Landet Sverige har mycket att erbjuda när det gäller fiske förutom brunsås. Inte minst någon av alla de platser vi som sportfiskare kan besöka från vår underbara västkust. EL-GE listar ett flertal intressanta platser värda ett besök.
Text & Foto: Patrik Tjörnmark
Inte ofta jag tar med matfisk hem. Men dessa två runt 50 cm fick bli middag.
Kustfiske längs Kattegatts pirar, stränder och klippor, var fiskar jag? Sedan har vi västkustens alla hamnar som är några intressanta fiskeplatser. Fiskeställen som kan ge bingo under speciellt hösten. Perfekta platser att ta med familjen. Kanske även när ni campar eller hyr en stuga under semestertider. Visst är det så att jag av har utlämnat ett flertal platser, men för att täcka det mesta behöver jag författa en bok, lite bättre i detta fall med en serie som återkommer titt som tätt. Se det helt enkelt som jag beskriver artikeln – en guide. För att västkusten har många gäster, speciellt sommartid, är lika evident som att fiske är världens, i mina ögon sett, bästa intresse - läs yrke…
Tio platser – från söder till norr
1. Galtabäck
Här fiskas det mest efter havsöring som med fördel fångas från flytring, eller varför inte kajak eller pontonbåt. Vadarbyxor fungerar bra det också och är mer eller mindre ett måste då sträckan är ganska grund. Men misströsta inte. Öringen och plattfisken går närmare land än vad många tror. De större individerna har en viss förmåga att simma lite längre ut under dagen, men kommer alltid under kvälls- och nattetid in mot grunt vatten och ger fiskaren hög puls vid direktkontakt. Havsöring på 4-5 kilo är ingen omöjlighet. Prova det sena fisket mellan maj och augusti. Då har vi som bekant ljusast nätter.
Havsöring - populär hos många. Passa på att fiska innan förbudstiden som inträder 1 oktober.
Hamnen i Galtabäck är mycket grund. Mest är det små båtar som ligger förtöjda här. I hamnområdet går det periodvis multe över den grunda sand- och grusbottnen. Prova när vattnet är uppvärmt, gärna gryning eller skymning då multen drar sig närmare land. Havsöring fisket är helt okej. Fina bitar på 2-3 kilo fångas här med jämna mellanrum. Ett tips är att använda nämnda flytring vilket ger en klart större möjlighet att få ett schyst fiske. Både Tvååkers kanal (Tvååkersån) och Törlan mynnar ut strax söder om Galtabäck. Tänk på att dessa åar som är lax- och havsöringförande numera ligger i Naturreservatet Utteros. Mellan 1 mars – 31 juli får man inte beträda vissa områden som kan variera år efter år beroende på var fåglarna väljer att häcka. Här kan du få syn på en pilgrims- eller stenfalk som jagar om du har tur.
2. Glommens hamn
Platsen där den fyra dagar långa Kräftfestivalen, kräftfestivalen.se, årligen arrangeras i mitten av juli månad med havskräftor, öl och trubadurer och dansband har även ett schyst kustfiske från dess pir med dess omgivning. Plattfisk, berggylta och havsöring är vanligast även om rariteten tunga har fångats här från land nattetid då du även sommartid kan smyga med vadarbyxor på efter havsöring. Ett spännande fiske som ger större fiskar. Håll hårt i spöt! Du kan med lite flyt få ett brutalhugg. Platser som Morups Tånge som ligger strax söder om Glommens hamn har rätt biotop men är lite trixigt att vada på grund av alla stenar. Vadarstav är ett plus om du inte vill snubbla. Mellan Glommen och Morups Tånge har vi faktiskt ibland fångat piggvar. Så potentialen finns.
Skrubbskädda fångad med sandorm som bete.
3. Träslövläges pir och hamn
Piren som under 1980-talet var helt suverän vad det gäller antal fångade plattfiskar. Fisket idag är upp och ner. Vissa dagar klaffar allt och du kan fånga ett stort antal olika sorters plattfiskar. För här simmar inte bara skrubbskädda utan även sandskädda och rödspätta. Ja, till och med en och annan piggvar.
