Deeper Smart Sonar | TEAM EL-GE ADVENTURE | www.el-ge.se

Deeper Smart Sonar, ett utmärkt verktyg i fiskelådan.

 

Tanken var aldrig att använda Deepern från land, utan monterad på min framtida flytring. Men på grund av covid-19 och dess påverkan på leveranser har flytring uteblivet. Deepern har ju självklart inte fått ligga och vänta i en låda utan har glatt fått följa med på olika äventyr när vi upptäckt både nya sjöar och återbesökt våra små guldkorn.

Med Deepern har det verkligen varit som att upptäcka en sjö på nytt när den kastats ut på en plats man kastat på flera hundratals gånger tidigare. I detta kast får man realtidsinformation om vad som finns under ytan. Med ett ekolod från Deeper hittar man kanske inte alltid var platsens rekordfisk står men man den är ett helt fantastiskt verktyg som förutom fisk visar bottenstruktur, vattentemperatur och andra värden som gör att du som fiskare kan tolka var fisken skulle kunna trivas och inte.

Det finns en uppsjö av olika modeller från Deeper, för den enklare fiskaren kanske det räcker med startmodellen som ligger strax över 1000-lappen medan det i andra fall önskas mer teknik och funktioner. Deras senaste och mest avancerade modell, Deeper Smart Sonar Chirp+2, som i skrivande stund kostar strax under 4000, har en avsevärt bättre batteritid än föregående modell men i övrigt lik.

Jag köpte föregångaren, en Deeper Smart Sonar Chirp+, för ett par månader och har använt den i stort sett varje fiskepass. Jag tittar framförallt på bottenstruktur, betesfisk och djup. Detta hjälper mig att välja jigg och skalle, om jag bör ta en tyngre skalle eller kanske en jigg med offsetkrok som funkar fint vid mycket gräs och växtlighet? Betesfisk är ju också alltid ett gott tecken.

-

 

 

Fördelen med ett Chirp+-lod jämfört med de övriga är enligt Deeper själva:

Ett traditionellt ekolod sänder ut en enda frekvenspuls åt gången. CHIRP ekolod (Compressed High Intensity Radiated Pulse) sänder ut ett kontinuerligt flöde av frekvenser som sträcker sig från låg till hög. Det gör att ekolodsavläsningarna blir mycket tydligare med högre upplösning än hos traditionella ekolod.” - Deeper Smart Sonar

Även om det inte är jättestor skillnad mellan Deepers Chirp-modeller hade jag ändock valt Chirp+2. Den avsevärt bättre batteritiden på 15 timmar är något som jag under mina längre fiskepass verkligen hade haft användning för.

Nedan bild är från en liten sjö i norra bohuslän som vi i vintras fiskade i men utan någon fiskelycka. Hälften berodde nog på den plötsliga kylan och att sjön till stor del var isbelagd. För ett par helger sedan besökte vi i alla fall sjön igen och denna gång hade vi Deepern med oss. Vi visste sedan tidigare att ena sidan av sjön var grund och med mycket växtlighet så vi började söka av den djupare sidan. Fast botten med ett djup på omkring 6-7 meter.

Med hjälp av en inbyggd GPS kan man i mobilvyns vänstra sida se vart Deepern befinner sig på en liten kartbild. I “Onshore-läget” använder Deepern sin inbyggda GPS medans den i till exempel “båtläge” använder telefonens för att spara batteri. Man kan även se områdena som Deepern skannat av och djupet på dessa genom Depperns färgkodning.

-

-

På höger sida ser vi det som Deepern läser av i realtid. Deeperns position i vyn är längst till höger och allt som finns från höger kant till vänster är tidigare avläsningar. Bilden rör sig således konstant från höger till vänster. Om lodet ligger still kommer bilden i princip se den samma ut så länge ingen överraskande aktivitet händer under, exempelvis om en fisk simmar under. Skulle man dock ta hem den mot land kommer antagligen en större variation synas i det tidigare avlästa området, när de nya avsläsningarna från höger successivt rör sig över bilden och fyller på med nya. I bilden ovan ser vi ett stim med fisk som dök mot botten in mot land medans Deepern vevades in ovanför dem. Runt just detta stim gömde det sig ingen baddare som ville hugga men nedan kommer en bild på vad Anna lyckades dra upp lite senare mot dagens slut!

-

 46 cm och runt 1100 gram

Men visst har vi också krokat fisk med lite mer specifik hjälp av Deepern. Nedan bilder är från ett annat tillfälle vid en sjö vi besökt flertalet gånger tidigare. Jag såg ett väldigt intressant streck på Deepern och kasta mot det. Några vevtag senare satt nedan gädda fast på jiggen.

-

4 kilos gädda som tydligt syntes på Deepern.

-

-

Än så länge är vi nybörjare på avläsning men det är så sjukt kul och spännande med all nyttig info man numera får under sina fiskepass. EL-GE har möjlighet att ta hem Deeper i de olika modellerna så blir ni sugna på en ny leksak i fiskelådan är det bara till att besöka dem eller kontakta dom på telefon/epost :)

 

//Team EL-GE Adventure Anton & Anna

Skriv en kommentar
*