Platsen var den anrika ABU-stugan belägen ett spinnkast från välkända Mörrumsån. Första gången jag intervjuade ABU.s förra ägare och vd - Lennart Borgström kom vi in på draget Toby. Ni vet, det berömda draget som fångar lika mycket fisk idag som det gjorde till en början.
- Idén till Toby fick jag under en fisketur till Danmark när vi var på jakt efter havsöring, berättar Lennart.
Många av de Toby som såldes i butikerna förr i tiden monterades i hemmet av exempelvis hemmafruarna. Bilden visar ett monteringsprov som var plomberat samt en lapp som fylldes i när partiet var klart för leverans till lagret.
Betet togs fram för att efterlikna en tobis. När prototyperna tillverkades visade det sig att det smala betet hade svårt att få en naturlig rörelse i vattnet. På denna tid, före 1956, hade ABU ett drag som hette Torsjödraget och det hade fyrkantiga små vingar som ökade betets yta och därmed dess bärkraft i vattnet. Nästa prototyp försågs med samma rektangulära vingar, vilka onekligen förbättrade dragets rörelse. När en av ABU:s konstruktörer, Ove Soldemyr, såg prototypen utformade han istället vingarna som fenor. Detta bete visade Lennart för Tom Lenk, president på dåtidens Garcia Corporation, talade om att ABU skulle kalla betet för Tobis och förklarade varför.
- Varför inte kalla det Toby? säger Tom direkt, det är mycket lättare att komma ihåg.
Därmed var det betet döpt, eller vattenstänkt som jag brukar säga. Toby var med första gången i sportfiskarens bibel - Napp & Nytt år 1956. Är fortfarande idag en av deras storsäljare. Sedan dess finns det allt från små lätta till stora Toby som fungerar perfekt till allt från lättspinn till tyngre trolling i bland annat Östersjön.
ABU:s förre vd och ägare med havsöring fångad i Mörrumsån, gissa på vilket drag?
Några år sedan på smygpremiären. Totalt fångade vi 10 laxar och havsöringar på ABU:s sträcka nedanför ABU-stugan. Längsta var 110cm!