Filtrera
Stäng

Helt ny fluglina till havsöringen | Monic Icicle Sky blue 2022 | www.el-ge.se

Vi gillade den vanliga Icicle så mycket men ville ha en lina som smälte in mer i omgivningen för de där riktigt kalla dagarna med glasklart vatten på kusten i januari-april på de där platserna & tillfällena man hellre väljer en flyt framför en intermediate. Samtidigt som vi såg att det fanns behov för en lina till de där riktigt kalla dagarna vid P&T vattnet. Nedan kan ni läsa om den specialla taperingen denna lina har som Monic kallar "Javelin taper" en relativt aggressiv tapering som klarar vind och buskigare flugor bra. Vi tycker att Monic har ett väldigt intressant tänk om prestanda/temperatur/kärnor och val av coating, att det hela handlar om att göra rätt avvägning, det finner ni nedan saxat ifrån en tidigare blogg jag skrivit. Monic själva säger att deras linor är en halvklass över AFTMA systemet och menar på att om man har ett spö som är "medium fast" eller "fast" så kan man klassa upp 1-2 klasser. Jag tycker det låter lite väl att klassa upp två klasser, känns som kommer förlora en hel del längd på det, en klass över om man har ett snabbt spö eller föredrar en tyngre lina kan säkert vara okej, själv kör jag dock min Monic Henley Intermediate i #6 på mitt Scott Meridian #6 så samma klass på spö som lina och det funkar kanon för mig. Alla Monic linor är PVC fria vilket gör att de inte läcker kemikalier vilket är skadligt för miljön och ger upphov till krackelering, detta gör att Monic linor håller längre än linor gjorda i PVC. Alla Monic linor är ögglade i båda ändar.

Javelin taper:
"The front-loaded design allows the angler to shoot line with ease when longer casts are necessary or when windy conditions are a hindrance". Klumpen på linorna med Javelin tapering är 36' (10,69m) och har en stor del av massan/vikten långt fram på klumpen, Detta gör dessa linor mer "aggresiva" och de lämpar sig väl för att kasta i motvind och med större flugor. Då Javelin (spjut på engelska) har mer massa framtill och en väl avvägd "body" samt baktapering gör det att du ändå kan hålla rätt bra med lina i luften utan att den blir för instabil även om du kastar med en större fluga. Javelin taper är inte tänkt för underhandskast/spey då vikten ligger för långt fram, Denna lina gör sig bäst med större /tyngre flugor, och ruffigare förhållanden rent generellt.
Om temperaturer, kärnor, coating och applikationer:
För praktiskt och funktionellt fiske i kallt vatten har Monic tagit "tänket" om kärnor/temperaturer/applikationer steget längre än många andra. På marknaden finns idag i huvudsak två kategorier när det gäller temperaturer och fluglinor och det är Tropiskt flugfiske eller inte, vilket känns ganska begränsande med tanke på att tropiskt är rätt enkelt att definiera, medans "inte tropiskt" kan vara väldigt olika temperaturer. En annan sak som med tiden blivit allt mer onyanserad är synen på kärnor, där stumma kärnor/linor nästan alltid är det som står högst i kurs. Men på Monic resonerar man annorlunda där ser man tapering, kärna, coating, temperatur samt applikation som en helhet och där sambanden mellan dessa avgörs av kontexten de används i.
På Monic verkar man anse att en stum kärna är bra om det inte kompromissar linans övriga egenskaper för mycket, det är därför deras super stumma lina Skyline som har en Javelin tapering är mycket bra för att kasta stora streamers, men bara om temperaturen är 7+ grader men helst varmare! gärna sommarvärme. Detta för att en stum GSP (gel-spunn) kärna må ha överlägsna krokningsegenskaper men på bekostnad av att den blir trasslig om det är för kallt! det är alltså fråga om att göra rätt avvägning. Vill man ha en lina för riktigt kalla förhållanden får man offra lite av stumheten för att slippa trasslande och ha en lina som ligger rakt på vattnet. En lina som klarar detta är Icicle, den har samma "Javelin" tapering som Skyline men en annan kärna, (braided fiber core) denna kärna är "low-to-moderate stretch" och klarar därför riktigt kalla temperaturer, till och med minusgrader! samtidigt som den den går att fiska peacock bass med i 30 grader, men helt stum är den inte, utan den är så stum som en lina kan vara utan att börja trassla i riktigt kallt vatten.
Icicle - flyt klass #4-12 färg: benvit, Low-to moderate stretch MoniCORE kärna - Temperatur: "below freesing" till tropiskt.
Icicle - sky blue flyt klass #5-8 (endast hos el-ge) - Samma som ovan men i "sky blue" färg.
Vill du veta mer om Monic?Skriv en kommentar