Allt du behöver veta om kikfiske på västkusten | Artikel | Team EL-GE Havsfiske

Allt du behöver veta om kikfiske på västkusten | Artikel | Team EL-GE Havsfiske

Kikfiske, eller så kallat Sight Fishing, är både ett riktigt spännande och beroendeframkallande fiske. Vid första anblick kan det verka vara en underlig fiskemetod, men kan egentligen jämföras med vertikalfiske. Istället för att använda ett ekolod för att lokalisera fisken, använder man endast sin syn. Vissa dagar räcker det med ett par polariserande glasögon, men oftast är en vattenkikare ett väldigt bra hjälpmedel.

Vissa nätter, när vattnet ligger som en spegel, räcker det faktiskt bara med en skaplig pannlampa. Att vada omkring i havsvikar en lugn och stilla kväll är en helt magisk upplevelse, och känns ibland som att vandra omkring i ett stort akvarium. Artrikedomen kan vara helt enorm, speciellt på sommarhalvåret när många arter kommer upp på grundare vatten. Du ser krabbor som bråkar, eremitkräftor som letar efter mat, öringar i olika storlekar som cirkulerar kring dina ben, tånglakar som ligger och lurar, olika sorters simpor som ligger och sneglar på dig, plattfiskar av alla dess slag som förlitar sig på sitt kamouflage, ål som ligger i en tångruska och laddar energi inför sin långa resa till Sargasso och havsnålar som ser ut som en pinne som dansar omkring i strömmen.

Vissa dagar är man nöjd med att bara gå omkring och iaktta allt som händer omkring en. På hösten är det inte ovanligt att havsvikarna exploderar i ett kraftigt skimmer som orsakas av fluorescerande plankton – även känt som mareld. Faktum är även att de flesta fiskarter man ser går att lura till hugg. Här gäller dock samma sak som vid allt annat fiske, ta reda på vilka regler som gäller för de olika arterna.

Det som verkligen blivit populärt de senaste åren är kikfiske efter piggvar, mycket på grund av olika bevarandeprojekt som t.ex. 8-fjordar som resulterat i att bestånden återhämtat sig radikalt efter många år av överfiske. Kikfiske bedrivs antingen från en mindre båt där man ligger med en vattenkikare och söker av botten, men kan även bedrivas genom att vada omkring i grunda vikar.

Att fiska från båt är oftast lite mer effektivt då man kan söka av större områden snabbare samt mindre risk att skrämma fisken, däremot är vadning ett väldigt trevligt alternativ som varken kräver mycket utrustning eller förberedelse. Det räcker med ett par varma vadare, vattenkikare, ett kortare spö med tillräcklig ryggrad för att lyfta en stor piggvar och ett par av dina favoritjiggar.

Jag har med inspiration från diverse bloggar gjort en vattenkikare av en plastback och plexiglas som fungerar förvånansvärt bra. Den är riktigt lätt att bära med sig så det är inget problem även om man ska fiska på lite mer avlägsna platser.

Var hittar man piggvaren då? Oftast letar jag efter vikar med fin blandbotten, och nära inpå djupare vatten. Ett bra hjälpmedel för att hitta potentiella fiskeplatser är olika satellitkartor, t.ex. Eniro. Det får gärna vara bra cirkulation i vattnet, t.ex. i anknytning till strömsatta sund. Jag brukar oftast välja bort alltför långgrunda vikar då det blir väldigt tidskrävande att söka av. Det ska heller inte vara för dyigt, utan snarare lite mer hårdpackad sand med inslag av sten och tång. Stora och många högar från sandorm brukar vara en bra indikation på att man hittat rätt.

Faktum är att piggvar finns lite överallt, men ovannämnda faktorer brukar i varje fall underlätta att hitta en. Hittar man dessutom ett ställe som man tror på så känns det inte lika tröstlöst att gå och spana efter en otroligt välkamouflerad fisk i flera timmar. Området 8-fjordar är som tidigare nämnt ett hett område, men även ned mot Varberg och i hela norra Bohuslän kan man ha bra fiske.

Nu ska man bara hitta en piggvar, det är inte alltid helt enkelt och kräver sin träning. Man kan ha tur och se en piggvar som precis stigit från djupare vatten och inte hunnit anpassa sig efter sin omgivning, men ibland är det bara ett par ögon som sticker upp. Jag brukar oftast leta upp en djupkant, och sedan sicksacka mellan djup på 0.5-1.5meter. Enklast är att försöka se konturerna av en piggvar som en liten upphöjning från botten. De kan ligga i princip varsomhelst, men ofta ser jag dem faktiskt ligga på sandbotten invid en tångruska och stenar. De ligger inte allt för sällan även inbäddade i en tångruska – framförallt på hösten.

