Perfekt sommarmat. I salsarecepten finns det en hel del koriander. Högsmakare brukar inte upskatta koriander och om detta är fallet så går det precis lika bra med persilja. Gällande koriandern i guacamolen så skall den vara där. De som inte gillar koriander får låta bli att äta. Helt enkelt.
Recept till 4 personer
4 st havskattskotletter
Marinad:
1/2 dl olivolja
saften från 1 lime
en nypa salt
en nypa peppar
en halv finhackad chilifrukt
Rör ihop marinaden. Lägg kotletterna i en plastpåse och häll på marinaden. Låt dra i kylskåp minst en timma.

Grilla sedan kotletterna några minuter på varje sida.
2 salsor och en guacamole

Salsa 1 (till vänster i bild)
Mangosalsa (snodd rakt av från Jonas Crambys recept i kokboken Texmex från grunden)
2 mangor
1/2 rödlök
1/2 kruka koriander
1-2 msk pressad limejuice
1/2 färsk habanerochili (här har jag tagit vanlig chili om jag inte fått tag på habanero)
1/2 tsk salt
Finhacka alla ingredienser och blanda ner i en skål. Serveras kall.
Guacamole (till höger i bild)
4 st avocado
2 vitlöksklyftor
2 stänger salldslök
1 röd chili (2 om den är mild)
saften från 1 lime
2 nävar koriander
2 stora tomater, hackade
salt och peppar
Kör vitlök, salladslök, chili och koriander i en mixer. Mosa avocadon grovt i en skål. Blanda i kryddmixen och limesaften och rör ihop. Blanda sist ner tomaterna försiktigt.
Tomat och gurksalsa (längst ner i bild)
4 tomater
1/2 gurka skalad
1/2 rödlök
1/2 kruka koriander
1 näve persilja
rikligt med salt
svartpeppar
lite olivolja
Hacka tomater, gurka, lök, persilja och koriander fint. Salt, peppra och häll på olivoljan. Låt stå och dra en stund i kylskåp.
Fräscht, gott och alldeles alldeles underbart!
Text & Bild: Petra Hansson
Text & Bild: Petra Hansson