Havsöringsfiske i kalla vatten | EL-GE Oskar

Havsöringsfiske i kalla vatten | EL-GE Oskar

Klockan ringer tidigt, dånet från den tidigare så bespottade väckarklockan blir nu till ett himmelskt ljud som meddelar att säsongens första havsöringspass längst västkusten väntar.

Det ringer in till en folkfest som få vill missa. Havsöringspremiären den 1 april är lika heligt för den inbitne kustfiskaren som julafton är för förväntansfulla barn. Ett halvt år av väntan är äntligen förbi och stränderna fylls av förväntansfulla blickar, frusna fingrar och sjöfåglarnas sång. Det är morgon och säsongen är igång.

Val av plats

Premiärdagen är fylld av traditioner och många är de som åker tillbaks till samma plats varje år. Traditioner i all ära men vill man ha ett lyckat fiske tidigt på säsongen kan det krävas att man ständigt byter strategier och fiskeplatser. Det kalla vattnet gör att fisken sällan rör på sig i någon större utsträckning utan här gäller det att söka upp fisken själv. Det jag letar efter när jag söker den tidiga våröringen är relativt grunda platser med närhet till ett större djup. Ofta går öringen upp på dessa platåer och vikar i jakt på föda.

Bottenstrukturen och också en parameter att ha med när man letar fina lokaler. Den klassiska leopardbottnen med tång och sten blandat med sand är alltid ett bra val. Lerbottnar har en tendens att locka öring då dessa bottnar ofta är mörka och hjälper solens strålar att värma vattnet något. Dessa bottnar kan vara otroligt påfrestande att vada men för den ihärdige finns chans till jack pot!

Många letar efter ställen som har anknytning till lekbäckar. Dessa platser kan stundtals bjuda på fantastiska fisken. Havsöringen stannar ofta i området kring lekbäckarna efter leken då de bräcka vattnet ger vissa fördelar. Fiskar du i anslutning kring lekbäckar ska du ta med i beräkningen att många av dessa områden är fredade, kolla alltid med länsstyrelsen om du är osäker. Vid fiske i dessa områden kommer du med all säkerhet stöta på besor, dvs. havsöringar som har lekt och tillbringat vintern i ån istället för i havet. Dessa fiskar är i sämre kondition, fightar sämre och har sämre kvalité som matfisk än den blanka fisken så är du på jakt efter ett silverblankt krutpaket så finns det bättre ställen att fiska på än dessa områden.

Vindens påverkan

Vinden är alltid en stor faktor när det kommer till att välja sin fiskeplats för dagen. Så vad ska man välja? Frånlandsvind, pålandsvind eller sidvind har alla sina för och nackdelar.

Pålandsvinden kan vara påfrestande för spösvingare men ofta optimal för en jagande havsöring. Vinden piskar strandlinjen och rör upp bytesdjur från tång och stenar, därför blir pålandsvinden mitt givna förstaval när jag väljer fiskeplats. Turbulensen i vattnet gör även att öringen känner sig tryggare och inte skräms lika lätt av vår närvaro. Nackdelen med pålandsvinden tidigt på säsongen är att den kan föra med sig det kalla ytvattnet in och få öringen att leta efter varmare vatten.

Frånlandsvinden ställer till problem då det ofta blir helt stiltje. Att närma sig en havsöring med en blank vattenyta ställer höga krav på försiktigheten hos oss fiskare. Ett felsteg eller ett felkast kan innebära att man bränt sin chans. Vikar och områden med frånlandsvid har dock fördelen att ytvattnet här värms upp snabbare än på den vindpinade kusten. Havsöringen älskar värme på våren och söker sig gärna till platser med något varmare vatten. Det kan räcka med en temperaturskillnad på någon halv grad för att fisken ska parkera på just den fläcken.

Fisketekniker

Att fiska iförd vadare och inte från klippor har stora fördelar på våren. Detta för att man på detta sätt kan täcka stora grundområden och fiska av dessa på ett effektivt sätt. Vid detta fiske börjar jag fisket vid ena ändan av området man ska fiska av, därefter rör jag mig successivt till den avslutande punkten. Det viktiga här är att röra sig relativt fort, är fisken på plats så visar det sig oftast på en gång. Därför gäller det att aldrig fastna vid samma område, på våren gäller det som sagt att hela tiden söka den aktiva fisken. Vänta inte på att fisken ska söka upp dig, du kan få vänta i dagar.

