Vinterns siktackel

Vinterns siktackel

Den här upptacklingen har fungerat med storframgång för framförallt siken i Göteborgsområdet. Själva idén med tacklet är att du ska kunna presentera en så liten mormyska som möjlig på ett djup större än 4 meter. Dock så vill du bibehålla känsligheten, för siken kan ta riktigt försiktigt och man måste ha full kontroll och känslighet för att man ska kunna maximera sitt fiske.

Själva problemet har varit vikten, vi har testat det mesta från små blyhagel till lite tyngre vertikalpirkar. Det som har fungerat bäst för oss har varit Vickepirken i 5 grams storlek, Vissa dagar där det är lite mer ström i vattnet behöver man 7 grams men i nio fall av tio fungerar 5 grams bäst. Vickepirken är en väldigt basic pirk men den fungerar alldeles ypperligt, lättfiskad med ett bra rörelsemönster som brukar ge fisk. Till det spöet vi använder så är 5 grams mycket mer behagligare att fiske med än 7 grams.

Bild på Vickepirken Räfflad 5gr 37mm
Klicka på bilden ovan

Själva spöet är lite av en smakfråga, vi har fiskat med mormyskaspöet från wiggler. Detta tycker vi fungerar alldeles utmärkt när själva betesvikten är mellan 2-6 gram. Det är lite styvare än många andra mormyska spön, men har en oerhört fin känsla och aktion. Det är lite längre vilket jag inte ser som en nackdel, utan snarare en fördel, då jag tycker det är lite lättare att jobba med betet med lite längre spön.

Bild på Wiggler VM Mormyskaspö 55cm

Klicka på bilden ovan

Linan vi använder är en vanlig diablo ultra 0,16. I dagens läge finns det så många bra linor på marknaden. Så man kan välja och vraka från färg till tillverkningsland. En annan bra lina om man gillar svarta linor är Stroft black också den en alldeles utmärkt lina till isfisket.

Bild på Adams Diaflex Ultra 25m
Klicka på bilden ovan

Mormyskan som vi tycker fungerat bäst till vårt sikfiske är abisko 1,5 grams från wiggler. En relativt lätt mormyska men fungerar kanon till att ha under pilken, de färger som för oss har fiskat bäst är grön, grön/röd. Just i våra vatten så har de skrikigare färgerna levererat mer än de mer naturliga. Detta är dock väldigt olika från fiskeställe till fiskeställe.

Bild på Abisko Diamant
Klicka på bilden ovan


Text: Jonathan Bjurstam

Skriv en kommentar
*