Så Fiskar Du | Pimpla Abborre | Fiskeprofessorn

Så Fiskar Du | Pimpla Abborre | Fiskeprofessorn

Abborre är ofta inkörsporten i vårt sportfiskeliv. Men hur går du tillväga? EL-GE listar en hel del knep för främst novisen, men även den mer erfarne kan finna ett gäng tips & trix.

Text & Foto: Patrik Tjörnmark


Nästa generations fiskare.

Fokusera blicken

Många fäster blicken på själva spötoppen. Fiskar man med mormyska med dess känsliga spötoppar och nappindikatorer är det mer självklart. Men fiskar du med vertikalpirk eller balanspirk finns det en annan punkt som är bättre. Fäst blicken vid den punkt linan skär vattnet. Kan lite jämföras med ett ekolod som har skvallerfönster. Där ser du vad som komma skall precis innan det ritas upp på skärmen. Precis så är det om du fäster blicken på den punkt lina bryter vattenytan i hålet. Då reagerar du, om än till synes obetydligt, snabbare än när du tittar på just spötoppen. Nog så viktigt om du tävlingspimplar.


Abborre fångad på balanspirk.

Hur håller jag stimmet intresserat?

Abborrar är nyfikna av naturen. När du pimplar abborre så kan du göra ett par lockryck och alternera med att dunka pirken i botten. Överdriv inte lockrycken. Rycker du för hårt och intensivt kan du skrämma abborren. Hellre en bastant med kort rörelse på en decimeter. Inget sakta okontrollerat, utan en snabb handledsrörelse som får pirken att svänga till på ett för abborren förföriskt sätt. Ett sätt jag ofta kör med är två lockryck, håll stilla i cirka 3-4 sekunder, ett lockryck, stilla i samma antal sekunder. Upprepa proceduren, men tänk på att du håller samma avstånd från botten annars tappar snart abborren intresset. 7-8 cm ovanför botten är en bra utgångspunkt. Abborren har en sluten simblåsa, och här spelar ofta andra aspekter roll. Läs under Barometer! Pimpel är en gren inom svenskt tävlingsfiske som varje år drar folk till olika tävlingar runt om i landet, inte minst svenska mästerskapen. När jag själv tävlade aktivt körde jag alltid med principen: 10 ryck, hade jag inte då fått napp så borrade jag nytt hål. Fiskar du efter större abborre krävs längre och mer varierande charmoffensiver.


Abborre fångad på vertikalpirk.

Träna i rätt teknik

Tekniken att dra så många abborrar på kort tid kräver träning. Det är inget man lär sig över en natt. Men det är inte heller svårare än att precis vem som helst fixar det. Fort ska det gå om du vill hålla stimmet intresserat. Det vill säga dra upp abborren så fort du kan utan att släppa pimpelspöt. Använd tumme och långfingrar för att dra upp linan. Vill du ta med abborren hem eller om du tävlar ska du avliva den direkt. Bryt nacken av den, stoppa in abborren i pimpelskryllan, eller konten som stolen kallas du sitter på. Släpp ned pirken, stanna på samma ställe den senaste högg på. Är abborren i stöten så kan du veva upp ett eller ett par varv med spolen successivt för att få mindre avstånd mellan fisk och fiskare. Då går proceduren fortare och fortare. Tid är fisk…

När du tränat in rätt teknik plockar du abborren så snabbt att även om det bara är två meter djupt hinner du nacka abborren, släppa ned pirken och innan pirken nått botten/samma ställe det högg senast sitter du redan med spöt färdigt i rätt position. Underarmen lutad mot låret är ett sätt. Då är det enklare att styra linan så att den hamnar i centrum av hålet. Där ser du lättast den punkt linan bryter vattenytan.


Balanspirkar.

Hur får jag stimmet till just mitt hål?

Givetvis får man inte abborre i varje hål. Men börjar du exempelvis vid en udde på två meters djup och det inte nappar i just det hålet borrar du ett nytt cirka 4-5 meter längre ut. Även om det inte nappade i det första innebär inte det att det inte fanns någon abborre. Abborren är en avundsjuk individ, speciellt när den är mindre. Det handlar om att samla så pass många så att det helt plötsligt blir konkurrens om bytet som är den lilla lim eller garnkrok som sitter under vertikalpirken, om du nu kör med en sådan. Exempel: i hål nummer ett är det en abborre som finns där men inte hugger, i hål två är det tre abborrar som är lika tjurskalliga. Men den första abborren simmar till hål nummer två för denna ser att det finns fler kusiner som rör sig runt något som blänker och rör sig. Ingen hugger! I hål nummer tre finns det åtta abborrar som även de är tröga, men nu har de andra fyra simmat dit och här uppstår plötsligt mer konkurrens om bytet. En abborre hugger och utlöser huggreflexen hos de övriga. Abborrar som står runt om hålet dras till händelsernas centrum. Här händer det ju något. Typiskt flockbeteende oavsett art på vår planet. Svårare än så är det inte. Det gäller med andra ord att ligga i och leta på potentiella platser.


Vackert vinterlandskap.

Var hittar jag då abborren?

