Köpguide till Skjutlinor/Runninglines

Köpguide till Skjutlinor/Runninglines

Det råder en allmän förvirring kring dessa två kategorier av ”skjutlinor”. Dessutom är okunskapen i detta ämne stor. Något som leder till vilseledande information och rena lögner.  Det är stora skillnader på dessa linor och de har sina tydliga för och nackdelar, vi reder här ut de olika skillnaderna så att det blir lättare för dig att hitta rätt lina att koppla klumpen till.

Runningline

En runningline är en ”cotad” lina som är ”level”, detta innebär att den har en yta som en ordinär WF lina, med skillnaden att den är jämntjock och har en kärna. Att ha en runningline kopplad till din klump är att föredra om du fiskar då det är svinaktigt kallt ute då denna lina är lite tjockare och mer att hålla i, den påverkas också mindre av kyla än vad en shootingline gör. En kraftigare runningline (0,34”-0,40”) ger dig även möjlighet att ”menda” klumpen vilket är nästintill omöjligt med en shootingline. En runningline flyter också högre än en shootingline, det vill säga att du undviker trassel som annars uppstår då linan sjunker till botten då du fiskar i en lugn pool eller om du står på kusten och linan drar ner i tången. Runninglinens nackdel mot en shootingline är att den då man stannar i det sista framkastet kan det efterslag som sker i toppen fortplanta sig ut i linan, samt att en runningline rent generellt skjuter lite sämre. Men kontrollen är överlägsen! Finns i både non stretch och ”vanlig” kärna, vad som är bäst råder delade meningar om.


Dimensionsval

Enhandsspön mellan klass #5-7 funkar 0.26’-0.29’ till enhands #8-9 0.30’
Tvåhands spön #6-7 0.29.  #8-9 0.32’ #9-10 0.34’ #10-12 #0.40’ 

Shootingline

En shootingline är en tunn flat/oval lina som har en mycket hård och glatt yta, detta ger den överlägsna egenskaper då det gäller att skjuta mycket lina. Med en shootingline så får du de längsta kasten. En shootingline har också fördelen av att då den är så tunn så fortplantar sig inte efterslagen från toppen så mycket ut i klumpen vid det sista framkastet. Shootingline brukar säljas i två varianter flytande eller intermediate. Den flytande har fördelen av den just flyter och därför släpper lättare från vattnet och kan därför fiskas bättre i lunga pooler eller i stilla vatten, den flyter dock inte alls på samma sätt som en flytande runningline som ligger högt på ytan. Nackdelen med den flytande modellen av shootinglines är att de har luftceller och därför är känsligare för trassel, har det blivit ett veck på linan är det lätt hänt att det trasslar där igen. Intermediate varianten av shootinglines är hållbarare eftersom de är solida och därför mindre trasliga, dock jobbiga att använda i långsamt flytande/stilla vatten. Ska du fiska då det är riktigt kallt, och/eller om du använder handskar är shootinglinen svår att hantera både för den påverkas negativt av kyla samt att den är svårare att hålla i. 



Dimensionsval

Enhandsspön: #5-6-7-8. 25lbs till klass #7-8-9 kan du även köra 35lbs den skjuter så bra ändå. Tvåhandsspön #6-7 25lbs #8-9-10 35lbs 10-12 #50lbs. 

Tips och råd

För att fiska effektivt med både shootingline och runningline bör du lära dig att lägga linan i slingor på fingrarna för att den inte ska driva för långt ifrån dig eller sjunka. En runningline sköts på samma sätts som en vanlig fluglina och bör preppas med smörjmedel någon gång per år. En shootingline bör ses som en förbrukningsvara, fiskar du hårt under en säsong och trasslar en del så bör du byta tills nästa, alternativt klippa av den del som blivit ”veckad” och trasslar. En shootingline kräver bra timing i kastet och är kanske inget för en ”gröngöling”. 

Tips vid kast

Du bör ha runt 0.5m till 1.5 meter running/shooting line utanför spötoppen då du kastar. Ju kortare bit du har ute desto lättare att vinkla, men efterslag fortplantar sig mer till klumpen. För längre kast har du mer runnning/shooting line ute för att ladda bättre och minska efteslag från toppen, det blir dock svårare att vinkla kraftigt. Står du djupt utvadad och/eller ska vinkla kraftigt bör du ha mindre mängd running/shooting line utanför spötoppen ibland så lite som någon decimeter. Och tvärtom om du står med mycket utrymme och ska kasta långt. 

Skarvar Runningline 

På en coatad runningline kan du antingen trä en ”braided loop” över i lämplig storlek och lägga en nålknut ovanpå och surra lite tråd över övergången till coatingen. Kom ihåg att om linan är till ett enhandsspö i högst klass 8 så räcker det med en tunn 20lbs braided loop, för en kärna i en klump till klass #8 är oftast ca 20lbs. Du kan även ”skala” bort coatnigen genom att doppa ner den bit du vill skala i lite aceton och sedan dra bort coatingen med naglarna. Undvik att bita då det det är lätt att paja både tänder och kärnan på linan. Då du skalat bort coatingen gör du helt enkelt en vanlig överhandsögla på kärnan alternativt en ”perfection loop” och tar lite LOON UV Knot Sense och lägger för att göra en jämn övergång mellan knuten och shootinglinen. Du kan också använda Claes Ohlsson limmet Extreme Repair eller Aquasure/Aguaseal eller Liquisoule. Det finns en rad olika varianter att skarva på. Dessa är två av de enklare som ändå funkar fint. Då du skarvar till backingen kan du göra en ögla på samma två sätt som jag beskrivit ovan. Eller på ditt eget vis! 

Skarvar Shootingline

Vissa göra det helt enkelt lätt för sig och gör en stor överhandsöggla ca 15 cm i omkrets så det kan trä spolen med klumpen på igenom ögglan. Anledningen att göra en stor öggla är att den blir mjukare än en liten öggla och går lättare igenom ringarna. Denna skarv typ rasslar dock en del och är för den skarv fascist-oida perfektionisten ett hån mot det hantverk han tycker skarvar är. Andra knyter dock en helt vanlig betesknut till ögglan på shootingheaden och klipper nära och sätter en droppe Fishing Glue på. Enkelt och bra! För dig som hatar rasslande skarvar och gnäller om detta och kan tänka sig en permanent skarv tycker jag du ska titta närmare på Ken Sewadas ”splicing kit” Det är det bästa, Japan stylee! Det finn naturligtvis en rad andra skarvar till detta också. Till skarven till backingen kan du göra en stor ögla på både backing och shootingline. Och trä igenom, eller på ditt eget vis.



Skriv en kommentar
*