Så Fiskar Du | Kustmete efter plattfisk | Fiskeprofessorn

Så Fiskar Du | Kustmete efter plattfisk | Fiskeprofessorn

Hösten är en riktigt bra period för att kustmeta efter plattfisk som bland annat skrubbskädda. Det är nu du som sportfiskare ska ge dig ut till någon av alla de platser vi har längs vår västkust oavsett om det rör sig om en pir, udde, ett sund eller brygga. Att fiskesäsongen skulle vara slut är ett felaktigt påstående.  Det handlar mest om att den bekväme soffliggaren inte bemödar sig med att ge sig ut. Vilken miss!  Säsongen har precis börjat. Men hur går jag tillväga, vad ska jag tänka på? Fortsätt läs…


Skrubbskädda, här testar jag vilka pärlor som fungerar bäst.

Hur fiskar jag?

Faktiskt inte svårt alls. Fiska aktivt. Vissa tycker att en tacklat mete utkastat med kokt räka är melodin. Spöt ”fastkilat” mellan några stenar eller i ett spöhållare typ bankstick med v-klyka beroende på om det är strand eller pir man väljer att fiska från. Sedan för det sköta sig självt, man ser ju när fisken hugger. Visst fungerar denna metod också.  Men det ger sällan ett bra fiske även om det är avkopplande. Själv kastar jag ut mitt tackel, låter det sjunka till botten och sträcker upp linan. Här börjar min offensiv för att få plattfisken att hugga. Vevar sakta in tacklet cirka en halvmeter, väntar ett antal sekunder. Upprepar proceduren.

På så vis rör sig tacklet med dess agn ofta, vilket triggar plattfisken till hugg. För här rör man upp sand vilket lockar till sig plattfisken i dess eviga jakt på något ätbart. Just antal sekunder man väntar innan du vevar in tacklet varierar. Ibland funkar 5 sekunder bra, andra gånger lite längre. Prova dig fram. När fisken hugger känner du det direkt eftersom du håller i spöt. Plattfisk hugger vissa dagar intensivt, andra mer försiktigt. Ofta kan du sätta in mothugget direkt vid napp som generellt består av en serie snabb ryck. Ibland behöver man vänta någon sekund. Du märker oavsett vilket.

Gräva sandorm, slitsamt men så är det också ett grymt bra agn.

Rulle, spö & lina…

Personligen föredrar jag ett haspelspö i längd på minst 8 fot (240 cm) eller 9-10 fot (270-300 cm). Lite beroende på var jag fiskar. Brukar ha med mig 2 spön så jag kan bemöta fler situationer. En haspelrulle i storleksklassen 2500 fungerar perfekt. Flätlina i dimensionen 0,17mm är ett bra val.

Vad agnar jag med?

Agnet nummer ett är alltid färsk sandorm, eller sjöorm som den även kallas. Grävs (se bild) eller stampas med dina vadarbyxor när det är mer högvatten (jo, vi har tidvatten i Sverige också, även om den på västkusten inte är alls lika påtaglig som i exempelvis Norge). Stampa cirka 50-70cm djupa gropar  i det område mellan kringlan av sand och det lilla hål som du ser när foten trycks ned i sanden. Här emellan ligger sandormen.


Två platser jag stampar eller gräver hittar ni här:

https://kartor.eniro.se/m/sBcOg

https://kartor.eniro.se/m/SE6jp


Naturliga val då jag bor en bit innanför Bua och Varberg. Liknade platser finns längs med hela vår västkust från norska gränsen till Öresund. Grunt vatten som ibland är ”torrlagt” ibland någon decimeter med vatten. Vi har som sagt tidvatten. Har du bara en mindre stund att fiska efter exempelvis jobbet eller skolan, kokt skalad räka fungerar också. Använd aldrig de som finns i affären och ligger i saltlake, de är värdelösa. Nej, typ Royal Greenland hela frysta räkor som du givetvis tinar är ett bra val. 

Så ser sandormen ut…

Vilket djup står fisken på och var?

1,5-5 meter gillar jag bäst nu på hösten. 2-3 meter räcker gott och väl och kan även grundare ge bra fisken. Plattfisken står ofta på ren sandbotten men ävev runt så kallad ”leopardbotten”, det vill säga när tångruskor är varvat med sandfläckar. Just på dessa sandfläckar ligger det ofta mer än en plattfisk, då vanligtvis skrubbskädda. Hamnar är bättre och bättre desto närmare vinter man kommer. November och december är heta månader. Och mitt i ett snöfall kan fisket explodera och du kan då få uppleva ditt bästa kustmete någonsin. Så misströsta inte. Klä dig efter väder, svårare än så är det inte. Ut och fiska!

Här fiskar jag med min grabb i Träslövsläge för ett antal år sedan.

Pirar, uddar, strömsatta sund och åars mynningsområden är andra bra platser. Här följer några som jag gillar:

 

 

 

 

 

Tänk på att plattfisken periodvis favoriserar en markant slänt eller brant. Även om det bara rör sig om en halvmeters skillnad i djup. 


Skrubbskädda från Träslövsläges hamn.


Skrubbskädda, the one and only…

Tacklet då…?

Även här tänker jag hyfsat enkelt. Tacklet på bilden har jag kört med sedan 1970-tal, faktiskt med SM-guld på sitt samvete. Jag vet helt enkelt att det fungerar. Vanligt skeddrag typ ABU Koster eller Wiggler i vikter mellan 28-60 gram, beroende på djup, botten och så vidare. Tackellina i fluorocarbon (mer slitstark lina) i dimensionen 0,35 mm. Lysslang i kombination av pärlor (plattfiskgodis) och kvalitetskrok i storlek mellan 2 - till större 1/0. Enkelt och effektivt!

På www.el-ge.se kan du köpa handgjorda tackel knytna av mig och är precis sådana jag personligen fiskar med. Du hittar dom här



Så ser mitt tackel ut.


Alla plattfiskar är inte stora… 

Skriv en kommentar
*
Kommentarer
2019-09-07 16:22
Tack för ett bra reportage!