Filtrera
Stäng

ABU Hi-Lo 110g - ny smart lösning med den ställbara skeden

ABU Hi-Lo 110g - ny smart lösning med den ställbara skeden

Jag passade på att ställa lite frågor till produktutvecklaren Patrik Svensson från ABU Garcia. Fokuset hamnar naturligt på ABU Hi-Lo Wobbler...

Text: Patrik Tjörnmark

Namn: Patrik Svensson

Ålder: Kroppen är 51 men huvudet är 15

Bor: Asarum Blekinge och (helst) Joggesö Blekinge

Jobb: Director R&D durables

Mest minnesvärda fisketur: En trollingtur med min son och hans kompis i maj 2014 då vi landade 11st stora blanklaxar utanför Blekingekusten.

Din/dina favoritarter att fiska efter: Trots att jag har haft förmånen att fiska på många platser på jorden så är det ändå våra Svenska fiskarter som ligger mig varmast om hjärtat.

Favoritbete/beten: Svårt, Toby Magnum för trolling, SZ’s mjukbeten för gädda, sedan har Hammer visat sig vara en riktig dräpare när man vertikalar röding på Vättern.Idén till en låsbar sked, när och hur kom du på denna?

Det var en ren slump faktiskt som nya uppfinningar ofta är. Pär Lindberg som då var brand manager får ABU Garcia i Europa kom in till mig och undrade vad jag trodde om att göra en 20cm’s variant av Hi Lo. Vi var rörande överens om att det var en bra idé. Jag satte mig och modellerade upp 15cm’s Hi Lo i vårt 3D CAD system och skalade jag helt enkelt upp den så att den blev 20cm lång. Jag tog sedan fram komponenter för att testa gången. Jag märkte då att det var ganska besvärligt att montera skeden och övriga komponenter som möjliggör justeringen av skeden. Jag tänkte då att det vore bra ifall man kunde trycka tillbaka fjädern och rullen med nosöglan för att avlasta systemet så att man enklare kunde montera niten som håller allt på plats. Jag tog och filade upp ett avlångt hål i nosöglan och det funkade bra och det var nu mycket enklare att montera allt. När jag satt där och lekte med den nya prototypen så märkte jag att jag kunde trycka på nosöglan och vrida på skeden utan något motstånd och det var då som glödlampan tändes och jag insåg att om jag utformade rullen som en hantel så kunde jag sätta uttag i klickbrickan som gjorde det omöjligt att justera skeden utan att man tryckte in nosöglan. Därmed så var ett problem som plågat Hi Lo sedan den lanserades. Den nya lösningen är patentsökt.

Sedan får man inte glömma att alla komponenter numer är i rostfritt stål samt att dom gamla skruvade krokinfästningarna är utbytta till med traditionella ingjutna öglar med fjäderring som gör det enkelt att byta krokar

Kommer den låsbara skeden även att finnas på mindre modeller framöver?

Ja, den finns på samtliga Hi Lo modeller som släpptes under 2017.

Testfisket, har det gett bra resultat med Hi-Lo 110g?

Hi Lo har testats sedan mitten på 50-talet så vi vet att dom fångar fisk. Vi har varit noga med att dom nya Hi Lo ska gå lika bra eller bättre än den förra versionen. Dessutom så är dom 10 nya färgerna i klassiskt tema med en modern touch riktigt läckra.

Det många inte känner till är att du har en betydande roll i framtagning av Pure Fishings rullar som Abu Garcia och Penn, berätta lite om detta!

Jag är ansvarig för produktutvecklingen för ”durables” för alla varumärken inom Purefishing vilket är alla produkter förutom lina, beten och terminal tackle. Fantastiskt inspirerande att få var del av utvecklingen av produkter för så klassiska varumärken som ABU Garcia, Penn, Shakespeare, Hardy, Pflueger, Berkley, Greys mfl. Jag är naturligtvis helt beroende av mina duktiga medarbetare som förutom Svängsta finns på olika platser på jorden. Columbia USA, Philadelphia, USA, Alnwick England, Guangzhou Kina, Ningbo Kina.

Gissar att det blir några resor inom arbetet per år?

Ja, det blir det. Framförallt till USA där vi har vårt huvudkontor. För några år sedan var jag där 3 utav årets 12 månader. Men det blir även en del resor till Kina, Syd Korea, Japan, England och även inom Sverige. Jag har åkt 7 varv runt jordklotet hittills i år och då har jag en Asienresa kvar innan det är dags att fira jul.

Bra att en omålad modell tagits fram där Hi-Lo:n där lösningen med den låsbara skeden syns via genomskärning, är denna tänkt till butiker?

Nej, denna var något jag tog fram till våra säljare så att dom enkelt kunde visa funktionen för sina kunder

Kommer det några fler innovativa lösningar från din sida under 2018?

Det gör det absolut! Det är ju egentligen inte min uppgift att uppfinna saker men eftersom man är en fiske/prylgalning så går det inte att låta bli. Vi kommer att släppa ett antal kanonprodukter 2018 som kommer att användas flitigt på mina båtar😊

Skriv en kommentar