Så fiskar du | Piggvar på grunt vatten | Fiskeprofessorn

Så fiskar du | Piggvar på grunt vatten | Fiskeprofessorn

Många fiskemetoder är spännande, det är ju därför vi sportfiskare alltid vaknar i tid när det vankas fiske. Men det är något speciellt när du ser fisken och försöker fånga den efter din och dagens förutsättningar. Ibland går det som tänkt, ibland står man där och funderar - varför? Vad gör jag för fel? Just svårigheten att fånga en art är det som driver oss till nästa tur, och nästa…

Piggvar är idag en mycket populär marin art att fiska efter. Speciellt sedan sportfiskare med Nicklas Kolbeck i spetsen började med så kallat ”sight fishing” på riktigt grunt vatten. På 0,5-2 meters djup spanar du efter en plattfisk som ofta är så väl kamouflerad att den inte är alldeles lätt att urskilja. Ändå kan ibland piggvaren snabbt upptäckas om den precis förflyttat sig eller sticker upp med huvudet eller sin stjärtfena ur exempelvis ett tångbälte.

Här gäller det att fokusera och spana i vattnet. Bra väder med lite vind är att föredra för att du lättare ska lokalisera var piggvaren befinner sig. Ibland är det som sagt lätt, ibland riktigt svårt. Men som alltid: En riktig njutning måste föregås av svårigheten att uppnå den.



Utrustning

Här det inte frågan om långrusningar eller häftig fight. Piggvaren är ganska loj och här räcker det med din abborre- eller gösutrustning. Haspelrulle eller multi, använd det du gillar mest. Det är bra om spöt inte är allt för vekt utan har en ryggrad för piggvaren kan i bästa fall faktiskt passera 8 kilo. Rekordet på grundvattensfiske är i skrivande stund 7,36 kilo, fångad av Herr Kolbeck.

Nylonlina eller kastbar mjukare fluorocarbon som huvudlina i dimension på cirka 0,40mm - båda fungerar. Fluorocarbon har ju den egenskapen att den bryter ytspänningen snabbt, det vill säga: linan i sig är sjunkande. Flätlina är inte optimalt vid detta grunda fiske då den töjer sig minimalt. Piggvaren har precis som andra plattfiskar en tendens att skaka kraftigt med sitt huvud vilket kan resultera i att den stumma flätlinan faktiskt går av.



Haspelrullar

Budget / Nybörjare: Daiwa Sweefire 2000


Mellanklass: Abu Garcia Pro Max 20


Proffsens val: Penn Clash 2000

 

Spö

Budget / Nybörjare: Abu Garcia Devil 7ft 10-30gr

Mellanklass: Gunki Yuarai 7ft 10-30gr

Proffsens val: Illex Blue Shadow 7ft 7-35gr


Bete

Jiggskalle på runt 7-10 gram fungerar perfekt med en enkelkrok i storlek 4/0-6/0. Piggvaren har en riktigt stor käft och kan sluka betydligt större beten än så. Shadjigg eller jigg med en längd av 7-15cm fungerar ypperligt. Naturliga färger är rätt val.

Polaroid

En måstepryl om du inte använder vattenkikare. Polariserande glasögon bryter vattnets reflexer som gör att du ser fisken på ett helt annat sätt än utan. Då ”sight fishing” är precis som det låter ett siktfiske är polaroidglasögon ett måste. Sedan kan man alltid spana med en hederlig vattenkikare som komplement.

En bra köpguide hittar du om du klickar här


Behöver jag båt?

Absolut inte, men visst underlättar det. Känner du till heta platser fungerar vadning utmärkt. Pontonbåt är ett mer spännande val där du enkelt förflyttar dig från plats till plats, här är det betydligt svårare att använda vattenkikare. Flytring fungerar det också, men har du simfenor i vattnet kan den störa piggvaren när den ligger på djup runt 1 meter eller grundare. Annars fungerar gummibåt eller din egna öppna båt, där en mindre är att föredra. Gärna med elmotor vilket inte verkar störa piggvaren alls lika mycket som vid exempelvis pelagiskt gösfiske när den står på 2-5 meter…

Var hittar jag varen?

I speciellt april och maj månad befinner sig piggvaren på grunt vatten då den leker denna period. Det är nu du kan leta upp den visuellt. Bottnar den trivs på är sand och grus med inslag av mindre stenar och tång. Insidan Orust, västkustens största ö är ett strömsatt sund vilket favoriseras av piggvaren. Självklart finns det många andra plaster längs västkusten att utforska. Vindstilla är alltid att föredra, fördelen med insidan Orust är att du kan leta upp platser med mer lä om det råder väst- eller ostvindar. Piggvaren står självklart inte längs med en sida…

Bonusarter är slätvar och tunga. Slätvaren fiskar du på samma sätt som sin kusin piggvaren men blir sällan över 2 kilo. Tungan metar du med en fiskstrimla, gärna nattetid med pannlampa i grunda vikar på 0.5-1 meters djup.

Fakta ”Sight Fishing”

I allra bästa fall så har plattfisken nyligen kommit in från djupare vatten i jakt på föda. Då kan en mörkbrun fisk på ljus sandbotten vara ett lätt byte. Men har de legat en stund så är det svårt att se plattfisken på bottnen, dessutom är det oundvikligt att man missar en del.

Några tips

  • Tång: att se plattfisken liggandes ovanpå tång kan ju låta enkelt, men de kamouflerar sig oerhört bra. Leta efter avbrutna mönster i tången.
  • Sand: här lägger sig plattfisken och ”slår” upp sand med fenorna på kroppen så att man i bästa fall kan urskilja konturer av fisken. Om inte så kan två uppstickande ögon avslöja den, likaså den bakre stjärtfenan som ibland är fri från sand.
  • Fiska av kustremsan med hjälp av en vattenkikare så fort det vågorna krusar i vattenytan. Man ”sick-sackar” av strandregionen där det är 50-120 cm djupt. Visst ser man ner till 2 meter med men då det är grumligt kommer du ha mycket svårare att upptäcka konturerna av en piggvar på botten.
  • Ta med dig en håv med för fisken skonsamt garn som inte är allt för liten. En piggvar på 4-5 kilo är stor. Den här fungerar fint!


C & R

Piggvaren är betydligt mer stationär än vad man tidigare trott. Ofta befinner den sig i ett område på 4-500 meter oavsett om det är vår eller höst. Piggvaren är en delikatess på matbordet, men välj en fisk på runt 2 kilo, låt de större simma tillbaka till sin rätta miljö. Då har vi ett hållbart fiske även i framtiden.




/Patrik Tjörnmark

Skriv en kommentar
*