Filtrera
Stäng

Besök vid Arnöy | Fiskeproffesorn

Besök vid Arnöy | Fiskeproffesorn

Precis hemkommen från ett vackert Nordnorge. Från en ny camp jag aldrig tidigare besökt. Resan upp var speciell. Har aldrig i mitt liv kört i över ett dygn med konstant regn. Regn är en underdrift. Ösregn! Bilens torkarmotor gick i snabbläge nummer två mer än en sträcka. Förbaskade regn! Dessutom var det lite norrländska vägarbeten här och var med gruskorn stora som plommon. Känns som jag fortfarande skakar…


På väg ut till öppet hav

 

Helt okej avslut första dagen

 

Nå, framme på Arnöy Brygge beläget sydväst om Bodö möttes vi av trevlig personal och fagra vyer. Vilken kontrast mot resan hit. In med prylarna i vårt boende och här packades allt upp i raketfart. Havsfisket hägrade för mig och mina vänner som följt med upp. Ut med två båtar. Fyra i varje. Blåsigt, dyningar och nordlig vind. Vi får knappt en enda fisk, förutom alla småsejar och makrillar. Kan inte direkt påstå att jag gillar vind från norr oavsett vad jag är ute efter för fiskart. Nu låter jag smått pessimistisk, jag vet. Robban (vokalist i tAKiDA och Stiftelsen) fångar ändå på flötmete med hel sej i kilosklassen en schyst hälleflundra på 20 kilo på 50 meters djup. Helt klart dagens fisk.

 Robban med första dagens hälleflundra

Uer i hundratal

Guiden Andreas berättar för oss att torsk, sej och flera andra arter verkar ha ”parkerat” ute på 180-200 meters djup. Ingen av oss är hängivna fans av djupt havsfiske. Målet är inte heller torsk och sej. Men vi provar efter ett par dagar med blåst ute på ett lugnt öppet hav längs med en brant. Daniel Lidbom (gymnasielärare i Skene) fångar en långa på strax under 10 kilo. Givetvis får vi lite lubb och mängder med uer (större kungsfisk på svenska). Då menar jag mängder. Verkar finnas hur mycket uer som helst. Orange-röda fiskar som syns långt innan de ploppar upp ur djupet i det salta klara vattnet. Lossnar en på vägen upp ploppar den oftast upp i ytan efter en stund.


Kristoffer med ett par av våra fångade uer från 240 meters djup.

Vi plockar upp en del matfisk under en timma. Uer är fantastisk god matfisk. Vi provar den superfärsk som sashimi med Kikkoman och grön pepparrot (wasabi) under rensningen. Tomas Wallin (gitarrist i tAKiDA) är grym på sushi. På kvällen tillverkas det Maki, Nigiri och Uramaki som får gourmeten i oss att njuta. Nämnde jag att sushikungen Tomas fick en helt okej sej på 11 kilo under vårt djupfiske?

 
En timmas djuphavsfiske gav detta...

Havsörn i massor

Under en av dagarna bevittnar hur en fiskare rensar sin fångst från sin båt och slänger ut sitt rens från aktern. Att man ofta ser mås och trut vid dessa tillfällen är inte senaste nytt. Det som fick det hela att bli ett minne för livet var de 10 havsörnar som tog tillfället i akt. Majestätiska rovfåglar med sitt enorma vingspann. Området är ju känt för att ha världens största population av just havsörn. Men 10 samtidigt - grymt att se…


Havsörn som försöker ta del av renset.

Veckans fortsatt havsfiske ger en hel del långa men flundran lyser med sin frånvaro. Mattias Larsson och Kristoffer Söderström (gitarrist och trummis i tAKiDA) samt vi andra fångar förvisso fisk, men inte riktigt vad vi innerst inne hoppats på. Visst kunde vi satsat en del på torsk som på vissa områden fångades av campens andra gäster i bra storlek. Men det är ju kveite som ger rullskrik och benskak som vi vill ha. Även kallat Norges platta guld. Tomas plockar en på 14 kilo sista dagen. Kristoffer fångar en argsint havskatt som biter sönder ett par makrillar som ligger i baljan.


En "förvånad" Tomas med 11-kilos sej...

Havsfisket i Norge är inte alltid super…

På tal om min negativa sida. Det är för att jag helt enkelt vill tala om att bara för det stavas Nordnorge och hav betyder det inte att allt klaffar varenda gång. Ibland är det trögfiskat, nordliga vindar och blåst även om allt annat är bra. Har ändå havsfiskat i dessa områden från Nordkap i norr ned mot mer sydliga nejder som Fröya och Åndalsnes sedan 1980-talet. Aldrig förr har jag upplevt ett sådant här trögt fiske (märk: vi gav inte torsken en ärlig chans).


Daniel med en helt okej långa...

Men - vi ska ta revansch och komma tillbaka till samma camp. Det är den värd. Jag vet att här fångas det mängder med bland annat hälleflundra, speciellt i maj och juni månad. Summering blir en helt fantastisk natur och camp. Trögt fiske med nordvind och periodvis blåsigt. Fast med bra vänner, god mat och en natur som aldrig upphör att förvåna blir denna resa något att minnas när man eventuellt sitter på ålderdomshemmet och babblar om minnen och vilken musik man gillar mest. Smaken är ju som baken - delad, varken du vill det eller inte. Fisket är ju mer än bara själva fisket, eller hur?


Vackra vyer runt Nord-Arnöy


Arnöy Brygge

Arnöy Brygge på Nord-Arnöy är helt klart en av de allra bästa camper jag besökt sedan jag började med havsfiske sedan mer än 40 år sedan. Suveränt boende oavsett om du väljer rorbue eller lägenhet. Båtarna som ligger i en extremt skyddad hamn är kanon. De vi hade heter Kaasbøll och är 660 cm lång med en bredd på 235 cm. I aktern sitter en Yamaha fyrtaktare på 80 hk vilket ger en fart på cirka 25 knop. Skrovet har självläns, byggt i tåligt aluminium, rejäla fribord samt en v-bottnat skrov som ger behaglig gång i även högre sjö. Bensin fås i 20-liters dunkar nära flytbryggan som du sedan tankar i en av båtens två 25-liters dunkar. Elektroniken är Garmin (kombo med ekolod och kartplotter).

I varje båt finns också flera inplastade sjökort som alltid är bra inför planering och översikt. Garmin är ungefär som en iPhone, du behöver ingen manual för att allt ska vara lätt. I varje båt finns c & r kit om du fångar en större hälleflundra. Nära är det till det absolut bästa rensrum jag filéat i. I anslutning till rensrummet finns en rejäl frys till varje boende som rymmer upp till 8 personer. Koncist: jag kan inte än varmt rekommendera er nästa fisketur till Arnöy Brygge. Campen med dess personal och ägare är mycket trevliga och tillmötesgående. Tack för denna gång, vi syns och hörs…

Här bokar du: www.arnoy.no



Text & Foto: Patrik Tjörnmark

Skriv en kommentar