Monic Coastal Intermediate Ghost Tip | Punkar'n | www.el-ge.se

En rätt kall vårdag 2021 så fiskade jag med en Monic Henley full intermediate clear och tyckte den var grym men insåg samtidigt att det fanns möjlighet att "tweaka" denna lina till att bli ännu mer optimerad för kust & blåsiga dagar i älv/sjö med större streamers. Några samtal senare med Torbjörn på NFD som i sin tur pratade direkt med Monic så var projektet igång, att med Monics befintliga teknologier bygga en optimal lina för kust,vind och större flugor.

 
 

Tillsammans med NFD och Monic har vi varit delaktiga i utvecklingen av denna lina för kusten! Under förra året så prövade vi Monic Henley Intermediate under vårfisket och var väldigt positiva till dess egenskaper, då hela Henley är klar så är det som har 30 meter tafs, samt då hela linan sjunker sakta så får man överlägsen kontakt då man fiskar in flugan även då det blåser mycket. Att linan sen är "lagomt" stum gör att den knappt trasslar och går att sträcka ut. Men vi kände att det går att göra ännu bättre och vi visste att Monic redan hade tekniken, taperingar etc för att göra en ännu bättre lina om vi kunde kombinera dem på ett annat sätt. Monic Coastal Intermediate Ghost tip är en fusion av Monic allra bästa egenskaper ifrån flera olika linor i deras sortiment!

Denna lina har "Monicore Proprietary Monofilament" kärna som återfinns hos Henley modellerna, och den är slow-full-intermediate så ingen flytande skjutlina som ligger och veckar sig på ytan under blåsiga dagar! (full intermediate linor fiskas bäst med linkorg/linbricka) Istället för att ha en helt klar lina som kan vara svår att följa i luften då man kastar så är denna lina i en turkos/blåaktig färg som smälter in fint i miljön men som man samtidigt ser bra då man kastar, men likt deras Phantom tip linor så har denna lina en helt klar spets på ca 3 meter. Taperingen på denna lina är lånad ifrån modellerna Advanced clear plus/Icicle/Skyline som är en aggresiv "Javelin" (spjut) tapering som är 10,69 meter lång där störa delen av vikten ligger längre fram på klumpen som sedan följs av body+ baktapering som är lite längre än många andra kustlinor på marknaden.



Fördelen med denna tapering är när mer av vikten ligger fram så krävs färre luftkast då spöet redan börjar ladda med ett par meter lina ute, samt att när massan & vikten ligger långt fram så hjälper det till att transportera en större/buskigare/förtyngd fluga bättre i motvind. Den längre bodyn och baktaperingen gör att du kan hålla mer lina i luften och den börjar inte "wobbla" eller bli instabil om du har ute lite mer skjutlina ute för de längsta kasten som linor med kort baktapering gör. För att få dessa egenskaper så måste man offra något, det gör alla linor oavsett tapering, och det en sådan här lina "offrar" för att få de bästa egenskaperna för kusten är att de inte lämpar sig för spey/underhandskast eller försiktiga presentationer med små torrflugor, men det är sällan relevant på kusten. 

Coastal Intermediate Ghost Tip har precis som Monics övriga linor handgjorda öglor i båda ändarna och är helt PVC fria.Har du ett lite biffigare/snabbare spö så kan du med fördel klassa upp en klass på denna lina, normalt sett så brukar vi rekommendera att man håller sig till samma klass som spöet då många av dagens linor är "för tunga" redan ifrån start, men denna lina får du gärna klassa upp i alla fall om ditt spö är snabbt då denna är mer "korrekt/traditionellt" klassad.
 
Vill du ändå ha en lina med flytande runningline för att du kanske inte använder linbricka eller linkorg då ska du satsa på en Guideline Coastal Evolve,Scientific Anglers Volantis eller Rio Coastal seatrout som alla har intermediate klump men med flytande runningline som släpper bättre ifrån vattnet om du inte har bricka/korg. Gillar du stum kärna så satsa på Guideline som har "direct core" eller Rio, Vill du kunna sträcka ut linan när den börjar kännas "trasslig" då kör du Volantis som har Mastery coating och normal dacron kärna.

Klumpvikter:
klass #6 16.1 gram
klass #7 17,6 gram

 
Här kan du läsa mer om Monic som märke och deras filosofi kring linor:
 
här kan du läsa mer om Guideline Coastal Evolve


Skriv en kommentar
*