spöt fiskar jag allt från 10g skallar upp till 20g skallar. Vanligast ligger jag på 14 eller 18g på detta. Grymt spö med bra power i. På detta har jag en SLX DC 151 från Shimano med Siglon x8 16lb på. DC rullarna är för övrigt rullar utrustade med ett Digital Control-chip vilket betyder att det har ett chip i sig som bromsar rullen under kast med 1000 gånger per varv spolen gör, för att förhindra överslag eller skatbon som man brukar säga. Inget fusk, bara ett verktyg som gör att du kan lägga mer energi på att ha betet i vattnet utan att behöva tänka på kasten.
-
Behöver du fler tips och råd så tveka inte på att lägga en kommentar här nedan, kontakta oss på sociala medier eller besök oss i butiken så vägleder vi dig rätt till ett bra höstfiske efter abborre!
Som jag alltid bruka skriva i mina inlägg: Tänk på att hantera fisken väl och släpp tillbaka fisk som är för stor. De stora fiskarna är så himla viktiga för ekosystemet. Finns det ingen stor fisk kvar i sjön är det väldigt svårt för sjöns mindre fiskar att växa sig stora då de inte behöver vara stora för att skydda sig eller konkurrera om mat. Detta gäller i min mening alla stora pedatorer. Skitfiske/ Kim på EL-GE Sportfiske i Göteborg.
Är du intresserad av att veta mer om fiskevård och det jag skrev om ovan? Kolla in Klara vatten på youtube!