Filtrera
Stäng

Vinterfiske från isen efter regnbåge och röding | "Så fiskar du" | FISKEPROFESSORN

Hur fiskar jag?


Teknikerna kan varieras och varje fiskare har sina speciella knep. Men för dig som är novis kan jag ge dig några tips inför ditt kommande isfiske. Till regnbågen fungerar ett blänke bra med en tafs därunder. På enkelkroken, som antingen är ren, eller som en fluga agnar du med det bete du vill använda. Fördelen att köra med en fluga är att om agnet försvinner kan du fånga en fiska ändå.

Regnbågen är inte lika svårflörtad som rödingen utan här räcker det ofta med några lockryck där du med jämna mellanrum håller blänket stilla. Prova små försiktiga darr med soptippen. Rödingen attraheras mer av att du gör 20-30 lockryck i ett jämnt tempo. För att därefter hålla blänket still. Men som alltid - ingen regel utan undantag. Inplanterad röding kräver inte lika mycket charmoffensiv som en vild. 


Mormyska


En rysk uppfinning som egentligen heter mormyschka. Effektiv på många arter, inte minst regnbåge och röding. Antingen så fiskar du den med som den är eller under en pirk eller ett blänke. Mormyska finns även i materialet volfram (tungsten), som är vår planets tyngsta grundämne. Mormyskorna finns i olika storlekar och färger. Till dessa finns det speciella mormyskaspön med en nappindikator eftersom 


Länk: 
https://www.el-ge.se/search?adv=true&cid=0&mid=0&vid=0&q=mormyska&sid=true&isc=true&orderBy=0


Blink


Både regnbåge och röding dras till ett blinkade ljus. Dessa finns som lösa att köpa eller så väljer du ett blänken som har ett blink monterat i själva skeden.


Ett mycket populärt blänke med blink är JB-blinken. Den hittar du här:https://www.el-ge.se/jb-blinken-80mm

Här hittar du övriga blink: https://www.el-ge.se/search?adv=true&cid=0&mid=0&vid=0&q=blinkblänke&sid=true&isc=true&orderBy=0Isborr


Finns det större fisk i ditt vatten bör du inte använda ett för litet isborr. Helst från 125 mm, eller varför inte runt 150 mm? Borra gärna ned borret en bit i isen efter håltagning. Så slipper någon skada sig på de vassa skären.

Alla isborrar hittar du här:https://www.el-ge.se/isborrar-och-skar
Val av spö


Du kan självklart använda ett klassiskt pimpelspö. De spön som finns idag är av den lättare sorten, några exempel hittar du här. Mångas favorit är en haspel- eller multirulle med tillhörande mindre spö anpassat för pimpelfiske. Nu har du lättare att fighta fisken eftersom rullarna har slirbroms. För visst är en regnbåge en underbar fisk som ger järnet efter hugg…

Rullar och spön hittar du här: https://www.el-ge.se/rullarspon

Färdiga isfiskecombon hittar du här: https://www.el-ge.se/combo-10Bild på Maggot Röd/Vit (ca 250st)
Val av agn


Maggot är ett bra agn till pimpefiske. Rödingen älskar maggot. Regnbågen hugger gärna en kokt skalad räka som du antingen fiskar hel (beroende på storlek) eller som en bit. Mask fungerar även det bra. Prova dig fram. Som extra krydda kan du använda dig av populära Attraqua Plus eller Attraqua Spice.


Och du: glöm inte isdubbarna!

Skriv en kommentar