Landfiske vid Vättern | EL-GE Oskar

Landfiske vid Vättern | EL-GE Oskar

Fisket efter lax från klipporna längst Vättern har på senare år blivit riktigt populärt. Under årets kalla månader fångas ett stort antal silverblanka laxar på klipporna och chansen att kroka en drömlax finns alltid. Sjön är stor och fisket tufft men det finns knep som ökar dina chanser till laxhugg.

Landfisket på Vättern är beroende av en enda sak nämligen plankton. När dagarna blir kortare och vattnet kallare i mitten på oktober stiger plankton från djupet upp till ytan. Den vanligtvis blåsiga sjön driver in dessa plankton till strandlinjen och efter kommer spiggen. Spiggen äter denna typ av plankton året runt och följer alltid dess rörelser. Som ett brev på posten kommer laxen som ständigt är på jakt efter spigg. Denna katt & råtta lek gör det möjligt för oss spösvingare att nå laxen ytligt från land. Plankton stannar ytligt och landnära från oktober till mars men den bästa tiden för fiske tycker jag är mellan november och januari.



Flugan jag använder är en spiggimitation bunden på tub. Svart/grön är favoritfärgen men även helsvart och svart/blå fungerar fint. Ett annat effektivt vapen är vanliga skeddrag och kustwobblers. Under perioder då inte spiggen är närvarande kan man ha riktigt bra fiske med 5-10cm långa skeddrag som imiterar siklöja som finns i sjön. Jag har vissa gånger upplevt att laxen gillar en riktigt snabb invevning med kustvobblers som går precis i ytan, huggen blir våldsamma och ibland ser du hela hugget i ytan.

Mete med löja är också en metod som vanligtvis lockar de lite större laxarna till hugg. Använd ett vanligt gäddflöte och 25 gram bly och fäst löjan precis bakom huvudet. Släng ut några meter och vänta. Laxen stryker ofta nära land så mer än 10-15 meters kast är sällan nödvändigt. Detta fiske är perfekt om man ska unna sig grillad korv eller om man vill fiska med två spön.

Mina val av utrustning

Rulle: Jag använder en rulle i 3000-4000 storlek. Det viktiga med rullen är att den har en jämn broms och god linkapacitet då laxen i Vättern är stark och gärna rusar långt.

Lina: Jag använder två olika linor när jag fiskar, på vintern när kvicksilvret gärna kryper ner mot minusgrader använder jag climax nylon mellan 0,30-0,35 anledningen till att jag kör med nylon är för att flätlinan gärna fryser fast i sig själv på spolen när det är minusgrader. Så fort tempen är på plussidan går jag över till flätlina mellan 0,16-0,20. Fördelen med flätlinan är att man kan hålla sig på relativt tunn diameter vilket gör att det skär mycket bättre i vinden och att kastlängden ökar. Den stumma linan krokar även bättre på lång distans.

Spö: Spöna jag använder är långa och tolererar hög kastvikt. Spön mellan 11-13 fot är att rekommendera och kastvikten bör ta minst 60 gram. Anledningen till att jag har ett långt spö är för att jag vill hantera en lång tafs och för att kastlängden ökar.

Övrig utrustning: Till bombardafisket krävs även gummipärlor som fungerar som stötdämpare mot flötet. Lekanden är också nödvändigt.

Kläder och säkerhet: Tänk på att Vättern är en stor och djup sjö med klippor som sluttar rätt ner i sjö. Vinden och kölden gör klipporna ibland isbelagda och fisket blir då farligt. Under dessa situationer använder jag alltid broddar och se upp vart du sätter fötterna! Ett plagg som är väldigt bra att ha är en flytoverall, detta plagg har blivit ett standardplagg för fiskarna på Vättern och är en billig livförsäkring. Vattentäta, fodrade stövlar är bra att ha på fötterna, vågorna sköljer ofta upp på klipporna så utan vattentäta plagg blir man rätt snart blöt. Fiska gärna med en kamrat och var försiktig!

Spana även in min film om landfisket vid Vättern!

Skriv en kommentar
*