Själv är jag inte mycket till vadare. Jag blir väldigt ofta rekomenderad att vada till kanten och kasta till andra sidan. Det är så man ska fiska enligt många. Själv är jag skolad till det motsatta. Vada helst inte längre än till knäna och kasta inom de distanser som du klarar av att kontrollera till 100%. Detta i kombination med att jag absolut inte trivs med att vada djupt har med åren format en fiskemetod som oftast bygger på att jag fiskar med folk som inte vadar djupt själva. Har väl en i gänget bestämt sig för att vada ut djupt så är genast taktiken skjuten i sank.
Vadningstekniker talas det mest om inom laxfiskevärlden, hur snabbt ska man gå mellan kast och hur långt, hur långt ut ska du gå för att få rätt häng på flugan utan att det stöter ut fisken osv.
Jag blev skolad att röra mig extremt mycket i mitt laxfiske, lägga fokus på de hetaste delarna på en sträcka och i övrigt svepa extremt fort genom poolerna. Detta för att fisken inte ska se din fluga på långt håll närma sig med 40cm åt gången utan att den plötsligt ska dyka upp i synfältet och då ge en starkare reaktion. Huruvida detta är rätt tillvägagångssätt tänker jag givetvis inte påstå, men så tänker åtminstonde jag i min vadning.
1. En inspirerande vadningsförebild är annars "Punkar'n" som uppfunnit vadningstekninken "springvadning". Den går till enligt följande:
2. Skaffa en vattentät ryggsäck med rolldown-topp, fyll med lyft och täpp till.
3. Ta riktning mot ett lämpligt mål, tänk på eventuell avdrift i strömmande vatten.
4. Hoppa i vattnet med metoden "spiken" och ha kroppsvikten bakåt.
5. Luta dig sedan bakåt med all kraft och spring med benen i vattnet.
Metoden fungerar helt oberoende av vattendjup.
Här syns "Punkarn" i färd med att påbörja tilltningen bakåt och börja
hundsim-springa med benen över djupfåran.
Ah...bottenkontakt efter en dramatisk springvadning över djupfåran.
Ön ni ser på bilden är omöjlig att ta sig till utan båt eller springvadning. En förbipasserande pensionär frågade mig om det var en ejderfågel på ön, nej snarare någon form av färgglad vadarfågel svarar jag och han går vidare, skakandes på huvudet med en märklig uppsyn.
I strömmande vatten kan metoden försvåras. Lutar man sig bakåt så
är man ett med strömmen. Här visar Punkarn en perfekt balans i lutningen.
Slutligen så vill jag i likhet med Jackass och snarlika program meddela att dessa stunts utförs av proffessionella vadare och bör inte prövas hos er därhemma. Springvadning kan orsaka långa ofrivilliga drifter i strömmvatten och blöta kläder.
Kakor (cookies) hjälper oss att tillhandahålla våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du att vi behöver använda cookies.