Filtrera
Stäng

Havsöringsfiske i Danmark och Norge året runt: En guide till framgång | www.el-ge.se

Havsöringsfiske är en spännande och utmanande sport som lockar sportfiskare från hela världen. Med sina dramatiska kustlinjer, kalla havsvatten och rika bestånd av havsöring, erbjuder Danmark och Norge ett året runt fiske efter denna eftertraktade fisk. I den här guiden kommer vi att utforska hur du kan njuta av framgångsrikt havsöringsfiske i dessa två fantastiska länder.

Rätt utrustning och beten:

För att ha framgång vid havsöringsfiske behöver du rätt utrustning och beten. Kontakta gärna oss på EL-GE Sportfiske om du behöver hjälp med val av utrustning. Här är några rekommendationer:

Flugfiskeutrustning:

 • Flugspö och rulle: Använd ett flugspö i klass 6-8 som är 9 fot långt. Kombineras med en passande rulle.

 • Fluglina: Det finns många fina fluglinor som är speciellt framtagna för havsöringsfisket. Använd gärna en Slow Intermediate eller Intermediate lina för att komma ner lite under vattenytan med din fluga.

 • Flugor: Olika streamers, fiskimitationer och räkor är populärt. Använd gärna flugor med saltvattenskrok med krokstorlek ca 4 till 8.

 • Vadarbyxor: Havsöringsfiske kräver ofta att du står i vattnet, så vadarbyxor är oumbärliga.

Spinnfiskeutrustning:

 • Fiskespö och rulle: Vanligt är att man använder haspelspön med längder mellan 9 till 12 fot. Ju längre spö desto längre kastar du. Ha gärna kastvikter upp till ca 30-40 gram. Matcha spöt med en rulle runt storlek 3000.

 • Fiskelina: Använd gärna flätlina. Val av dimension är en smaksak men vi rekommenderar runt 0,15 - 0,20mm. Använd gärna en fluorocarbontafs i slutet på linan för att inte skrämma fisk, samtidigt som den gör så att din flätlina inte skadas mot t.ex. vassa stenar i vattnet.
 • Beten: Skeddrag, genomlöpare och bombarda kastflöten med en fluga är väldigt populära betesval i både Norge och Danmark.

Teknik och taktik:

Havsöringsfiske är en konst och kräver tålamod och skicklighet. Här är några tekniker och taktiker som kan hjälpa dig att öka dina chanser att fånga havsöring:

 • Platsval: Lär dig att identifiera platser där havsöringen ofta födosöker, som strömkanter, rev, och grundare områden.

 • Tidpunkt: Havsöringen är mest aktiv under gryning och skymning, så planera dina fisketurer runt dessa tider.

 • Förstå vädret: Väderförhållandena kan påverka fiskens beteende. Överväg vindens riktning och hastighet samt soltäckningen när du planerar din fiskedag.

 • Teknik: Variera hur du tar hem ditt bete eller fluga. Långsamt.. Snabbt.. Vevstopp.. Försökt att hitta vilken teknik som fungerar för stunden!

Ansvarsfullt Fiske och Bevarande:

För att bevara havsöringsbeståndet och miljön är det viktigt att fiska ansvarsfullt. Följ dessa riktlinjer:

 • Återutsätt fisk som du inte avser att behålla.

 • Ta med allt skräp och lämna inte några spår efter dig.

 • Följ lokala fiskeregler och kvoter för att säkerställa att fisken bevaras.

Populära platser för havsöringsfiske:

Danmark:

 1. Møn, Själland: Møn är känt för sin vackra natur och rika havsöringsbestånd. De naturliga revstrukturerna och klippkusten gör det till ett idealiskt fiskeområde.

 2. Fyn: Ön Fyn erbjuder en mängd olika fiskeplatser längs sin kustlinje. Området kring Kerteminde och Fåborg är särskilt populärt för havsöringsfiske.

 3. Langeland: Langeland är en annan ö som är berömd för sitt havsöringsfiske. Det finns gott om vikar, stränder och grunt vatten som attraherar öringen.

 4. Vestsjælland: Den västra delen av Själland har en varierad kustlinje med många fiskevänliga platser. Området kring Kalundborg och Slagelse är välkänt för sitt havsöringsfiske.

 5. Bornholm: Denna danska ö i Östersjön är känd för sitt utmärkta havsöringsfiske. Här kan du fiska längs klippkusten och i de många vikarna runt ön.

Norge:

 1. Oslofjorden: Oslofjorden erbjuder en mängd olika fiskeplatser. Områden som Drøbak, Son och Moss är populära bland havsöringsfiskare.

 2. Hvaleröarna: Hvaleröarna är en ögrupp söder om Oslofjorden och erbjuder utmärkt havsöringsfiske längs sina klippiga stränder och vikar.

 3. Skagerrakkusten: Den sydöstra delen av Norge längs Skagerrakkusten är rik på havsöring. Platser som Arendal, Grimstad och Kragerø är kända för sitt fiske.

 4. Vestlandet: Den västra delen av Norge är känd för sitt dramatiska landskap och utmärkta havsöringsfiske. Områden som Bergen och Stavanger erbjuder många fiskeplatser.

 5. Lofoten: Lofoten, en ögrupp i norra Norge, är känd för sin fantastiska natur och havsöringsfiske. Här kan du fiska längs stränderna och i fjordarna.

Sammanfattningsvis är Danmark och Norge fantastiska destinationer för havsöringsfiske året runt. Med rätt utrustning, beten och tekniker, samt respekt för naturen och fisken, kan du uppleva spännande fiskeupplevelser och skapa minnen för livet i dessa vackra nordiska länder. Så packa din fiskeutrustning och ge dig ut på äventyr för att fånga den eftertraktade havsöringen året runt.

Skriv en kommentar