Sanningar och myter

Sanningar och myter

Det är onekligen så att många myter blivit till sanningar. Inte minst gäller detta i sportfiskevärlden. Godtyckligt tar vi till oss av dessa och vidarebefordrar dem som sanningar. I sportfiskepressen är det inte minst så. Rena klyschorna om hur saker och ting fungerar, nästan alltid utan korrekt vetenskaplig grund. Det är ibland lite som om en artikel i t ex Dagens Nyheter skulle, på fullaste allvar, beskriva hur man med hjälp av en pinne kan hitta vatten, eller att svårt sjuka människor blir helt friska genom att besöka en häxa i Norrköping.

Det finns de som tror på sådana saker, men de flesta har vett nog att förstå att det inte är sant. Men inom sportfisket är det inte riktigt så. Anledningen är såklart flera. Visst, Lisa K. och Johannes P. har lyckats jävligt bra under sitt gäddfiske med flytande gullökar, men det är inte grund nog för att säga att detta är världens bästa metod. I fiskepressen blir det dock lätt så att sådana påståenden blir just sanning. Det finns många exempel. För mig som flugfiskare finns det ett tydligt. Ta öringfiske i strömmandevatten. De flesta skulle nog säga att man hittar de största öringarna i åarna och älvarnas djupa, långsamma partier. Visst kan man göra det, men vetenskapen säger något annat. Vattendjupet stämmer, men inte att en stor öring skulle föredra att ställa sig i de långsamma delarna av strömmen. För vetenskapliga undersökningar påvisar att ju större öring, ju större vattendjup och högra strömhastighet föredrar den. Så, bäst söker man då dessa individer i djupa, hårda strömmar, nästan forsar.



Men det är klart, är strömpartierna mycket grunda, så söker den sig naturligt till djupare och i somliga fall mer långsamma delar av strömmen. En annan, i sammanhanget intressant sak, är tron på att man finner fisken bakom stenar. Absolut, öringen ställer sig bakom stenar, men gör så för att vila, inte primärt äta. Däremot så flyttar de sig uppströms, framför stenen, när de söker föda. Det finns flera sådana "myter" som blivit sanningar inom sportfisket. Har du något bra exempel själv?

Skriv en kommentar
*