Filtrera
Stäng

LRF - Vart skall man fiska?

LRF - Vart skall man fiska?

Hej Igen.

I min förra artikel försökte jag beskriva vad Light Rock Fishing är för något, hur det kom från Japan till Europa och varför det blivit så populärt. I denna artikel tänkte jag beskriva tre olika typer av ställen där det LRF är en lämplig metod, vilka fiskar som kan tänkas finnas där och ge tips på vilken sorts rigg som fungerar på just det stället. Detta är helt och hållet byggt på mina egna erfarenheter och preferenser, som är väldigt begränsade till Göteborg med omnejd, bara så att ni vet.

Pirar med mera

I denna kategori tänker mig jag föremål av betong eller liknande, byggd av människan. Det kan vara en pir, en vågbrytare, ett betongfundament, kanske en bropelare eller liknande. Piren i Helsingborg är ett berömt exempel utanför Göteborg men jag kommer att fokusera på hållplatsen för bussar vid Lilla Varholmen. Den är byggd på en stor hög stenar och är sen gjuten ner till botten och det finns utskjutande fundament som fungerar som fendrar för färjorna. Här sedd från land.

När jag kommer till ett ställe som detta så tänker jag direkt att jag måste börja med att fiska vertikalt längst strukturen. Tittar man ner i vattnet vid en pir som denna, givet att det är tillräckligt djupt, så kommer man se mycket liv i vattnet, i alla fall under den varma årstiden. Denna typ av struktur är som en fiskmagnet. Det jag skulle räkna med att fånga är snultror, smörbultar och simpor, alla tre tämligen små fiskarter så här skulle jag personligen välja att antingen använda mig av ett litet jigghuvud eller drop-shot. Ju mindre krok ju större chans att få napp men någonstans blir kroken så liten att det blir svårt att lossa fisken utan att den får skador så till drop-shot jag hade börjat med en långskaftad krok i storlek 6, det kanske inte är perfekt för de allra minsta smörbultarna men jag tycker att det har varit en bra kompromiss för mig. Ett jigghuvud på något gram med en krokstorlek på 8 eller 10 fungerar också utmärkt. Ett tips är att använda en mormyska i stället för ett traditionellt jigghuvud, men det spelar mindre roll. Jag brukar börja på botten och helt enkelt sänka ner jiggen till botten, lyfta några cm och darra lite på den. Ungefär som att pimpla abborre från isen. I de flesta fall är det rätt att börja vid botten, men är det djupt så kan framför allt snultrorna gömma sig i skrevor och sprickor i betongen högre upp. Var dock medvetna om att det kan stå riktigt stor fisk direkt vid dina fötter, I Oslo har jag fått flera stora torskar och i Portugal multe, så även när man fiskar vertikalt på grunt vatten kan det smälla på rejäla fiskar.

Klippor

Det finns ingen brist på klippor längst västkusten och på sommaren kan man ha ett fantastiskt fiske efter makrill, näbbgädda, torsk och öring här. Alla fyra arter som är fantastiskt roliga att få på en balanserad LRF utrustning. Här en bild på klippor från Hisingen, som kommer fungera som vårt exempel.

Som ni ser är det lite grunt vid stranden och det lever troligen inte så många fiskar som det går att fånga på annat än riktat microfiske framför fötterna på dig. Dessutom är det stor risk att fastna i tången om man släpper ner en jigg där. Här skulle jag antingen välja ett jigghuvud med en långsmal jigg, troligen Isome eller Gulp, eller en metaljigg. Den senaste tiden har jag haft ett väldigt bra fiske på just metalljiggar. De arter vi är efter är ju lite större så då får vi även anpassa vår utrustning efter det. Vi vill troligen nå lite längre ut och ha lite mer tyngd i grejerna. Jag hade valt en av dessa två riggar nedan och sedan försökt veva hem den ryckigt lite över botten, men utan att fastna, för att sedan testa högre upp i vattnet.

Småbåtshamnar

Min personliga favorit är småbåtshamnar, som den vid Fiskebäck eller vid Hinsholmen. Den stora fördelen är att bottnen oftast är slät här så det går att fiska direkt på botten. Precis som vid klipporna ovan hade jag valt en metaljigg spetsad med en doftande jigg eller ett jigghuvud, dock hade jag fiskat dem på ett helt annat sätt. Jag hade låtit dem sjunka till botten, låtit den ligga helt stilla innan jag fiskar in den lite och upprepar. Detta är en mycket effektiv metod på plattfiskar men även torsk och gråsej tar dem så nära botten. Vill man vara lite äventyrlig kan man testa ett krabbformat bete, kan vara riktigt effektivt vissa dagar.

Om detta verkar vara någon som ni vill veta mer om så rekommenderar jag er att gå med i Facebookgruppen Light Rock Fishing Sverige eller kolla in min blogg om LRF på Fisheco.se.

Av: Mattias Isaksson

Skriv en kommentar