Filtrera
Stäng

FFE på besök | EL-GE Martin

FFE på besök | EL-GE Martin

Häromdagen var Morten från FFE (flyfish europe) på besök hos oss och visade oss 2018 års prylar från bland annat Simms, Scientific Anglers, Smith Creek, Scott & Waterworks Lamson. Det ska sägas att det var många intressanta nyheter. Från Ahrex (flugkrok) fick vi ett gäng samples på deras nya freshwater serie som vi tittat titta närmare på i en annan artikel. Jag tänkte här lista några av de nya favoriterna från FFE, eller mer korrekt vad jag tror kommer bli favoriter hos våra kunder.Scott "G" (9' #5)

Då det gäller snabbare spön särskilt i klass #7 eller #8 så verkar det aldrig vara något problem för någon tillverkare att få till att hyggligt spö, däremot så är lättare klasser i serier som ska vara djupare i aktionen en tuffare uppgift som inte alltid faller ut väl. När det gäller Scott så förväntar jag dock alltid att de kommer leverera ett bra spö, de är ju trots allt ett top-of-the-line märke.  

Jag var lite fundersam hur detta spö skulle kännas, jag tänkte att det kanske fanns en liten risk för att det skulle vara "för mjukt" då denna serie ska vara no:1 för öringfiskaren (givetvis för harr/röding etc också). Jag fick känna på en 9' #5 som låg oerhört lätt i handen och som svarade djupt i klingan, men som ändå upplevdes som att det finns "power" i klingan som kan behövas om det blåser eller man ska komma lite längre. Väldigt svårt att inte hamna i klyschor då man beskriver spö aktioner men detta spö känns som det kommer sticka ut på marknaden. Som alltid snygg och subtil "look" på spöet som är typiskt för Scott. Spöet blev "best of show freshwater 2017" på IFTD mässan i Orlanda. Scott "G" serien innehåller totalt 12 olika modeller från klass #2 till #6.Lamson Cobalt

Denna rulle har vi skrivit om tidigare men den är väl värd att nämnas igen. Tidigare hade jag bara sett denna rulle på bild och läst om den men nu fick jag chansen att känna på den. Cobalt ger ett extremt gediget intryck, detta är Lamsons "pansarvagn" med en extremt kraftig broms. Vikten då?
Lamson har ju som designfilosofi att göra så lätta rullar som möjligt med få delar, detta har man hållit fast vid och Cobalt rullen är förhållandevis lätt om ser till vad den är avsedd för dvs: tungt tropiskt saltvatten där inga kompromisser får göras. Åker du till "nubian flats" i Sudan eller Scorpion Reef i Mexico så är du förmodligen ganska långt bort från en flugfiskebutik då vill du inte ha nått skit som havererar då vill du ha Cobalt.

Nu kommer ju denna rulle finnas i lättare klasser också som passar fisket här i Sverige. I svenska vatten har vi kanske inte samma incitament för att köpa en sådan här rulle som den som bor i Florida & har Tarponfiske som sitt hemmafiske, men har du stålarna så finns ju i alla fall inget att förlora på att köpa en Lamson Cobalt. Har du inte stålarna så får du helt enkelt käka mer gröt och nudlar så löser det sig ändå (det är min egna taktik).


 

Skriv en kommentar