Artikel skriven av Patrik Tjörnmark,
EL-GE Sportfiske.
-
Underbara våren är äntligen här. Snart vankas det premiär för vår kära havsöring, västkustens silver. Första april är sedan länge inringat i kalendern. Men hur tänker jag kring själva fisket? De som fiskar ofta har redan svaret. Men för dig som är novis på havsöring kan jag hjälpa till med några tips & trix. Ja, rent av med några platser…
Spinn med klassiska beten som Toby från Abu Garcia, Gladsax, Viking Herring, Falkfish, Westin är samtliga välkända beten till havsöringen, dessutom levererar de. Men jag vill slå på stora trumman för inlinebeten, eller genomlöpare som är en annan benämning. Dessa är unika. Liknar inte ett vanligt skeddrag, utan här löper linan inuti själva beten. Varför kanske ni undrar? Jo, dels för att när öringen ger sig upp i ett luftsprång glider beten från dess käft, nu har den betydligt svårare att bända sig loss från kroken. Effektiviteten i beten ligger i när du gör spinnstopp. Det vill säga du slutar av veva och avvaktar några sekunder (här kan du prova dig fram, ibland räcker 2 sekunder, ibland 5 sekunder). Nu roterar betet runt sin egen axel i sidled ofta i ett zick-zack mönster. Detta retar gallfeber på havsöringen. Antingen hugger den vid spinnstoppet, eller så hugger havsöringen precis när du börjar spinna in betet igen. Givetvis pratar jag inte om ett bete som fångar fisk i varje kast, utan ett bete som ofta löser den röda tråden.
Tafsen till inline / genomlöpare tillverkare du av fluorocarbon som är den lina som bryter ytspänningen snabbast av familjen linor (här räknas inte förtyngda linor in). En annan fördel med fluorocarbon är att den är väldigt nötningstålig samt osynlig för fisken. Bra när du fiskar i klart vatten. Längden kan du variera - personligen kör jag med cirka 80 cm. Antingen skarvar du din huvudlina med en dubbel Grinner knut (heter även dubbel UNI knut) eller som skarvar du med ett lekande emellan. Glöm inte en gummipärla ovanför om du kör med lekande, detta skyddar din toppögla från att spricka.
- Prova gärna en upphängarfluga ovanför ditt valda bete. Det ger ofta mer hugg, dessutom kan du lyckas med att fånga en dubblé…
- Variera hastigheten när du spinner efter havsöring. Ibland är sakta rätt melodi, ibland ren expressfart…
11 Platser du kan fiska efter havsöring
Några klickbara platser mellan Lökeberg i norr till Varberg i söder med riktigt bra chans till havsöring (klicka gärna på ”Flygfoto”, under Sjökort mm - då ser du hur botten ser ut, var det är grunt etc.
Lökeberg
Bra vik för vårfisket där den för havsöringen viktiga Grannebyån mynnar ut längst in, en av alla platser där öringen leker och växer upp. Vadare krävs!
Länk: https://kartor.eniro.se/m/Gii6g
Området runt Hönö och Öckerö, väst om Göteborg
Här finns, precis som övriga Västkusten, mängder med potentiella plaster att fiska av. Bron som går över mellan Hönö till Fotö är en av alla i mängden. Sundet som kallas Fotö sund strömmar på ganska bra och ger ibland bra fiske med större öring. Men välj hellre grunda vikar i början på säsongen. Leta dig runt dessa vikar i början på säsongen när öringen håller till där solen har en chans att värma upp det grunda vattnet. Vadare är att rekommendera!
Länk: https://kartor.eniro.se/m/rdFpX
Röda sten - Göta älv.
Välkänt ställe där det är bräckt/sött vatten. Perfekt ställe om det är mycket kallt väder som tvingar kvar öringen i mynningen, vada eller fiska från land.
Länk: https://kartor.eniro.se/m/Y62Ii
Marholmen - Askimsviken
Grunt fiske med eller utan vadare…
Länk: https://kartor.eniro.se/m/ln3Yp
Stora Amundön väst om Hovås
Mycket varierad terräng för både den vadande fiskaren och landsfiske från klipporna. Mängder av platser att utforska.
https://kartor.eniro.se/m/0hoIT
Vallda Sandö, söder om Särö
Här hittar du mängder med platser som havsöringen favoriserar. Våga leta andra platser. Ett bra område är mellan Sandöknapp och Låddholmen, här hittar du mängder med de rätta biotoperna. Vadare är ett måste! Det är du som ska leta upp öringen, inte tvärtomt!
Länk: https://kartor.eniro.se/m/01bHc
Orrevik - Onsalahalvön
Mycket bra vårställe men chans på fink havsöring för de som har vadare.
Länk: https://kartor.eniro.se/m/0sPKb
Kungsbackafjorden, från Åsa Naturreservat till Hållsundsudde
Hanhals holme, Tjolöholm, Gårda brygga längs med Kungsbackafjordens östra del är alla bra områden att söka av i jakten efter havsöring. Hållsundsudde söder om Gottskär längst ut på Onsalahalvön är ett annat bra hak där det simmar massor med öring.
Länk: https://kartor.eniro.se/m/y1OVg
Viskans mynning i Klosterfjorden
Klassiskt vårställe som alltid håller öring. Övre fåran som vanligtvis har stillastående vatten håller förvisso öring, men det är den södra huvudfåran Viskan ständigt strömmar fisket är intressantast. Var försiktig när du vadar. Ibland är vattnet lite grumligt vilket gör att du utan vadarstav lätt hamnar i någon av alla de gropar som finns här. Dessutom är ju dessa fiskens ståndplatser. I april är risken stor att du fångar en så kallad besa, det vill säga utlekt övervintrad fisk som simmat ut i havet igen. Dessa slanka gråbruna fiskar som även kan vara lax returneras alltid. Utlekt fisk smakar ändå inte bra.
Länk: https://kartor.eniro.se/m/z14uU
Espeviks naturreservat – längst ut på Timmeråsen
Heter Årnäsudde. Här finns det trevliga platser att fiska av. Mellan Årnäsudde i norr och S Årnäsudde i söder finns flera skär och stenar som öringar letar föda runt. Ligger något väderkänsligt. Prova gärna när det blåser frånlandsvind. Det kan vara bättre än du tror.
Länk: https://kartor.eniro.se/m/3v4tX
Getterön i Varberg
Parkera längst ut på Getterön. Välj antingen den nordvästra eller västra stigen. Här hittar fullt med bra platser för havsöring. Här fångas det stora öringar med jämna mellanrum även om merparten kan upplevas som små. Fiska av speciellt väst och sydsidan.
Länk: https://kartor.eniro.se/m/8EOFc