Här har det blötts mer än en lina och varje år fiskar jag där fortfarande även om det inte blir lika mycket som förr. Plattfisk som främst skrubbskädda, horngädda, makrill sommartid och havsöring är några arter som fångas här. Ungefär i mitten av piren är det stundtals riktigt bra fiske. Hamnfisket i november-december är underskattat. Men visst går det att fånga plattfisk under årets sommarmånader. Inloppet till Träslövsläge håller sommartid mindre vitling som under skymning och natt gärna hugger på dina agnade krokar. Havsöringen som simmar här kan bli stor, Västkustmått mätt. Stenen som ligger precis utanför position har släppt ifrån sig mer än en över fyra kilo. Även om det inte är vardagsmat.
Hamnen i Träslövsläge söder om Varberg är en av alla platser
4. Varbergs pirar och hamn
Det finns flera schysta platser att utforska kring Varberg. Inte minst sedan muddringen vid Getterön. I slutet av juni och hela juli månad fångas makrillen från både piren vid Getterön samt från Fästningspiren strax innan Varbergs hamn. Här fångar du även havsöring och andra arter. Skulle du få för dig att åka med ut på en turbåt är det bara att gå ned till Varbergs hamn där välkända Falkskär ligger förtöjd när de inte är ute på havsfiske. Kolla in www.fladen.se. Boka innan är att rekommendera.
Glöm inte att kombinera ett besök på Varbergs Fästning. Ett av de mest välbevarade fornfynden i Europa - Bockstensmannen ligger där för beskådning. https://www.museumhalland.se/. Ett måste för alla som gillar medeltid. När du ändå är vid fästningen så kan du alltid prova kustmete med sandorm som bästa agn nedanför Apelvikshöjd. Ibland ligger skrubbskädda här på mellan 7-1000 gram. Ibland är fisket svårt med en massa inblåst tång. Annars är sträckan mellan fästningen och denna plats bra lokaler för havsöring. Akta bara så du inte hamnar utanför nakenbadet! Här brukar det även arrangeras konserter med kända artister.. Åker du med familjen kan du alltid skicka den shoppingfrälste till världsberömda Gekås i Ullared.
Skrubbskädda - en vanlig fisk från våra pirar och kuster.
5. Bua – Bonitons hemvist
Ett samhälle som växte mycket på grund av kärnkraftverket Ringhals som ligger norr om Bua. Populär är ortens makrillfestival, se på www.buasframtid.se., som brukligt arrangeras en lördag i mitten av juli. Med sitt numera välkända varmvattensutsläpp vilket drar till sig exotiska arter som multe, havsabborre och den vackra boniton som bevisligen sju år i rad gästat skärgården väst om Bua. Vid position 57 14 902 – 12 05 501 (är en bit att fotvandra) som ligger utanför det förbjudna området har det fångats flera bonito på kustfiske även om merparten fångas från båt mellan denna position och ön Grytan en bit ut sydväst.
Vid området kring Bua fyr hittar vi flera intressanta spots för havsöring, horngädda och havsabborre. Sträckan söderut är en av horngäddans alla lekområden. Norr och väst om Ringhals finns det flera bottnar som håller både pigg- och slätvar. Flera specimen på runt 5 kilo är fångade här. Då av arten piggvar. Tänk på att dessa båda stormunnade plattfiskar är predatorer som speciellt under våren vistas på riktigt grunt vatten. Ofta på mellan 1-3 meter. Därför fångas den som slumpfångst av spinnfiskaren som är på jakt efter öring med jämna mellanrum. Tobis favoriseras ofta av arter som havsabborre, bonito, havsöring och piggvar som passar på att fylla magsäcken när tillfälle ges.
Bonito - exotisk och verklig utanför Bua.
6. Fiskebäcks hamn
I slutet av 1980-talet gick rykteskarusellen igång. I en hamn söder om Göteborg har det fångats stora skrubbskäddor. Flera som översteg Sportfiskarnas storfiskregistrerings krav fångades just här med Roy Johanssons bjässe på 1540 gram i topp. Fiska där ledig plats finns vid kajen på position. Det vill säga när någon av båtarna är ute. Att kasta mellan dessa är det ingen som vill om det är för trångt. Speciellt inte båtägarna.
7. Björlanda Kile
Hamnen på Hisingen, Göteborg som multefiskarna dyrkar. Tjockläppad multe är Sveriges svar på tropisk bonefish, en fisk som ger järnet. Björlanda Kile är en av Europas största med sina 2400 platser. Tjockläppad multe är lika underbar att fighta som den är svår att få på kroken. Men det går om man väl fiskar efter arten mer än en gång och lär sig multens levnadssätt. Norr om Björlanda Kile mynnar Nordre Älv ut, bland annat känd för sina fina gäddor.
