Havsöringspremiär | Artikel | Fiskeproffessorn

Havsöringspremiär på Västkusten!
…med 11 heta områdestips!

Den 1 april är ett heligt datum för västkustens alla havsöringsfiskare. Detta åtråvärda datum är sedan länge förväntansfullt inringad i almanackan. I år ser det ut som att vi för en gångs skull även prickar borstmaskens lek…

Text & Foto: Patrik Tjörnmark


Daniel i fight med en havsöring.

Kung Bore verkar hålla i sitt vintriga grepp längre än någonsin. Det var länge sedan vi hade en så pass kall marsmånad längs med vår fagra västkust. Flera gryningar i rad var det runt tio minusgrader längs västkusten. Då är vattnet kallt. Öringen mindre aktiv. Men någon dag så vänder det. Solen gör sitt för att värma upp de vikar vi längtar tillbaka till. Då gäller det att vara på plats. Se om öringen är på hugget. Vistas i salt miljö. Känslan av att få drilla det prickiga silvret. Vi har alla våra favorithak. Likaså något speciellt skeddrag som alltid finns med i den där speciella färgen. En fluga som har gett flera fina öringar.


Jiggar som fiskar fint bakom en bombarda.

Vissa föredrar vadarbyxor och ett flugspö i handen. Andra fiskar enbart med Bombarda med ett för metoden anpassat spinnspö. Jag berättar lite hur jag fiskar, delat med mig av några platser längs västkusten där jag huserar. För öring hittar vi på mängder av platser. Ibland går det sämre, ibland ger det full pott. En sak är säker, havsöringen längs med västkusten växer sig allt större gentemot för några år sedan. Den 1 april är långt ifrån ett skämt. Detta datum vaknar alla sportfiskare som gick i vinterdvala hösten innan till liv på riktigt.

Antalet öringar som ligger runt 60 cm eller mer är vanligare idag än vad den var för några år sedan. Maskstorleken har gjort sitt även om ett totalt nätförbud före det optimala. Sälar är söta tycker de flesta barn. Öringfiskaren tänker skott i pannan när den dyker upp med sitt huvud fem meter från vadarbyxorna. Skicklig jägare är den trots allt. En öring över 70 cm hör långt ifrån vardagsmat även om den finns. Just detta mått är mångas mål. En slags drömgräns att uppnå. För vi lever i en fiskevärld där vi allt mer räknar i centimeter. Fokuserar inte lika mycket på vikten som förr.



Alla öringar håller självklart inte måttet, det vill säga 45 cm vilket är dagens minimimått för att få ta med en fisk hem till köket. Många ligger därunder. Ibland kan vissa platser vara fulla med individer som ligger omkring 30 cm. Förvisso underhållande en stund, speciellt för nybörjaren. Men visst trånar man efter den där öringen som gör att benen börjar vibrera. Längs med Västkusten har vi ett bra bestånd med havsöring. Ingen behöver trängas. Platser finns det en uppsjö av. Är en plats upptagen är det bara att söka upp en ny. Vårfiske är ofta spännande även om klädvalet är nog så viktigt. Vid denna period går öringen nära land. Letar uppvärmt vatten och föda. Inte minst borstmasken som ”svärmar” på riktigt grunt vatten. Då är öringen mer eller mindre i extas. Vid dessa tillfällen ska du inte vara rädd för att fiska med en större fluga.



Borstmaskens lek inträffar vid fullmåne när vattentemperaturen ligger runt 8 grader sägs det. Sanningen är den att det finns flera olika arter av borstmask. Vid flera tillfällen har vattnet varit kallare än så när jag sett hur borstmasken lekt. Fiska ofta denna period. För när det väl händer vill man vara på plats. Det är då öringen frossar av det välfyllda skafferiet.


Havsöringens skräck - Sir Gaylord!


11 HETA TIPS


Några klickbara platser mellan Lökeberg i norr till Varberg i söder med riktigt bra chans till havsöring (klicka gärna på ”Flygfoto”, under Sjökort mm - då ser du hur botten ser ut, var det är grunt etc. Let the fishing begin!


Lökeberg

Bra vik för vårfisket där den för havsöringen viktiga Grannebyån mynnar ut längst in, en av alla platser där öringen leker och växer upp. Vadare krävs!

Länk: https://kartor.eniro.se/m/Gii6g

Området runt Hönö och Öckerö, väst om Göteborg

Här finns, precis som övriga Västkusten, mängder med potentiella plaster att fiska av. Bron som går över mellan Hönö till Fotö är en av alla i mängden. Sundet som kallas Fotö sund strömmar på ganska bra och ger ibland bra fiske med större öring. Men välj hellre grunda vikar i början på säsongen. Leta dig runt dessa vikar i början på säsongen när öringen håller till där solen har en chans att värma upp det grunda vattnet. Vadare är att rekommendera!

Länk: https://kartor.eniro.se/m/rdFpX

Röda sten - Göta älv.

Välkänt ställe där det är bräckt/sött vatten. Perfekt ställe om det är mycket kallt väder som tvingar kvar öringen i mynningen, vada eller fiska från land.

