Filtrera
Stäng

EL-GE på Forshagatripp

EL-GE på Forshagatripp
Nu har vi haft årets första resa till forshagaforsen, 3 förväntansfulla fiskare mötte upp i stugan på fredagskvällen. Hampus, Johan och Fredrik, alla rätt oerfarna laxfiskare och alla drömde om att kroka sin livs första lax. Efter lite genomgång av vattnet, flugor och tekniker under fredagen blev det lördagsmorgon och startskott för fiske!
Efter att ha hållit en kortare kastinstruktion var alla sugna på att komma ut på älven. Väl ute möttes vi av en riktigt häftig dimma på älven, allt kändes lite sagolikt.
 
 
Efter att ha fiskat på fram till lunch utan aktivitet beslöt vi oss för att hugga in på köttbullsmackor. Fredrik var dock ivrig på att komma ut igen och smet lite i förväg. Vi andra satt och studerade Fredrik ute på älven och så plötsligt skriker han till och reser spöt. Spöt böjer sig dupt och det är fast fisk. Lika snabbt som fisken krokas lossnar fisken och en darrig Fredrik anser sig besegrad. 
 
 
     Detta sätter fart på de övriga i gruppen och det dröjer inte länge förän samtliga är ute på älven igen. Klockan slår nu 15.00 och Hampus fiskar längst ner på sträckan. Rätt var det är så hojtar han till, FISK! Han drillar fisken som till en början är rättså snäll. Jag ror nedströms för att assistera med håv. Jag hinner inte ner förän Hampus har landat sitt livs första lax. En fin Klarälvslax på 65 cm! Smilet på den gode Hampus går inte att ta miste på. Otroligt nöjd över sin första lax.
 
Kort därefter lyckas jag kroka på en fin fisk som tar en liten brun krokfluga, fighten blir hård och intensiv men efter en tag lyckas jag taila en tjock öring på 75 cm.
 
 
Nu händer det grejer i forsen! Kort tid efter att jag landar min öring signalerar Johan fast fisk, det är hans första lax som biter på flugan! Han drillar den fint och jag lägger mig bredvid med båten. Precis när jag ska håva fisken släpper kroken. Johan skrattar gott och har en skön inställning till det hela. 
 
 
Johan glider ner ett stycke med båten och 3 kast senare smäller det till igen! Denna gången hinner jag inte ner med båten innan fisken hoppar av. Johan garvar och tycker livet som laxfiskare är otroligt enkelt (för en gång skull).
Efter detta händer det inte mycket mer, jag bränner en fisk sent på kvällen som smäller på i ett våldsamt hugg.
Efter en slitsam och lärorik dag tar vi varsin pizza och unnar oss en kall innan vi hoppar till kojs. 
 
 
 
 
Morgonen efter är gråmulen och kall. Fisket startar och efter lite snack om positioner med båtar och en del kastsnack fiskar gänget på igen. Kast på kast läggs i älven men fisken verkar ha vaknat på helt fel sida denna dag. Det är stiltje. Jag, Hampus och Fredrik beslutar oss om att ta tidig lunch medans Johan envisar sig kvar och ska "bara ta ett kast till". Vi sitter och myser under taket och äter en god lunch när vi plötsligt hör Johan signalera ute på älven. Nu sitter den igen! Alla kastar sig i båtarna för att följa fighten på nära håll. Jag kommer ut och gör mig redo för landning. Fisken kommer in fint och låter sig landas på första försöket. Johans första lax!!
Lyckan är total och fisken krokas snabbt av och återgår sedan till sitt rätta element. Fisken släpps och Johan står med ett leende som är obetalbart. Fisken är stöpt i samma form som Hampus fisk.
 
 
 
Efter detta händer det inte så mycket mer utan gänget lämnar Forshaga med nya erfarenheter och en del även med faktumet att ha landat sin första lax.
Vill du veta mer om dessa resor? Kontakta oss på El-Ge sportfiske.


Text & Foto: Oskar Andersson 
Skriv en kommentar