Hans Lidman i tankarna

Hans Lidman i tankarna

Jag älskar att läsa Hans Lidman. Titlar som Napp i Norr, Fina fisken och Bruset från Björnån läser jag fortfarande om , trots att de stått i bokhyllan i snart 20 år. Hans språk och målande skildringar suger tag i mig på ett sätt som få andra författare klarat av. Långa vandringar över öde myrar, rykten om stora öringar, upptäckarlusten och spänningen av att inte riktigt veta vad som väntar.  Varje år vill jag dit upp. Ändlösa vidder, vidsträckta björksnår, sugande myrar och surrande mygg. Lappland lockar ljudlöst. Där får MMs till vänner  vänta, telefon ligger avstängd. Bara datum för hemresa blir viktigt. 

Däremellan passerar tiden. Spana vak, studera karta, laga mat, koka kaffe. Samtala. Tillvaron kryddas av en öring som bökar i selet. Stjärtfenan vinglar av och an och skär itu den blanka ytan. Fisken verkar stor. Pulsen höjs, samtalet bryts. Men ingen når. Vänta och titta. 
Det finns få vita fläckar på kartan. Få vatten har otrampade stigar. Det mesta är upptäckt och mycket sprids via svenska och norska forum. Det kan vara svårt att hålla käft om ett ställe. Speciellt om upplevelserna där varit utöver de vanliga. 



I ömtåliga system med grov fisk, kan en exponering på exempelvis ett Forum ha förödande konsekvenser. Samtidigt som de flesta flugfiskare blivit mer medvetna om hur ett vatten bör beskattas, har också vår skara växt. Många är vi som vill njuta av upplevelser utöver de vanliga.
Att studera fjällkartor, följa små källflöden och se dem växa, breddas i stora sel för att snörpas ihop vid en kraftig böj är ett stort intresse. Allra roligast blir det om en vän delar denna något udda hobbyn. Bilder växer fram, drömmar om vakande storfisk vaknar till liv och någonstans tar en blivande resa sin första form. Sprungen ur ett iögonfallande område långt bort.  

Vi gillar att vandra, jag och mina vänner. Att långsamt närma sig ett mål under lång tid, anser vi förstärker upplevelsen.  Många av vår fjällvärlds avlägsna vatten har tyvärr marknadsförts för hårt och flygburna fiskare har tvingats se läger efter läger längs älven de drömt om under vintern.



© Text & Foto: Tim Andersson

Skriv en kommentar
*