Filtrera
20% RABATT PÅ UTVALDA HASPELRULLAR KLICKA HÄR
Stäng
20% RABATT PÅ UTVALDA HASPELRULLAR KLICKA HÄR

Val av flugspö | Punkar'n

Val av flugspö | Punkar'n

Några tankar om att välja flugspö: Var vaksam om någon pratar alltför mycket om "känslan" i spöet, eller avsaknaden av sådan. Känsla är individuellt. Att säga att ett spö har bättre känsla än ett annat är lite som att säga att gult är en bättre färg en blå. Känsla är alltså individuellt. Fråga dig istället "vad vill jag uträtta, när vill jag det, hur vill jag det".

  • "När", kan tex vara blåsiga dagar
  • "Var" kan vara tex kusten/havsöring
  • "Hur", kan vara tex 90% överhandskast 10%övriga spey,roll,skagit.

Till detta skulle mest sannolikt ett snabbt spö på 9' i #6 eller #7 vara lämpligt. Hade det istället varit havsöring i strömmande vatten och 90% av kasten hade varit spey/underhand/skagit hade jag förmodligen föreslagit en 10' #7 med en medium fast aktion av någon variant. Undvik frågeställningar om vad som är "bäst" om ni inte har funderat ut vad det ska vara bäst för. Och oroa er aldrig för om "det är skönt spö att drilla fisk på" Fånga större fisk....alla spön böjer sig till slut.


Alla spön böjer sig till slut, vår vän Kong drillar en Bonito.


Det här kommer jag få äta upp BIG TIME eftersom jag varje dag i mitt arbete också själv begår misstaget att prata om känslan i spöet...
På bilden håller jag en 12+kg lax och spöet jag använde var ett Guideline Salar 12.6' #9, ett grymt spö som i min mening har mycket känsla, men som en del uppfattar som ett sopskaft. Detta spö har många år på nacken och har inte producerats på över 20 år skulle jag tro, men känslan i spöet är intakt och affektionsvärdet är numera enormt. Detta spö släpper jag aldrig.

Skriv en kommentar