Kustöring för kallt vatten | Punkar'n

Kustöring för kallt vatten | Punkar'n

Tiden är nu inne för de hängivna att börja med havsöring på kusten, eller rättare sagt de har redan börjat i Skåne och de som är hängivna har redan hunnit med några pass. Här kommer några förslag på prylar jag gillar eller tror jag kommer gilla om jag får chansen att pröva dem längre fram.

 

Sage Igniter 9' #6 snabbt & kraftfullt.

Thomas & Thomas Exocett 9' #7 mer Medium-fast, känns väldigt levande.

Guideline NT8:4 9' #7 Oerhört lätt och bra respons i klingan.

 

Har fiskat med både Scientific Anglers Sonar Hoover och Guideline Coastal Evolve, Av dessa är Guideline Coastal Evolve min favorit, Rio Coastal Seatrout har jag inte hunnit testa men den har många anhängare. Här kan du läsa läsa mer om Coastal Evolve.


De flesta år har jag kört med Guideline Egor och tycker den är grymt bra. Men under 2019 så använde jag J:son fluocarbon på lax och steelhead och var väldigt nöjd med den. J:son coastal seatrout är grym för den som vill köra med nylon. Scientific Anglers fluocarbon skiljer sig då den kommer i ett 2 pack.


Om du kör dropper fluga, eller inte ville slita onödigt på tafsen är Json Tippet Rings grymma. Man kan såklart också köra med två flugor och istället göra en upphängarknut eller ett NZ tackel. Välja storlek X-large på dina tippet rings till kustfisket.


En handfull flugor för kallt vatten!
Jiggy fly, rosa räka, dräparmask i rosa och orange samt en cdc räka. Av någon anledning tycks starka färger såsom rosa/orange/gul/röd vara bra i kallt vatten eller grumligt eller kallt & grumligt (vid kallt&grumligt kan man även pröva att gå upp i storlek på flugan) Mjuka material såsom Marabou ger flugan liv även vid långsam hemtagning. Jiggy flugan (den med andra ifrån fingertopparna) är gjord av styv Bucktail som rör sig dåligt, men denna fluga får istället liv på grund av det tunga huvudet som gör att din går lite som en jigg vid hemtagningen, därav namnet. Den orange cdc räkan får också bra rörelse tack vara de mjuka cdc fibrerna.

 

Hemligt vapen. Jag vill även minnas att kust legenden Peter Alexandersson alltid har några Haröra nymfer i sin ask. Denna fluga räddade min premiär här i Göteborg för några år sedan då det var helt vindstilla, strålande sol och glasklart vatten. Våren 2019 körde jag med en rosa Wolly bugger och en liten haröra nymf som dropper fluga, fisken tog Wolly buggern men jag vet att ibland vill de ha något diskretare.

Peter Alexandersson tycker till:
Orkar man inte binda så finns ju dessa i varje välsorterad sportfiske butik....iaf hos EL-GE... Tänk på att krokarna oftast e mjuka så kombon med styva kustspön kräver lätt handlag (detta beror på att de oftast binds och säljs som flugor för harr och brunöring, därför den tunnare kroken)

Skriv en kommentar
*