Predatorfiske i Kirunafjällen

Predatorfiske i Kirunafjällen

Jag och min trogne vapendragare Oliwer Pesonen åkte i mitten av Juli till den svenska fjällen för att få uppleva vårt första fjällfiske efter harr och öring. Vi hade ett helt fantastiskt fiske efter dessa fettfenade arter! Däremot handlar inte denna artikel om harr eller öring, utan om storväxta och riktigt starka gäddor i strömmande och stilla vatten.

   

På fjället kan det lätt bli att man blir rastlös. Funderingar blir till idéer som i sin tur blir verkliga händelser. Det är ett känt fenomen att om det finns gädda i vatten där det finns harr brukar gäddan kunna bli ordentligt storvuxen. Precis innan vi flög ut till vårt fjällfiske i Tahkojärvi med helikoptern hann vi prata med en kille på Arctic Helis ”lodge” vid namn Martin om just gäddor i detta området. Martin var osäker på hur vida det fanns gäddor dit vi skulle men han tyckte absolut att vi skulle ha med oss en gäddfluga han själv hade bundit dagen innan, så han gav oss flugan och önskade oss ett skitfiske.

   

Efter tre dagars harrfiske blev vi lite mätta på att det small på fisk nästintill hela tiden. Så på den fjärde dagen när vi satt och käkade lunch och kanske fick i oss lite för många kåsor med Whiskey och öl beslöt vi oss för att gå till en sjö vid namn ”Ussalompolo” och titta om vi kunde få någon liten gädda på kroken. Det enda problemet var att ingen av oss hade gäddtafsar eller gäddutrustningar med oss utan båda hade varsitt #5 flugspö med 0,25mm som tjockaste tafsmaterial samt att vi hade två UL spön med små spinnare som i regel används för mindre fiskarter än gäddan. Däremot kom Oliwer på att han hade ju faktiskt ett litet Bombardaflöte med sig samt att vi hade gäddflugan Martin hade gett oss bara några dagar tidigare. Sagt som gjort så riggade vi upp bombardaflötet på ett UL spö med en stor gäddfluga i slutet av linan. Oliwer ställer sig vid vattenbrynet och lägger ut flugan ca 1 meter framför fötterna på oss för att se hur flugan rörde sig i vattnet. Det tog inte mer än någon sekund så blev det ett enormt plask vid vattenytan och jag ser en enorm gädda som börjar rusa ut i sjön med flugan i dess käft. Problemet var att vi stod vid mynningen till det strömmandevattnet vilket gjorde att gäddan fick ännu mer att säga till om när den drog iväg. Oliwer kämpade och slet i säkert 10 minuter. Min enda tanke var att ”måtte fan inte 0,25mm nylontafsen ryka nu”. Tillslut får Oliwer in gäddan mot land och vi skall försöka landa den. Men med ett misslyckat gälgrepp som resulterade i blodiga händer lyckades gäddan slita loss tafsen och simma iväg. Det kan vara väldigt svårt att uppskatta hur stor en gädda är när den ligger i vattnet, men vi hade den en bit ovanför vattenytan och jag kan säga att detta var en gädda som var över 100cm… Nu visste vi att det fanns gädda i denna mystiska och ofiskade sjö, och det var verkligen fart och fläkt i dessa gäddor. Går detta att motstå? Trotts att man kan fiska gädda hemma i Göteborg och harrfisket är något man inte gör varje dag så blev vi nästan som förtrollade av dessa gäddor och deras styrka.

   

Vi börjar fiska oss runt sjön och testade olika flugor i form av torrflugor i storleken större, små spinnare etc och vi lyckades faktiskt kroka väldigt mycket fisk. Däremot var det många fiskar vi tappade då våra tafsar på flugspöna eller linan på UL spöna inte alltid höll för dessa rovfiskar men det var bara att bita ihop och fortsätta att köra. Vi lyckades landa kanske 25% av fiskarna vi krokade och vi kunde notera att ”sniporna” eller de minsta gäddorna som fångades låg runt 3kg vilket var ett väldigt gott tecken för att det kunde stiga på något stort. Tillslut när vi traskar runt Ussalompolo springer vi på en liten roddbåt som antagligen tillhörde samerna. Så vi bestämde oss för att låna denna båt för att lätt kunna röra oss i de olika vikarna sjön hade. Detta var inget dumt drag från vår sida. Det tog inte mer än 10-15 minuter mellan varje krokad fisk. Och som våra spön fick jobba… Det hände även att det smällde på en och annan abborre i storlekar runt 700gr vilket också är en tacksam fisk att få drilla på så pass lätt utrustning som vi använde oss utav.

   

Oliwer var självklart i jakt på den första gäddan som lyckades sno gäddflugan ifrån oss. Dels för att det var en riktigt stor gädda men även så han kunde få tillbaka flugan, som utan tvivel hade hjälpt oss ytterligare i vår jakt på gäddorna. Men fantasin fick ta över, så vi började koppla ihop spinnare så det var upp mot 3st spinnare ihopkopplade för maximal storlek på betet vilket faktiskt gav resultat. Efter ett flertal pass i Ussalompolo kunde vi konstatera att vi hade landat runt 20 gäddor, tappat ett 40 tal, minsta gäddan var runt 3kg, snitt storleken var runt 80cm och största landande på 100cm blankt. Jag har fiskat en hel del gädda i mina dagar men jag måste säga att jag aldrig upplevt gäddor med så mycket fart i tidigare. Och med vår typ av utrustning så blev även de ”små” gäddorna en riktig utmaning. Efter denna resa kan jag enkelt konstatera att det kommer garanterat bli fjällfiskeresor med gädda i fokus. Jag längtar redan…


Simon Hansson
© Text & Foto: Simon Hansson

Skriv en kommentar
*