Filtrera
Stäng

Oskar tipsar om British Columbia

Oskar tipsar om British Columbia

British Columbia har under många år varit ett av drömresmålen för många flugfiskare. Fisket i älvarna varierar på många sätt och arterna likaså. Denna guide avhandlar fisket efter steelhead, ett fiske som prövar både dig som fiskare men även din utrustning. Med rätt prylar och bra planering kan man få uppleva sitt livs fiske på en av de mest explosiva laxfiskarna som finns.


Fiskeutrustning


Spön:
Fisket kan bedrivas på många olika sätt där de vanligaste är fisket med intruders eller fiske med indikator och nymf.
För fiske med intruders och större streamers rekommenderas ett tvåhandsspö. Längd och klass är högst individuellt och beroende på vilket vatten man fiskar i. Tar man med sig 2 spön där det ena är ett switchspö runt 11 fot i klass 7/8 till 8/9 och ett spö som ligger mellan 13 och 14 fot i klass 7/8 till 9/10 så är man helgarderad. 
För fisket med indikator och olika typer av nymfer rekommenderas ett enhandsspö i klass 8 med en längd på 9-10 fot. De längre spöna ger dig fördelar vid mendning.

Jag rekommenderar dessa tvåhandsspön
Jag rekommenderar dessa switchspön
Jag rekommenderar dessa enhandsspön
 


Rullar:
Steelhead är känd för sina våldsamma rusningar och höga hopp och i samma sekund som kroken hittar sitt fäste börjar en kamp som är något alldeles speciellt.
Detta sätter krav på rullen du fiskar med. En jämn och pålitlig broms är av högsta vikt när fisken smäller på. Dessa fiskar kan dessutom göra långa rusningar så rullen behöver kunna fyllas på med minns 150 meter 30LB backing.

 


Linor:
Fisket i BC är ofta förknippat med skagitfiske. Skagitklumpen har fördelar som gör att du kan kasta med snabbsjunkande tippar och tunga flugor på lätta spön utan större ansträngning. Vikten på klumpen är dels en fråga om smak och tycke men även tippens sjunkgrad och flugans vikt. Är du osäker på vilken vikt du bör ha på ditt spö kan du komma in till butiken eller ringa oss.
Tippar till detta fisket bör ligga på mellan 10-15 fot och innehålla allt från flytande tip för fisket med skaters till strykjärn som t-18. Ju fler tippar du har med dig desto fler "vapen" har du ute vid älven.
Fiskar du med enhandsspö och indikator rekommenderas en flytlina med kort klump som laddar på kort distans. Kasten vid detta fiske är sällan över 15 meter så en kort klump kommer helt klart till sin rätt här.

Tafsar:
Till fisket med intruders och sjunkande tippar använder jag heldragen nylon. Längden bör ligga på mellan 1-2 meter beroende på färgen på vattnet. Grumligt vatten innebär kortare tafs. Fisken är inte tafsskygg så gör ingen raketforskning av detta. Tjockleken som lämpar sig bra är mellan 0,30mm-0,40mm.
Tafsen till indikatorfisket består av en taperad nylontafs på 7-9 fot och en förlängning på ca 3-4 fot. Spetsen bör ha en tjocklek på mellan 0,25mm-0,30mm.
 
 
Flugor:
De klassiska intuderflugorna är ofta lite större kreationer. Bundna på en shank med en krok förankrad i en wire. Det som är gemensamt för de flesta intruders är att de är bundna med väldigt mjuka och rörliga material. Material som marabou, struts och kaninzonkers används frekvent. Färger som fungerar bra är svart/blå, rosa/orange och svart/lila. Olika typer av eggsucking leech är också väldigt gångbara.
För indikatorfisket rekommenderas olika typer av stoneflies och äggimitationer.
Observera att många steelheadälvar har som regel att du bara får använda hullinglös enkelkrok.Övrigt:
Vädret i British Columbia är väldigt nyckfullt. Oväder drar in snabbt och kan hålla i sig i dagar och i värsta fall veckor. Detta ställer höga krav på din klädsel. En riktigt bra regnjacka är ett måste och utan isolerande plagg under kan din vistelse både bli blöt och kall. Tänk även på att man i vissa älvar får vandra en hel del så ett par sköna vadarskor är bra att ha. Glöm heller inte mössa och vantar. 
En peang eller tång är ovärderlig då den både hjälper dig att kroka av fisk men också att nypa in hullingar med. Ett krokbryne är väldigt bra att ha med sig. Då man fiskar flugan hela vägen in till egen sida stöter man i sten titt som tätt. Att då bara vässa till kroken en aning gör att man alltid har vassa krokar om drömfisken hugger.
Tänk på att du fiskar i björnrika skogar, en björnspray är ett måste och något du bör skaffa dig innan du ger dig ut längst älvarna.
 
Skriv en kommentar