Filtrera
PÅ GRUND AV COVID-19 KAN LÄNGRE LEVERANSTIDER FÖREKOMMA PÅ BESTÄLLNINGSVAROR. KONTAKTA OSS FÖR MER INFO!
Stäng
PÅ GRUND AV COVID-19 KAN LÄNGRE LEVERANSTIDER FÖREKOMMA PÅ BESTÄLLNINGSVAROR. KONTAKTA OSS FÖR MER INFO!

Torbjörn från NFD tipsar om utrustning för Vulgata fisket. | www.el-ge.se

 
Torbjörn ifrån Nordic Fly Fishing Distribution tipsar om val av utrustning för Vulgata fisket.


För torrflugefisket kan man använda allt ifrån klass #2-3 till i nödfall #6, många satsar på en 9' #5 och de funkar bra i de flesta fall, men jag har funnit att ett 8,8 spö i klass #4 är den bästa avvägningen, lite lättare och kortare än 9'#5 gör att man klarar trånga utrymmen och får lättare presentationer samtidigt som man har lite mer att sätta emot en större fisk än vad man har med ett #3 spö tex.
Ett 8,8 #4 tål även vind lite bättre än de allra lättaste klasserna och funkar även att slänga ut en liten förtyngd nymf med om det inte kläcker. Jag fiskar med Beulah 8,8' #4 som ligger lätt i handen och fungerar bra till alla typer utav kast. Denna 8,8' fotare är distinkt men inte styv & den klarar riktigt tunna tafsar. Till det kör jag med Monic Precision Dry #4 som med sin långa fronttapering ger riktigt bra presentationer, den diskreta blåa färg smälter in fint i miljön och den stumma kärnan gör att du krokar extremt bra.
När det gäller tafsar så börjar jag med att skarva på ca 1 meter av 0,50 mm nylon till fluglinan, sedan skarvar jag en 12' tafs ifrån ARC. Till denna typ av fiske så vill jag ha en tafs som är ca 15-20' fot lång och jag vill inte skarva material i tunna dimensioner som tex 5-6x då den knuten, hur väl man än gör den lätt blir för svag, samt att en knut ca 1 meter ifrån flugan kan störa fisken i extremt klara vatten. Rullen är av mindre betydelse men bör vara storspolig och ha en jämn broms, Det viktiga är att den är jämn, inte att du kan "stoppa ett tåg" Jag fiskar med Cheeky Launch 325 och även om den nästan kan "stoppa ett tåg" så används den här för att den är just storspolig och har en jämn broms. 
Om Torbjörn:
Torbjörn har flugfiskat i 45 år och allt började i en liten å med brunöring. Än idag bor han fortfarande nära vatten med bra fiske efter brunöring men under åren som gått har han letat sig utomsocknes och fiskat allt ifrån lax och havsröding på Island till båge, öring och marmorata i Slovenien & Bosnien Steelhead på västkusten i Usa är en annan favorit, kalkströmmar i england etc. Helt enkelt det flesta destinationer för fiskar med fettfena där Hucho Hucho och Yamame står på tur! Han påstår att enda anledningen att han inte fiskar gädda med fluga är bristen på tid. Torbjörn driver NFD och är distributör av bland annat Beulah, Monic, Cheeky, Arc etc... 

Skriv en kommentar