Så fiskar du | Grundvatten Torsk | Fiskeprofessorn

Så fiskar du | Grundvatten Torsk | Fiskeprofessorn



Torskfiske på lätt utrustning vårtid hör till en av höjdarna inom havsfisket. Att torsken skulle vara slö, slapp och likgiltig är rent nonsens. Här pratar vi fighter och skulle du ha flytet att fånga en på närmare 10 kilo böjer sig klingan sådär härligt med tillhörande rullskrik. Att torsken kämpar beror dels på att den nu i april fångas allt grundare, dels att den äter upp sig på bland annat krabba vilket ger den behövlig energi.

Beroende på vattentemperatur och ström kan torsken stå i branter på 15-20 meter likaväl som mer platt botten runt 7-8 meter. Prova dig fram. Under maj månad och när vattnet börjar värmas upp går torsken allt grundare och befinner sig då ofta på djup mellan 5-10 meter. Grundvattensfisket efter torsk är spännande och passar alla generationer. Här följer några tips för den som vill prova på ett kul fiske.
 

Jigg, pirk eller wobbler…

Samtliga tre val fungerar bra. Väljer du jigg fungerar curly tail, twin tail som shadjigg. Pirk - har finns massor att välja mellan. Använder du en med trekrok - tryck in hullingarna eller kör med en hullinglös. Jigg med enkelkrok under pirken är klart bättre beslut, det skonar fisken du vill släppa tillbaks. Tänk max 150g fast gärna lättare, liksom mer ”feeling” när torsken hugger. Rött och gult fungerar bra. Men som alltid - ingen regel utan undantag - våga prova annorlunda, det kanske är det som ger bäst resultat?

 

Förslag på wobbler (en starttrio jag utgår ifrån):

Betets vikt

Fiskar du i Öresund - alternera vikten på din pirk eller jigg efter rådande strömförhållande kontra vind. Detta är faktorer som alltid påverkar ditt fiske. Fiskar du grunt som 5-6 meter, prova 40-50 gram på ex. ditt jigghuvud, öka vikten desto mer ström eller vid djup runt 12-15 meter. En slimmad curly tail går snabbare ner gentemot en grövre twin tail, enkel fysik med andra ord. Ett gäng jigghuvuden mellan 40-150 gram är alltid bra att ha med sig ut. 

Färg på mitt valda bete

Eftersom torsken äter främst krabba denna period är det en fördel om du använder färger som liknar just krabba. Röd färg avtar redan runt 5-6 meter och försvinner kanske som bekant i vattnet djupare än cirka 9 meter, sedan följer orange, gul etc. Röd färg blir inte osynligt på något vis utan ändrar mer till brun, grå och till slut svart kulör desto djupare du fiskar med exempelvis just röd färg. Rött fungerar bra, så även gult och olika sorters brunaktiga färger, prova färgen motoroil. Lite djupare är blått och självlysande (inte att förknippa med fluorescerande färger) suveränt.

Huvudlina och slittafs


Tafsen mellan huvudlinan och betet kallas slittafs. Fluorocarbon i dimensioner mellan 0,40-0,70mm fungerar ypperligt. 
Själva huvudlinan: flätlina i dimensioner mellan 0,17-0,25mm räcker. Alldeles för grovt kanske några tycker. Anledningen till att jag väljer såpass ”grov” flätlina är att en torsk har en förmåga knycka hårt och ”rullar” sig ofta  med huvudet nedåt och stjärtfenan uppåt. Huggen vid trolling är ofta explosiva, då är det bra med en lina som pallar snabba hårda ryck.


Spö & Rulle

Behöver jag använda någon speciell utrustning? Nej, här funkar allt från ett gäddspö med multi eller haspel till en lättare havsfiskeutrustning vilket jag föredrar. Längden på spöt är ditt val. Finns inget som säger att en sjufotare eller åttafotare (7 fot = 210cm, 8 fot = 240cm) skulle vara bäst. Eget tycke med andra ord. En gyllene tumregel är att du får den utrustning vad du betalar för den. Därmed inte sagt att de som är billigare är skräp. Fiskar du ofta, satsa på lite bättre prylar. 

Några förslag: 

Budget

Spö: Pezon & Michel Oceaner Egjig

Rulle: Ambassadeur Black Max



Fiskeset: Abu Garcia Seafishing

Mellanklass 

Spö: Sportex Jolokia


Rulle: Ambassdeur 6500LC (fungerar mycket bra även till trolling)

Fiskeset: Abu Garcia Öresunds Kombo

 

Proffsens val

Spö: Sportex Absolute Jigging

Rulle: Rovex Poseidon 200R

 

Var fiskar jag?


Öresund är den plats som är mest känd i Sverige för sitt grundvattensfiske efter torsk. Landskrona som utgångshamn är ett val. Här är det nära till flera av de heta platserna. Redan norr om norra utloppet från Lundåkra hittar vi grunt vatten med periodvis gott om torsk. Självklart finns det inte enbart krabba i Öresund där det sedan 1932 varit trålförbud som gjort att det är mer fisk här än på platser där man får använda trål. Själv fiskar jag en del med Glommen, Träslövsläge och Bua som utgångshamnar. Här finns det torsk på topparna och runt Morups Bank utanför Glommen för att nämna ett grundflak. 

Egen båt eller turbåt

Har du egen båt och det vindmässigt är bra förhållanden - använd din båt. Säkerhet går jag inte in närmare på utan här gäller sunt förnuft. Annars finns det flera turbåtar att välja mellan, här följer några (kolla bara så att de kör torsk och grundvatten den dag du tänkt åka ut på havsfiske):

 


Fyra trailerramper
 

 


Tips!

Jiggfiske med din gädd- eller gösutrustning funkar bra när det är lite ström. Antingen vertikalfiskar du torsken, eller också spinnfiskar du den. Väljer du det senare söker du bäst av ett område. Likaså är trolling ett bra sätt att leta upp var torsken för stunden befinner sig. Här kör jag med tre spön, ett vid varje sida om båten, ett rätt bakom aktern. Prova olika linutsläpp utan att för den sakens skull överdriva.

Fem torskar per sportfiskare och dygn


Från årsskiftet gäller fem torskar i våra vatten per sportfiskare och dygn i Östersjön delområde 22 till 24, det vill säga Bälthavet, Öresund Arkonahavet enligt gemensamt beslut inom EU. I februari och mars gäller tre torskar.

Övrig infoKlicka i länken här

Skriv en kommentar
*