När du sedan förhoppningsvis hittat en piggvar, ta något steg tillbaka och plocka försiktigt fram spöt. Jag brukar nästan uteslutande köra med jiggar, men är fisket segt kan t.ex. en tånglake göra susen. Släpp ner betet en bit bort från fisken, och närma dig långsamt. Jag brukar aldrig rycka mycket med betet, utan låter strömmen göra jobbet. Här är det bra med en jigg som inte kräver mycket för att få fin rörelse i vattnet. Ibland kommer hugget så snabbt att du inte hinner reagera, ibland kan man bli fruktansvärt frustrerad och undra varför fisken inte vill hugga. Det kan det vara bra att låta jiggen simma fram bakom fisken och fram över huvudet, då kan den helt överraskande bara explodera över ditt bete.

När piggvaren är på hugget spelar det faktiskt mindre roll vad för slags bete du har, är den däremot kinkig kan det spela stor roll och man får testa sig fram. Inte speciellt sällan vägrar den att hugga, och simmar retsamt sakta iväg från dig. Det kan vara bra att ha med sig en markör, så man lätt hittar tillbaka till en piggvar som t.ex. inte vill hugga. Efter ett tag kan man gå tillbaka och försöka igen, och då kan den mycket väl vara mer huggvillig. Vissa fiskepass kan man fiska på ett stort antal piggvarar, men de vägrar att hugga hur mycket man än försöker.

Piggvar kan man egentligen fiska under årets alla månader, men absolut bäst fiske är det under vår och höst. Då är det även som mest liv på grunt vatten så chans till eventuella bifångster såsom tunga och slätvar ökar. Även vintertid, framförallt efter mörkrets inbrott, kan det vara värt att testa piggvarsfisket. Då kan de ligga på extremt grunt vatten, men jag upplever dem som lite trögare och svårare att lura till hugg under vintern.

Jag skulle även vilja slå ett slag för tungan. Det är en riktigt kul art att kikfiska efter, och den brukar vara i samma områden som piggvaren. Speciellt under sommarmånaderna har man god chans att fånga en. Oftast är det efter att mörkret infaller som den kommer in på grundare vatten för att jaga. Jag upplever den som extremt tidsstyrd och brukar oftast se dem vandra inåt runt 23-tiden. Helt plötsligt kan en sandvik som en timme tidigare var helt tom bokstavligen myllra av tungor.

Här är det dock inte jigg som gäller utan det absolut bästa betet enligt mig är borstmask. Därefter är det sandorm och i nödfall helt vanlig metmask eller Gulp-mask. Tungan är även mer lättskrämd, så lys inte på den i onödan. Så fort jag ser en brukar jag direkt rikta bort ljuset och därefter släppa ned en liten maskagnad krok på lagom avstånd från dess mun. Jag släcker sedan pannlampan och ger tungan lite tid på sig att lukta sig fram till betet. En bra metod är att ha lyspärlor på tacklet, så ser man om det är någon aktivitet.

Avslutningsvis vill jag även förespråka Catch and Release. Tack vare hårt arbete från bland annat Sportfiskarna har bestånden blivit starkare och starkare, och som jag upplever det blir fisket bara bättre och bättre. Många av fiskarna är stationära, och man kan störa bestånden om man fiskar bort framförallt de större exemplaren. Både var och tunga är fantastiska matfiskar, men släpp gärna tillbaka de större exemplaren för att säkra ett framtida grymt fiske! Värt att notera är att om man tar hem en matfisk så blir de flesta av våra plattfiskar godare om de får ligga några dagar i kylen. Ät absolut inte en piggvar samma dag som den är fångad, jag tycker den blir absolut bäst efter runt 5 dagar i kylen!

 

Lite tips på utrustning

När det kommer till spö och rulle är det mindre nogräknat. Jag gillar att köra med kortare spön med bra ryggrad samt multirulle med nylon och tafs av fluorocarbon. Ismetespön är faktiskt inte alls dumt att köra med, kika på länken nedan.

Tafsar gör jag av Climax Fluorocarbon. Även nylon och flätlinor så är det Climax som gäller!
Bild på Climax H2O Fluorocarbon - 30m

När det kommer till jiggar kör jag mycket med bland annat SkippyFish, FOX, Gunki och olika doftbeten från GULP!
Kolla in EL-GEs grymma sortiment på jiggar. De har även levande metmask som alltid är bra att ha med sig om man inte skulle hitta borstmask. 
Bild på Gulp Alive Sandworm

Välj ett jigghuvud med starkt gods och sylvass krok. Gamakatsus är riktigt bra!

Bild på Gamakatsu Big - 10gr - 12/0 (3 pack)

 

En markör kan vara ett ovärderligt hjälpmedel när du vill märka upp en plats där det ligger en fisk.

 

FILM FRÅN ETT HUGG AV EN PIGGVAR (tryck på bilden):

 

Skriv en kommentar
*