Höstflugfisket efter gäddan har gått sådär, bara hunnit vara ute en gång i älven hittills med knapert resultat, en missad är allt jag har att redovisa. Men som dom flesta vet är älven svår och även värre är det nu innan det varit minusgrader några nätter, efter det brukar det släppa säger de gamla rävarna som är riktigt duktiga på älven. Hoppet lever fortfarande kvar och fantasin om en tioplussare på fluga har inte varit mer aktuell än just nu, men med lite tid vid vattnet och tajt schema så binder jag flugor på kvällarna för att hålla hoppet uppe.
Gäddflugor är jag rätt ny på och har i stort sett bara fiskat med köpta flugor, har bundit nån större zonkerhistoria osv genom åren men aldrig en proper modern gäddfluga med allt vad det innebär. Nu har jag äntligen fått till några stycken som jag blivit riktigt nöjd med, både vad gäller size, volym och luftmotstånd.
Att få till volymen är det viktigaste och detta är grunden till en schysst gäddfluga, way back när gäddfisket var relativt nytt använde man sig mest av Flash blandat med olika kragar av diverse material såsom räv, tempelhund mm. Man tog det man hade helt enkelt, på detta sätt rör de sig väldigt bra men får väldigt lite volym i vattnet och skall det vara lite storlek på flugan blir den dessutom jobbig att kasta. Idag är det lite enklare att få till volymen på flera sätt, dels finns mycket fler material att tillgå som inte suger vatten och material som är tillräckligt långa för en 30cm gäddfluga!
Innan vi går vidare skall jag berätta om ett material i stort sett alla använder sig av på gäddflugorna, detta är nämligen gammal hederlig bucktail man lägger in under all flash och andra långa material som bildar flugan. Man binder in bucktailen framåt och spänner den hårt så att fibrerna står i stort sett rakt ut, sen arbetar man in bindtråden så att den börja vika sig bakåt. Beroende på typ av fluga så vill jag ha min bucktail i ca 55-60 graders vinkel i förhållande till kroken. Detta resulterar i att man får en väldigt fin huvuddel som sen smalnar av bakåt, precis som en vanlig betesfisk!
Nu till flugans storlek, där finns inget rätt eller fel tycker jag även om jag tenderar att fiska de lite större flugorna oftast. Helt och hållet upp till var och en, men kan säga att när man sitter och binder slutar det oftast med en helt enorm fluga, iaf för mig innan jag fattat flugans proportioner och detta tar oss vidare till ett underskattat statement, speciellt på gäddflugor - Less is more.
Sitter man som jag t.ex med en Ahrex Predator Stinger 6/0 krok och man vanligtvis binder havsöringsflugor på #6 krokar luras man snabbt av krokens storlek och fläskar på så mycket material man bara kan medan det fortfarande finns plats på kroken. Detta lärde jag mig ganska fort att det inte funkade. Numera kör jag fortfarande samma krok men använder inte knappa hälften av krokskaftet för att binda flugan.
Här kommer en kort bindbeskrivning på min variant av en modern gäddfluga
1. Krok, börja med en rätt stor med mer plats för misstag.
2. Bind in tråden, sen tar du ett par långa strån Super hair som tail. Längden på dessa skall vara väl tilltagen så att du börjar din tapering redan nu, dessa fibrerna är dom som kommer va längst bak i flugan. Skulle dom bli alldeles för långa klipper man till dom i efterhand. I detta steget kan man också blanda in flash och diverse material om man vill.
3. Så länge man inte har några andra önskemål som tail går vi nu vidare till den första kragen med bucktail. Bind in den framåt och sprid jämt runt kroken, dra åt hårt ett par varv. Trimma överblivet och pressa nu bucktailen bakåt i önskad vinkel med hjälp av bindtråden, säkra med en droppe snabblim.
4. Nu binder jag in lite UV Polar Chenille, här får man ha lite feeling för hur mycket ytan man behöver täcka men jag brukar binda så jag har 1/4 krok kvar att binda på.
5. Nu binder vi in kragen nr 2, samma bucktail eller nån annan färg görs på samma sätt. Enda skillanden på mina flugor är att här framme gör jag en lite större krage, just för profilens skull.
6. Nu börjar det roligaste! Basen är klar och nu skall materialen som gör flugan bindas in, här finns hundratals stilar men min går följande: Jag sprider långa fibrer Steve Farrar flash blend jämt runt kroken i lagom mängd.
7. Sen tar jag det lite hårdare materialet Super hair ovanpå, runt hela kroken. Detta materialet har mer stuns i sig och bildar en fin profil. (Detta materialet tål betydligt mer stryk av vassa tänder så det skall även ses som en förstärkning kontra flashen och Steve Farrar blend, av samma anledning är det mitt val i tailen från punkt 2)
7. Sen tar jag det lite hårdare materialet Super hair ovanpå, runt hela kroken. Detta materialet har mer stuns i sig och bildar en fin profil. (Detta materialet tål betydligt mer stryk av vassa tänder så det skall även ses som en förstärkning kontra flashen och Steve Farrar blend, av samma anledning är det mitt val i tailen från punkt 2)
8. Nu lägger jag oftast in lite, bara 6-7 strån vanlig Flashabou, sprid jämt runt kroken.
9. Avslutningsvis lägger jag in på samma sätt från innan, runt hela kroken Frödins SSS Flash. Denna tar jag lite mer utav än övriga då denna måste täcka bättre än underliggande material. På med ögon och vips så är det klart!
Har även fått testa Loops Saltwater flash till detta sista moment, resultatet ser du i form av den orangea flugan.