Horngäddan | Så Fiskar Du | Fiskeprofessorn

Horngäddan | Så Fiskar Du | Fiskeprofessorn

Horngäddan - fisken som gör pilsnabb entré

Text: Patrik Tjörnmark

Foto: Patrik Tjörnmark & Privat


Älskad av många. Hatad av andra. Fantastisk sportfisk på lätt utrustning. Varför är den då hatad av vissa? Som sportfisk tycker jag personligen att horngäddan är underbar, såvida man inte trollingfiskar vissa perioder…

Horngädda, eller näbbgädda som den också kallas är en långsmal pilsnabb vårprimör som är lika känd för sina akrobatiska hopp som för visuellt tydligt gröna fiskben. Uppskattad främst av sportfiskaren som utmanar den med lätt utrustning. Spinnfiske med långsmala drag, flugfiske med streamers eller flötmete med sillstrimla är alla populära metoder. Just flötmetet är den teknik som är allra lättast för att få horngäddan att sitta fast på kroken, vilket annars kan vara ett gissel för sportfiskaren.

 

Flyttningen

Djupt vatten, omkring syd och väst om Irland ute i Atlanten. I mars månad börjar den simma mot brittiska öarna och passerar engelska kanalen för att i april runda Skagens udde i Danmark. De första stimmen verkar simma längs med Danmarks östkust mot Öresund för att svänga av in mot vår ostkust. Andra stim simmar över Kattegatt och Skagerack för att simma in till våra kuster för stundande lek. Här passar de även på att äta upp sig, givetvis sker samma procedur i Östersjön. Tobis och småsill är deras primära föda. Det är sällsynt att arten leker högre upp än Gotland. Även om den simmar betydligt högre upp i Östersjön.

Skarven mellan april och maj har sedan länge varit ett säkert kort att fiska efter horngäddan längs de skånska, halländska och bohuslänska kusterna. Speciellt i början befinner den sig på grunt vatten för att föra sin avkomma vidare. Dagsfångster på över 50 horngäddor är inte ovanliga eftersom fisken i fråga är en utpräglad stimfisk. Rätt tid och plats är a och o när det gäller allt fiske, inte minst efter horngädda. Precis som makrillen kommer horngäddan från djupare och mer västliga områden för att leka, äta upp sig och ge oss sportfiskare minnen för livet. Horngäddan kommer först, som en slags förlöpare till makrillen. Horngäddan simmar årligen ända upp till Kvarken som är en slags port mellan Bottenviken och Bottenhavet. Kvarken kallas det smalare partiet mellan Sverige och Finland som ligger i höjd med Umeå och finländska Vasa.

 

Fiskeplatser

Nästan som havsöringens västkust-premiär finns många på plats när de första fångstrapporterna kommer via moderna tekniska prylar som mobiltelefon eller via sociala medier.

Pirar, markant utskjutande uddar, metergrunda vikar och mindre öar är alla bra platser att söka horngäddan från land under maj och juni månad. Horngäddan simmar denna tid ofta över samma fläckar som havsöringen, på djup mellan 1-3 meter, så kallad leopardbotten. Det vill säga där sandfläckar blandar sig med tångruskor om vartannat.

Motsatsen till glädje hittas längre fram på säsongen då horngäddan söker sig allt längre in i Östersjön, speciellt runt vecka 18-19 blir horngäddan mer eller mindre en plåga i området kring Hanöbukten för många trollingbåtar. Detta för att den initierade trollingfiskaren främst söker lax och havsöring ute på öppet hav. Horngäddan som befinner sig i samma område har en viss förmåga att fastna före lax och havsöringen. Med upp till 10 beten förstår man att den då oönskade betestjuven irriterar mer än förför. Full pott, det vill säga totalt 10 fiskar är vanligt. Underhållande en eller två gånger, men inte under ett helt trollingpass.

Kustfiskaren uppskattar den pilsnabba fisken på ett helt annat sätt. Här är det fråga om sann kärlek vid första fångsten. Längs med Bohuskusten hittar vi bra platser som Malö strömmar som även är en mycket välkänd havsöringplats, Bö- och Säby Kile på Tjörn, Vadholmen väst om Kungälv etc. I Halland hittar vi Kungsbackafjorden, pirarna i Träslövsläge, Glommen och Grötvik. Platser som är bra finns det gott om. Ta dig kusten under maj och juni, leta efter andra fiskare. Prova och du ska se att den till synes mest simpla plats kan rent av vara den som ger bäst fiske efter den akrobatiska pilsnabba fisken horngädda.

De första stimmen i Skåne brukar äntra kusten ungefär den 20:e april. Den allra mest kända platsen är Limhamn i Malmö, då både själva pirarmen och ön som heter just Ön, belägen norr om själva hamnen. Brofästet till Öresundsbron och piren i Klagshamn är två andra bra fiskeplatser i Malmö. Andra bra platser i Skåne är Kullen, Domsten, alla pirar i Helsingborg, Landskrona och Höllviken (Falsterbokanalen).