Hösten är en bra period för kustmete
8. Gullmarsfjorden
Denna guide vore inte lika fulländad utan välkända, i folkmun artikulerade – Gullmarn. En så kallad tröskelfjord som sträcker sig från Lysekil och in mot Medby. En båt underlättar självklart fisket men det finns flera platser som är värda att undersöka. Några ligger riktigt bra till och har ordentliga djup ett spinnkast ut från land. Gullmarn är definitivt en av Sveriges absolut bästa fiskeplatser för berg- och blågylta och den udda arten paddtorsk som lever på väldigt bestämda fläckar med sten. Här har du chans på lite mer udda arter som klorocka, randig sjökock och lerskädda. Tänk på att torsk, kolja och bleka är fredad i denna fjord året om, även för sportfiske.
Vid position 58 18 018 – 11 32 083 som avser färjeläget vid Skår är det fullt möjligt att kustmeta upp flera av dessa arter. Här är det djupt. Problemet är att komma till på de mest produktiva fläckarna på grund av Gullmarns alla bergformationer. Men jag försäkrar, det går på mer platser än du tror även om båt helt klart är att fördra. Några platser att prova på är: söder om Ladholmen är fina sträckor för havsöring, runt position 58 27 270 – 11 34 637 fångas det varje år en del. Kring området vid Flat börjar djupet närma sig, position 58 20 462 – 11 33 079 och där omkring, chans på udda arter när du kustmetar.
Söder om Dännäs huvud, 58 22 989 – 11 37 865 kan du fånga allt från plattfisk, vitling till havsöring. I närheten ligger en badplats om det är en familjeutflykt som är tänkt. Prova dig fram på mer än en plats, precis som vanligt med andra ord. Det finns väldigt många bra platser att kustfiska ifrån i Gullmarn.
Något som skulle ta mer än en livstid att utforska. Fisk finns där att fånga, ge den bara lite tid så kommer lyckan i samband med det antal timmar just du har kroken i det salta vattnet.
Så här ser det ut där sandormen lever. Under lågvatten kan du gräva upp dem.
Sandorm - kanonbete till plattfisk!
9. Skalhamn
En trevlig plats norr om Lysekil som håller bra med blågylta, berggylta, makrill och plattfisk. Här har det fångats en del fin torsk där den största som jag känner till vägde närmare 10 kilo. Inget man direkt fångar ofta från kusten. En plats där flera större kusttävlingar hållits, bland annat SM i Kustfiske. Oavsett en favorit som jag ofta besöker, speciellt när färdmålet är Lysekil. Snäckor som du plockar på plats sitter riktigt bra på kroken och accepteras till fullo av gyltorna. Även kokt räka fungerar bra, men sitter inte på lika bra. Det finns två metoder att få de sistnämnda att sitta på kroken lite bättre.
1: sjud räkorna en stund i en kastrull, då blir de sega.
2: fixera de skalade räkan i Surgifix (finns hos EL-GE).
Piren vid Skalhamn håller många arter.
10. Ramsvik
Det lilla sundet norr om Ramsvik vid Hunnebostrand kommer jag aldrig att glömma. Mest minnesvärda var den 2,5 kilo tunga berggylta som jag fångade 1986 (vet att den överträffade dåtidens gällande svenskt rekord), tillsammans med det stora antalet över 1 kilo vi fångade under en och samma vecka i slutet av juli. Betet vi använde var en eller två stora daggmaskar. Alla fick returen åter. Konstigt nog har jag inte besökt platsen sedan dess. Mycket förmodligen för att det var så pass svårt att ta sig dit till fots och hoppa över djupa sprickor och raviner (lider av höjdskräck). Kanske läge att packa båten och göra en nostalgisk expedition? Hur som helst håller Ramsvik än idag stora berggyltor enligt säkra källor. Prova området vid Öberg Tånge, 58 26 412 – 11 13 911, här tog jag en fantastisk trippel femkilos torskar med kokt räka förpackad i Surgifix som agn på den tiden torsken fanns i stort antal längs våra kuster. Hur jag fick upp dessa på kustmete är fortfarande en gåta…
Berggylta
Hanen av blågylta kallas blåstråle
Honan av blågylta kallas rödnäbba
Västkustens snabbaste flak”moppe” - Honda CB 125 twin