När löven på träden börjar skifta färg är det dags att sikta in sig på fisket efter regnbåge i våra sjöar. När havsöringssäsongen är över så är det regnbåge som är mest spännande för min del.
Vattentemperaturen i sjöarna börjar sjunka och den större fisken som ofta står nere på botten och trycker under sommarens varmare dagar blir nu mer aktiv. De lugna höstdagarna gillar jag bäst. Att komma ner till sjön en stilla dag när fisken går och sippar i sig fjädermyggor är en syn som kan få vem som helst att bli fiskesugen.
Små fjädermyggor eller nymfer är det jag brukar fiska med, ibland händer det att det sitter en booby eller en skrikig zonker längst ut på tafsen.
Det visuella fisket är ju det mest spännande enligt min mening. Att få lägga ut en fjädermyggsimitation i närheten av en ätande regnbåge och se flugan försvinna är en njutning! Små imitationer i strl 16-20 fungerar fint. 12ft tafs i 5X eller 6X är att föredra till detta fisket. Knyt gärna en liten lätt nymf i krokböjen och använd fjädermyggan som ett miniflöte. Det kan vara riktigt giftigt!
Även en och annan nattslända kan man se i sjöarna under hösten. Streaking caddis är lite utav en personlig favorit som brukar kunna lura upp bågen att ta från ytan. De lite blåsigare dagarna kan man ha bra torrflugefiske med landinsekter så som getingar, harkrankar och skalbaggar som blåst ner i vattnet.
Om vaken uteblir får man söka fisken under ytan. Förslagsvis med en förtyngd flicksländenymf fiskad med flytlina och sjunktafs eller en slow intermediate. Att fiska hem flicksländan med ”handtwist” brukar fungera bäst för mig. Har visserligen fått fisk på sjukt snabbt hemfiskad flicksländenymf också så det är värt att testa!
Ofta söker sig flicksländorna till platser i sjöarna där det under sommaren varit mycket växtlighet. Vilket i sin tur lockar till sig regnbågarna. Så ett tips är att prova på dom områdena först. Om inte flicksländan ger resultat så är pheasant tail eller guldribbat haröra flugor som ofta funkar fint!
Om ytfisket och nymffisket visar sig vara trögt så är nästa steg att plocka fram sjunklinan och antingen knyta på en skrikfärgad zonker eller en boobynymf. Zonkern fiskas förslagsvis hem i hög fart, vilket ofta resulterar i brutala hugg! När man fiskar hem boobynymfen så låter man sjunklinan lägga sig hela vägen ner på botten innan man börjar fisk hem den med relativt långsam ”handtwist”.
Mina utrustningsval:
Spövalet är upp till var och en men, jag brukar köra klass 5 till flyt och intermedietlina och klass 6 till sjunklinan.