Flytringsfisket har ökat i popularitet från år till år. Flytringen ger dig möjlighet att komma till platser du annars bara hade nått med båt. Ringen hjälper dig dessutom att söka av riktigt stora områden på relativt kort tid.

Om vi kollar lite på hemtagningen av flugan får vi i butiken ofta frågan hur snabbt man ska fiska hem den. Detta är som vid allt fiske omöjligt att svara på då det inte finns något facit. Svaret blir alltid att variera hemtagningen. Vissa dagar föredrar fisken en riktigt långsam hemtagning medan den andra dagar vill ha turbofart. Personligen fiskar jag ofta flugan väldigt snabbt. Att jaga ifatt en flyende fluga är ingen match för dessa predatorer, inte ens för den mest köldstela öringen.



Val av fluga

På våren är öringen ofta väldigt hungrig och bristen på bytesdjur gör att den måste ta alla tillfällen att få i sig ett skrovmål. Enligt mig gör detta att valet av fluga inte är nyckeln till ett lyckat fiske. Vid det tidiga fisket handlar det mer om att hitta fisken. Om man ska kunna urskilja någonting så skulle det vara att grälla färger ofta lockar fisken till hugg mer än naturtrogna. Jag fiskar gärna med flugor som har inslag av orange eller rosa. Dessa flugor sticker verkligen ut och fångar den köldstela fiskens intresse på ett bra sätt. En fluga som visat sig vara väldigt effektiv i kallt vatten är Peter Alexanderssons droppfluga. Se hur man binder denna fluga i videolänken.

En annan sak som kan spela roll är storleken på flugan. På grund av detta fiskar jag alltid med två flugor, en större ändfluga och en mindre upphängare. Det är alltid bra att ge fisken två alternativ om den nu inte skulle vilja ha det ena eller andra. På våren kan man stöta på stim av havsöring och är de på hugget kan man kroka två fiskar på samma gång och då blir det åka av!

Bra att tänka på

 

  • Kusten denna årstid kan vara väldigt kall. Hårda vindar i kombination till kallt vatten gör att man snabbt kyls ner. För att få ut maximalt av sin fiskedag gäller det att klä sig varmt och försöka röra på sig så mycket som möjligt. Vissa använder sig av neoprenvadare denna årstid då de på ett bättre sätt isolerar och håller dig varm än andasvadare.

 

  • Fiska inte med för tunna tafsar, många luras av att snittstorleken på västkustens öringar är ganska liten och väljer då tafsar med för låg brottstyrka. Använd 0.23mm-0.28mm och håll tafsen fräsch så minimerar du risken för tafsbrott när drömfisken hugger.

 

  • Kolla temperaturen i vattnet. Att ha med sig en smidig termometer gör att du hela tiden har koll på vattentemperaturen. På det sättet kan du redan innan fisket startar ha koll på vilka ställen som håller högst temperatur.

 

  • Fiska alltid av strandlinjen innan du vadar ut till din tänkta fiskeplats. Ofta går fisken närmre och grundare än vad man kan tro. Ett oförsiktigt vadande kan göra att du skrämmer iväg fisk som du inte ens presenterat en fluga för.

 

  • Respektera din fiskebroder. Kusten är enorm och platserna oändliga. Respektera därför fiskare som redan är på platsen genom att inte tränga dig på, välj hellre en annan plats.

 

  • Håll kroken vass. Havsöringen kan, särskilt på våren följa betet och smånafsa innan den antingen tar eller vikar av. Att ha vassa krokar är A och O för att kroka dessa kinkiga fiskar. Små smidiga krokbrynen är lätta att ha med och billiga att köpa men kan vara skillnaden mellan succé och fiasko.

 

Vi på El-Ge sportfiske vill med dessa tips önska alla ett riktigt skitfiske och hoppas att säsongen blir minst lika bra som förra. För fler frågor angående havsöringsfisket längst västkusten, kom in till butiken, slå oss en signal eller skicka ett mail så ska vi hjälpa er så gott vi kan.


Spana in vår video från havsöringspremiären 2017!

 

Skriv en kommentar
*