Val av plats i ett vatten beror på flera faktorer. Från temperatur, barometertryck (läs under barometer) till prylar du tror på. Känner du inte till vattnet du för dagen valt som fiskeplats finns det några enkla ställen du kan börja söka efter abborren. Inlopp och utlopp (varning för ojämn is), sund (speciellt i skärgården) vasskanter, sprickor i sjön, bryggor, grynnor om du hittar något eller känner till, runt öar och uddar, vikar. Ja, egentligen ganska självklara platser att söka abborren på. Tänk även på att just dessa platser är det ofta strömsatt och därmed mer ojämn is. Använd alltid isdubbar som bärs på ett sätt som gör att dessa fungerar om olyckan skulle vara framme. Flytoverall är en detalj som fungerar om du skulle råka trampa igenom isen. Tänk på en sak: ta aldrig med barn ut om du inte har kollat isen tidigare, ingen yngre förmåga ska behöva råka illa ut för att du inte har tänkt säkerhet…

Som allt annat fiske behövs det ljus för att fisken ska jaga byten. Vid starkt solsken så söker ofta abborren skydd bakom stenar eller stupande berg, söker skydd under snöfläckar etcetera. Mulna gråa dagar söker sig abborren ofta till de mer ljusare och öppna delarna av sjön. Platser som närheten av råkar, sprickor eller blankisfläckar för att utnyttja rådande jaktljus. En lodad karta över sjön är något som uppskattas av alla sportfiskare. Större sjöar: ta med GPS om du har en, notera var grunden ligger så hittar du enkelt tillbaka nästa gång.


Dubbelsnapper.

Pimpelspöt

Ett pimpelspö är av det absolut billigaste spö du kan köpa för pengar. Och så ska det vara, hur komplicerade är dessa? Dagens moderna pimpelspön är ljusår ifrån gårdagens klumpiga träspön som ofta var hemmasnidade och hade två pinnar som du lindade linan runt, här uppstod världens linminne. Inget fel i det hemmatillverkade spön, men dessa var både tunga och okänsliga. Rund spole är ett måste, gärna av större diameter så slipper du just linminne. För ingen vill pimpla med en lina som går som en korkskruv ned i vattnet. Moderna flät/hybridlinor undantaget. Det välkända VM-spöt som är bra för grundare vatten. Använd lite större spön med spole på 75-80 mm om du fiskar djupare än 10-12 meter. Men som alltid - valet är ditt.

 

Barometer

Sist men absolut inte minst – barometern. Abborren är känslig för låg- respektive högtryck. Abborren som nämnt en sluten simblåsa och opponerar sig därför snabbt på fallande eller stigande barometertryck. Några gör här ett enkelt fel genom att bara söka abborren precis runt bottenregionen. Fiskar du vid en inte alltför skarp brant så kan lika gärna abborren stå både två och tre meter (mer extrema fall med snabba och kraftiga tryckskillnader – högt lufttryck) ovanför botten. Detta för att undvika att abborren ska få ”ont i magen”, abborren hade ju sluten simblåsa och har svårt att tryckutjämna, det tar tid för denna fisk. Alltså: vid lågtryck drar sig abborren mot djupare vatten, högtryck står den gärna vid en brant där den kan tryckutjämna enkelt eller drar sig mot grundare vatten. Därför kan du lika gärna få en schyst abborre på två meters djup redan i januari. Inte enbart i mars-april som en del påstår. En gammal myt alltså! Stabilt lufttryck så rör sig abborren mer över flacka, det vill säga mer plan bottenstruktur. Snabba luftrycksförändringar medför oftast slö, apatiskt abborre som är föga intresserad av det du har att erbjuda. Så ett tips: skaffa en barometer om du inte redan har en i ditt hem. För gärna dagbok. Skriv upp allt från temperatur, månstånd till vad du fick abborren på, inte minst barometertrycket (atmosfärens/luftens tryck) som mäts i hektopascal (hPa). Då kan du blicka tillbaka och hitta viktig fakta som underlättar nästa fisketur.

Abborren är en slags allemansfisk som underhåller oss vintertid. Har du ännu inte provat att flå abborren och steka dem dubbelpanerade i smör, gör det! Utan tvekan är abborren en höjdare i köket…


Panglänk.


10 grymma tips för ett grymt pimpelfiske efter abborre!

  • Lågtryck – sök abborren djupare
  • Högtryck – prova branter eller några meter ovanför botten
  • Stabilt högtryck – prova grundare och områden där botten är mer plan
  • En av de bättre stumma linorna är Nanofil från Berkley, denna suger inte åt sig vatten. Välj inte de tunnaste dimensionerna om du räknar med större abborre.
  • Borrets diameter: ungefär 125-150 mm. Använder du mindre är risken stor att den där drömfisken inte går upp i hålet (korkeffekten), vet att 115 mm ofta använda av tävlingsfiskaren (något jag själv gjorde under många års tävlande).
  • Rekommenderat val av vertikalpirk: 30-37 mm för grundare vatten (0-5 mtr), 42-47 mm för medeldjupt (5-10 mtr, över 50 mm för lite djupare (över 10 mtr). Lite beroende på vilken pirk du använder, olika pirkar väger ju olika.
  • Bra vertikalpirkar är Kaj-pirken och Vim-pirken, båda är mycket välgjorda och fiskar bra efter abborre. Vertikalpirkar finns det massor av modeller att välja mellan. Leta upp just din egna favorit.
  • Balanspirk är rätt melodi när abborren jagar småfisk. Om du vill ha större abborre vill säga… Nils Master är min favorit.
  • Panglänk för bättre rörlighet (tävlingsfiskarens val), dubbelsnappers brukar hålla bättre.
Skriv en kommentar
*