Filtrera
Stäng

Havsöringsrapport

Havsöringsrapport

I helgen har fisket släppt för mig på allvar! Jag och kompisen Agne hade planerat fiske under halva lördagen och hela söndagen. Vi skulle söka fisken på många olika lokaler och i slutändan skulle det visa sig att vi hittade rätt bägge dagarna. Under lördagen jobbade jag i butiken fram till 15.00 men efter det var planen att åka norrut en bit för att söka stor och hungrig havsöring. Väl på plats mötte vi 3 spösvingare som skvallrade om dåligt fiske, endast en fisk på land efter 4 timmars fiske. Med detta i bakhuvudet vadade vi ut och kom fram till ett litet sund. Agnes första kast resulterade i en fisk som landades och som låg strax runt måttet. Vilken start! Under 5 minuter lyckades vi ha 5-6 hugg och tappa en fisk. 

Efter detta gick vi runt och fiskade bland öar och skär utan ett liv. Ca 1 timme hade nu gått och vi bestämde oss för att göra en förflyttning. Framme på plats två för dagen och allt kändes hett. Viken vi fiskade var väldigt långgrund så efter att ha vadat och fiskat oss ut ca 100 m stöter Agne på fisk. Flera kontakter i kast på kast och efter ett tag landar vi fisk i parti och minut. Vi hittar ett stim som håller oss sysselsatta under 1 timmes fiske. Totalt landar vi ca 17 öringar med flera som är strax över måttet på 45 cm. Mörkret lägger sig och vi packar ihop med vetskap om att söndagen kommer bjuda på en hel dags fiske!

Söndags morgon och färden norrut går smidigt. Vi möter upp med Olle som ska viska med oss denna dag. Planen är att fiska av 3-4 vikar och försöka hitta fisk i någon av dessa. Första viken som i torsdags gav mig 6 fina öringar levererar ingenting idag. Vik på vik betas av men ingenting händer. När vi kommer till den tredje viken smäller det till på min oranga räka och motthugget känns bra. Fisken visar genast att den inte uppskattar att drillas och drar ut i en tung första rusning där den tyvärr släpper. Med tom blick och med lätta skakningar fortsätter jag fiska.

Sista viken innan vi ger upp, vart är fisken? Kast på kast läggs ut mot djupkanten och där, precis på kanten nyper det i en fisk för mig. Jag drillar och landar en fisk på ca 42 cm. Därefter får Olle 1 och jag får 1 till. Nu tror vi att vi hittat fisken men icke. Det blir inget mer i viken utan vi åker för att ta en lunch med kompisarna Matte och Danne. Det har under dagen landat 4 fiskar varav en på 52 cm! Under lunchen är det gott snack och många ideér om hur och vart fisket ska fortsätta. Matte och Danne beger sig lite norrut medan vi fiskar "lunchviken". Inget händer för oss så vi går sakta men säkert norrut. Vi fiskar oss bort en bit och Olle signalerar fast fisk, efter en kort stund landar Agne dagens första. På håll ser vi Danne med böjt spö. Kampen varar länge och Matte kommer för att hjälpa till. Efter att de landat fisken ser vi kramar och hör goa skrik, detta måste vara en bra fisk!

Efteråt fick vi höra om denna 55cm + fisk som är en av de snyggaste jag sett i år! Grattis Danne!

 

Efter detta måste 3 av 5 man ge upp. En viss hockeymatch är viktig (tråkigt nog håller 2 av dessa 3 på Luleå). Jag och Agne fortsätter. Vi fiskar viken fram och tillbaka och upplever årets fiske! Mängder med fisk hugger och drar i våra flugor. Vi har kontakt och landar fisk i nästan varje kast ett tag och flera av fiskarna ligger runt måttet. Mitt i detta fiske drar jag på en fisk som efter landning mäter 54 cm. En god fisk även om det inte är lika fet och blank som Dannes.

Vi tar en paus och försöker förstå vilket fiske vi har!

Nu är siktet inställt på att ta en riktigt fin fisk. Bara några kast efter att vi satt igång igen skriker Agne till och säger att det är en bättre fisk. En spännande kamp och en fisk som inte vill ge sig. Efter ett tag kan jag håva in en fantastisk fisk. Längden är på 57cm och vikten 2 kilo. Efter detta fiskar vi vidare och trots att vattnet stiger och att regnet kommer försvinner fisken. Den är på kvällen som bortblåst (bokstavligt talat). Vi ger upp och sätter oss i bilen. På vägen hem bearbetas fisket under dagen. Totalt landar vi nästan 30 fiskar och tappar minst lika många. Säkert 6-7 stycken var över måttet och varsin fisk på 54 respektive 57 cm. 

Havsöringen börjar komma igång nu. 

Ut och jaga dessa silverskatter nu!

 
©
 Text & Foto: Oskar Andersson

Skriv en kommentar