Under hösten beger sig horngäddan tillbaka till Atlanten. Östersjöns population simmar återigen vägen till övervintringsplatsen via Danmarks östkust. Fast i september och vissa år en bit in i oktober månad kan du uppleva ett riktigt effektivt fiske strax utanför bland annat Kronborg slott i Helsingör. Detta fiske kräver egen båt då fisken generellt befinner sig över 20 meters djup. Detta är ett fiske som triumferar framför allt när en fylld mäsksäck dinglar ett par meter under båten. Ungefär samma tid hittar vi horngäddor på och kring många av våra bankar som Stora- och Lilla Middelgrund, Röde Bank, Fladen med flera. Nu är horngäddorna ofta stora, exemplar över kilot fångas varje år under denna tid.

 

Utrustning

Lätt fiske ger absolut mest känsla. Detta så kallade UL-fiske får vilken sportfiskare som helst att dra på mungiporna. Idag kallas det lättare kusfisket från klippiga stränder även LRF-fiske (Light Rock Fishing), ett slags marint Finesse-fiske. Flötmete är som påpekat den metod som lättast krokar horngäddan, krokstorlek 4-1/0 agnat med 8-10 cm lång sillstrimla. Men givetvis fungerar även spinn med ytgående drag som bland annat med sin rostfria tråd mellan drag och trekrok som gör det svårare för fisken att bända sig loss, Viking Herring, Toby för att nämna tre beten som gör tricket. Fiska in draget snabbt blandat med SMÅ snärtiga ryck i spöt, detta utlöser huggreflexen när fisket går trögt. Inga stora ryck, för det är fisk krokade i munnen vi sportfiskare vill ha på kroken. Inte krokade vid sidan etcetera. Detta fiske är så långt från sportfiske man kan komma. Använd gärna hullinglös trekrok. Jag vet att dessa inte växer på träd, kanske något för branschen att snappa upp. Speciellt sedan jag har påpekat detta under många års tid.

OBS: knyt en tafs på cirka 10 cm mellan skeddrag och din krok. Runt 0,35 mm nylon- eller fluorocarbonlin. Gärna en krok med lysslang på eller varför inte knyta den som en fluga?

 

Här är några trekrokar som är ett bra val (storlek 4 kör jag oftast med):

Bild på Ken Sawada ST1 Treble Perfect (10-pack)
Ken Sawada ST1

Bild på Gamakatsu 13R (10-pack)

Gamakatsu 13R


Bild på BKK Fangs BT621-SS (6-8 pack)

BKK Fangs BT621

Tips på skeddrag som gör tricket:

Bild på Abu Mo Inline 16g
ABU Mo Inline 16gr


Bild på Daiwa Wise Masau 12gr
Daiwa Wise Masau 12gr


Bild på Falkfish Thor 10gr
Falkfish Thor


Bild på Hansen Keel Tobis 16g
Hansen Keel Tobis 16gr


Bild på Hansen Silver Arrow 18gr

Hansen Silver Arrow 18gr

Bild på Toby 10gr
Toby 10gr


Bild på Toby 15gr

Toby 15gr

Bild på Varholmen Blanka 12gr

Varholmen Blanka

Bild på Westin Sölvpilen 12gr
Westin Sölvpilen 12gr


Bild på Viking Herring 13gr
Viking Herring 13gr

 

Flugfiske

Vid flugfiske med till exempel gröna, silver och svarta streamers i krokstorlek 4 får fiskaren ofta uppleva att horngäddan är svår, näst intill omöjlig att kroka. Prova istället vid hugg att snabbt och hårt dra till i fluglinan utan att höja spöt, det ger mer fast fisk på flugan.

 

Fakta

Vetenskapligt namn: Belone belone

Heter på:

Engelska: garfish

Norska: horngjel

Danska: hornfisk

Svenskt sportfiskerekord: 1,500 kilo - 96 cm lång.

Storfiskregistrets krav för nål: 0,8 kilo

 

Visste du att…

…horngäddan har gröna ben? Den gröna färgen orsakas av en helt naturlig och ofarligt pigment som kallas biliverdin. Väldigt praktiskt när man ska äta den.

…horngäddan ofta simmar tillsammans med tonfisk.

…att arterna inom belonidae-släktet kan gör kortare hopp i en fart av 60km/t

…horngäddan/näbbgäddan kan fångas med en bit tandtråd (som rullas ihop till en liten boll) eller gammaldags ullgran (inget syntet) efter beten utan krok? Fiskens tänder gör att den har svårt att slita sig loss från tråden/garnet. Använd en fjäderring som du knyter i en tafs bakom själva betet.

 

Som matfisk:

…kanon att röka - både varm- som kallrökt.

…inlagd horngädda var åtminstone populärt förr i tiden.

…kokt uppskattas den mycket.

…men fungerar givetvis även att steka panerad i smör.

 

 

Skriv en kommentar
*