Länk: https://kartor.eniro.se/m/Y62Ii


Marholmen - Askimsviken

Grunt fiske med eller utan vadare…

Länk: https://kartor.eniro.se/m/ln3Yp


Stora Amundön väst om Hovås


Mycket varierad terräng för både den vadande fiskaren och landsfiske från klipporna. Mängder av platser att utforska.

https://kartor.eniro.se/m/0hoIT

Vallda Sandö, söder om Särö

Här hittar du mängder med platser som havsöringen favoriserar. Våga leta andra platser. Ett bra område är mellan Sandöknapp och Låddholmen, här hittar du mängder med de rätta biotoperna. Vadare är ett måste! Det är du som ska leta upp öringen, inte tvärtomt!

Länk: https://kartor.eniro.se/m/01bHc


Orrevik - Onsalahalvön

Mycket bra vårställe men chans på fink havsöring för de som har vadare.

Länk: https://kartor.eniro.se/m/0sPKb


Kungsbackafjorden, från Åsa Naturreservat till Hållsundsudde

Hanhals holme, Tjolöholm, Gårda brygga längs med Kungsbackafjordens östra del är alla bra områden att söka av i jakten efter havsöring. Hållsundsudde söder om Gottskär längst ut på Onsalahalvön är ett annat bra hak där det simmar massor med öring.

Länk: https://kartor.eniro.se/m/y1OVg


Viskans mynning i Klosterfjorden

Klassiskt vårställe som alltid håller öring. Övre fåran som vanligtvis har stillastående vatten håller förvisso öring, men det är den södra huvudfåran Viskan ständigt strömmar fisket är intressantast. Var försiktig när du vadar. Ibland är vattnet lite grumligt vilket gör att du utan vadarstav lätt hamnar i någon av alla de gropar som finns här. Dessutom är ju dessa fiskens ståndplatser. I april är risken stor att du fångar en så kallad besa, det vill säga utlekt övervintrad fisk som simmat ut i havet igen. Dessa slanka gråbruna fiskar som även kan vara lax returneras alltid. Utlekt fisk smakar ändå inte bra.

Länk: https://kartor.eniro.se/m/z14uU
 

Espeviks naturreservat – längst ut på Timmeråsen

Heter Årnäsudde. Här finns det trevliga platser att fiska av. Mellan Årnäsudde i norr och S Årnäsudde i söder finns flera skär och stenar som öringar letar föda runt. Ligger något väderkänsligt. Prova gärna när det blåser frånlandsvind. Det kan vara bättre än du tror.

Länk: https://kartor.eniro.se/m/3v4tX


Getterön i Varberg

Parkera längst ut på Getterön. Välj antingen den nordvästra eller västra stigen. Här hittar fullt med bra platser för havsöring. Här fångas det stora öringar med jämna mellanrum även om merparten kan upplevas som små. Fiska av speciellt väst och sydsidan.

Länk: https://kartor.eniro.se/m/8EOFc


Inte alltid man behöver vadare. Getterön i Varberg.

Regler naturreservat

Naturreservat är OK att fiska på om man följer de regler som gäller för respektive område. Inte tälta, inte göra upp eld, gräva upp växter, släppa hund etcetera. Vissa naturreservat har även fågelskydd oftast 1 april - 30 juni men inget sådant gäller för närvarande vid Espevik eller Åsa.

Från parkeringarna på Vallda Sandö och Espevik är det bara att knalla några hundra meter i nordvästlig riktning och börja vifta med spöt.


Daniel med fin premiäröring!

Några sista tips...

Alla platser är inte bra vid alla tillfällen. Vindar, temperatur och tidvatten påverkar respektive plats mycket. Fokusera inte på en enda plats. Nyckeln till framgång ligger mer i att prova flera plaster under en och samma dag. Olika plaster har olika förutsättningar. Med tiden lär du dig. Fisketid är kunskap. För därför gärna anteckningar på fisket där du noterar allt från vindriktning, temperatur i både luft och vatten. Hur tidvattnet var. Månstånd. Information som gör att du kan gå tillbaka och leta efter den röda tråden. Information som är guld värt

Leta rätt biotoper
Zooma och ställ läget på satellit (hitta.se), eller flygfoto (eniro.se), nu ser du mer. Leta stenar, grynnor, rätt så kallad leopardbotten (blandning med sand och tångruskor som bildar ett slags mönster). Enkelt och smidigt sätt att leta nya plaster. Eniro är bättre för här går det att zooma mer, dessutom kan du välja läget sjökort. Inte för att alla grynnor etcetera finns med, men det går åtminstone att få sig en uppfattning om hur djupkurvorna ligger.

Tänk på att…
… Du fiskar med förnuft. Matfisk till det egna matbordet är helt ok så länge det inte rör sig om utrotningshotade arter. Öringen räknas knappast till en av dessa. Välj blank fisk som helst ska vara trind. Betydligt bättre som matfisk längre fram på säsongen då den fått en chans att äta upp sig…


Missa inte detta…
… Tidvatten, månfaser och strömmar är viktiga faktorer att ta hänsyn till. Då går vi på djupet i ämnet. Dessutom ny teknik för havsöring som sticker ut!

Minimimåttet är 45 cm - följ detta! Max 2 fiskar per fiskare och dygn…


Skriv en kommentar
*
Kommentarer
2023-03-30 12:12
Fantastisk artikel!!