Filtrera
Stäng

Oskar tipsar om Grönland

Oskar tipsar om Grönland

Många är vi som drömmer om den där resan. Till just den där platsen man läst och sett så mycket om. När man väl får chansen att åka på sin livs resa så är det viktigt att ha med sig en utrustning som matchar det fisket som ska bedrivas. Grönland är ett sådant ställe där utrustningen sätts på mycket hårda prov. Jag har jobbat som guide på Grönland under många år och driver idag ett företag där jag säljer resor till detta fantastiska fiske. Jag har sett rullar haverera och 4-delade spön bli till 5-delade. Här följer lite tips och råd för er som ska besöka Grönland i jakten på den havsvandrande rödingen.


Fiskeutrustning

 

Spön:

Fisket i älven bedrivs med enhandsspön eller lätta tvåhandsspön, så kallade switchspön. Valet här är högst individuellt. Det vanligaste är ett snabbt enhandsspö i klass 5-7 där klass 6 är det optimala valet. Det viktiga med spöna är att de gärna få ha en rejäl ryggrad. Detta för att klara av korta klumpar och tunga flugor. Ryggraden hjälper dig även under de stunder då du drillar fisk. Rödingen är fruktansvärt stark för sin storlek.

Jag rekommenderar följande enhandsspön

Jag rekommenderar följande switchspön

Rullar:

När det kommer till rullval så är det viktigt att tänka på att rullen ska ha en pålitlig broms. Att brottas med en röding på 3kg eller mer innebär ofta att backingen får luftas. Jämnheten och pålitligheten är A och O. Tänk på att ha en så pass stor rulle att du får plats med minst 75 meter backing.

Jag rekommenderar dessa flugrullar

Linor:

Fisket varierar enormt. Vår älv har allt, snabba strömmar, djupa sel, stora sjöar och fiske i fjorden. Att bara ha med sig 1 lina funkar men man blir ganska begränsad. Om vi benar ut det skulle det kunna se ut såhär. I de snabba strömmarna används med fördel en flytande lina med kort klump med lång tafs. Den flytande linan är perfekt här då det går att menda och styra flugan på det sätt man vill.

I selen och de mer trögflytande delarna fungerar en flytlina eller en sink tip alldeles utmärkt. Att få ner flugan kan ibland vara tricket om fisken är lite trög. Fisket i sjöarna lämpar sig bäst med sjunkande lina men här skulle jag säga att valfri lina går att använda. Fiskar man i mynningsområdet i havet kan man med fördel använda sig av en sinktiplina eller en sjunklina.

Jag rekommenderar följande linor

Tafsar:

Att ha en pålitlig tafs är väldigt viktigt vid fiske på Grönland. Stora stenar som ibland kan vara sylvassa i kombination med urstark röding är som gjort för trubbel. Jag har under mina år på ön använt mig av flourocarbon i dimensioner på 0,25-0,30. Flourocarbon har fördelen att den tål slitage mot sten bättre än nylon. Ska man fiska med de populära foamflugorna (flytande flugor) kan det vara bra att fetta in tafsen eller fiska med nylon. Då flourocarbon sjunker sakta försämras gången och flytkraften hos foamflugan. Sjunkande polytafsar kan vara bra att ha för den som saknar en sink tip lina. Dessa tafsar i snabbsjunkande versioner får snabbt ner flugan på rätt djup vid fisket på branter.

Jag rekommenderar dessa 9 fots taperade tafsar

Jag rekommenderar dessa tafsmaterial

Jag rekommenderar dessa polytafsar

Flugor:

Flugor är ett kapitel för sig och som vanligt finns det inget facit. I vår camp har vi delat upp det i tre kategorier: nymf, streamer och foamflugor. Nymferna binder jag på krokar som är korta, tjocka och har brett krokgap. Flugans totallängd bör vara mellan 1-4 cm och bunden på krokstorlek 4-8. Färger som fungerat bra är rosa, lila, svart och röd. Flugan bör vara förtyngd med en tungstensskalle för att dansa ner i hålorna snabbt. Nymferna fungerar bäst då fisken är lite trög eller när man fort måste ner i en djup håla. 

Mina streamers binder jag med yviga material som marabou, kaninzonker eller mjukt rävhår. Mitt mål här är att få en fluga med mycket volym som rör sig även i långsamt vatten. Jag binder dessa på traditionella streamerkrokar, gärna med lite grövre gods. Totallängd på flugan är ca 3-8 cm och med samma färger som nymferna. Flugan spectra bugger i rosa är en av favoriterna. Streamers använder jag då vattnet är lite långsammare, gärna i sjöarna eller i fjorden. En ytligt fiskad streamer bjuder ofta på spektakulära hugg.

Att fånga fisk på foamfluga är enligt många det roligaste sättet att fånga fisk på i älven. Dessa flugor flyter högt och skapar rejäla plask vid snabb hemtagning. Jag fiskar dessa olika beroende på förhållande. Ibland föredrar fisken att få den långsamt presenterad med långsam och jämn hemtagning. Fiskar man på detta sättet bildar flugan ett V bakom sig vilket ibland är dödligt effektivt. Andra dagar vill de att flugan skapar plask och bubblor, då fiskar jag den som en popper med hårda snabba hemtag. Jag binder mina foamflugor på partridge CS54 eller Ahrex NS156 i storlek 6. Färger som funkat bäst här är vit/röd, vit/rosa eller vit/orange.

Övrigt:

Då det är långt mellan platserna och inte direkt asfalterat rekommenderar jag ett par bra vadarskor (förutsatt att man vandrar i vadarna). Lättviktsskor i all ära men här vill jag ha stridsvagnar med bra stabilitet. Då fisket bedrivs i kristallklara älvar med inte alltför djupa strömsträckor är sightfiske ett effektivt sätt att komma till tals med fisk. Med ett par polariserade solglasögon ökar du inte bara chansen att se fisk du skyddar dig dessutom från farliga UV-strålar.

En rejäl peang är en av dina bästa vänner. När allt stämmer kan man få en hel del fisk. Då vi alltid fiskar hullinglöst är det väldigt enkelt att kroka av fisken med peang utan att behöva röra fisken. Grönlands terrorister är de små forsknotten. De bits inte men kommer i miljontals och ska in i alla kroppsöppningar, utan ett insektsnät löper man stor risk att bli galen.

Vädret på Grönland är nyckfullt och kan variera enormt mycket. Om ett regnväder har bestämt sig för att stanna så kan det bli kvar i dagar och ibland veckor. Ett bra sätt att skydda sin packning är att ha en vattentät ryggsäck. På det sättet håller du dina torra kläder torra och din svindyra kamera fri från vatten.

Bra länkar:

www.outsidetravels.com - Mitt företag som arrangerar resor till Grönland
www.yr.no - Att förutse vädret på ön är snudd på omöjligt, dessa har gjort det bäst.

Skriv en kommentar