Filtrera
Stäng

Att ha på fötterna | Martin "Punkarn" Karlsson

Att ha på fötterna | Martin "Punkarn" Karlsson
Man brukar tala om att man ska ha på fötterna innan man uttalar sig om något och det vill jag påstå att jag har då det gäller detta. Vid tropiskt fiske och kanske framförallt vid tropiskt flugfiske på flatsen så är dagarna långa, strapatserna likaså. Ibland går man i timmar och bara stirrar ut över flatsen, plötsligt ser du en halv transparent ljus fena vinka i vattenytan, en bonefish tailar som det heter. I denna stund då vill du vara fokuserad, du vill köra ditt a-game och lägga ett perfekt kast. Du vill inte fundera på att du har ett skavande snäckskal under foten eller att din häl & dina tår har fått små sår som konstant svider & har sandkorn och saltvatten i sig.
Snälla åk inte till andra sidan jorden och traska ut i ett par jävla foppa tofflor eller sneakers ifrån fyndlådan, behandla dig själv som en värdig människa och införskaffa ett par riktiga flats sneakers. Du har inte åkt till andra sidan jorden för att bejaka en asketisk livsstil och traska ändlösa dagar i 40+ grader med såriga fötter. Du har lämnat landet och de bistra vintermånaderna i Svea rike för att fånga det snabbaste, våldsammaste fiskarna som finns och dricka ljus lager efter mörkrets inbrott för då kan man inte längre spana efter fisk. För att summera det hela, var inte dumsnål. Ta två grötveckor och investera i riktiga flats skor/boots/sneakers.


Trots riktiga skor så kommer dina fötter se ut som russin och ha en färg som påminner om något ännu icke tillagat ifrån charkdisken.

Bild på Simms Flats Sneaker (Boulder)
Jag har själv kört med Simms numera moderna klassiker Simms Flats Sneakers. Vad erbjuder då dessa skor? Jo skydd och komfort, du skyddar fotknölarna och anklarna och den högre designen gör att det också blir svårare för sand/korall/snäckskal etc att ta sig in, sulan ska också stå emot vassa koraller, kanske även sjöborrar med lite tur står den även emot stingrockor men där lovar vi inget.

Bild på Simms Intruder Boot Salt
Simms Intruder Salt Boots har en mönstrad sula som passar varierad terräng både flats och upp på land, skon har en hög design och är utrustad med integrerad neoprensocka för optimal komfort. Dessa skor har även inbyggd gravel guard. En sko för att tämja alla terränger där man kör wetwading, djungel, flats & mixade terränger.


Kan vara skönt att ta av sig skorna på lunchen.

Bild på Simms Zipit Bootie 2
Det finns även ett värdigt "budget" alternativ och det är Simms Zip It Flats Bootie II, denna är mer oldschool som de gamla flats skorna såg ut, dvs som en "dykarsko" fast här med förstärkt underdel och skydd över tårna. Denna är lättare att packa ned och väger mindre, men till skillnad ifrån flats sneakers som faktiskt går att ha till annat så är denna enbart för vadning.

Bild på Simms Guide Wet Wading Sock
Glöm heller inte att införskaffa ett par Simms Wet Wading socks, ett par tunna ullstrumpor funkar också okej, en del kör även fotbollsstrumpor. För att få optimalt skydd då du fiskar med klassiska flats sneakers bör du köpa en lös Simms gravel guard

Lycka till med traskandet! Oavsett om det är Bonefish, Tarpon, GT (Giant Trevally) Barracuda, Permit eller djungelfiske efter Golden Dorado, Peacock bass eller Masheer så bör du ha på fötterna innan du drar.


Några sista visdomsord:
Båtfiske = barfota (eller tunn strumpa) Sandra kastar efter Queenfish & Cobia.
Aja baja, fiskar du i båt och vet att du inte plötsligt kommer hoppa i vattnet för att landa en fisk så fiska barfota. Har du på dig ett par flats skor känner du inte om du står på linan. solskyddsfaktor spf 50+ är lagom för bleka nordbor, har du naturligt solskydd iform av mörk hud, good for you!


Skriv en kommentar