Filtrera
Stäng

Guideline LPX Coastal | Punkar'n | www.el-ge.se

Guideline LPX Coastal | Punkar'n | www.el-ge.se
Guideline och saltvatten/kust spön, historia:

Denna spöserie tror vi kommer kunna bli en av de mest hypade under 2021! Guideline har en lång historia av att göra kust/saltvatten spön. Då jag själv jobbade åt Guideline för 17 år sedan så introducerade de sin första kustserie Lpxe Rs, en tredelad spöserie som först bara fanns i klass 7,8,10 och 12. Denna serie blev snabbt populär och utvecklades senare med fler modeller och blev fyrdelad. Svenska och danska kustfiskare ville ha Rs i klass #6 också och i Tyskland blev serien väldigt populär och många ville ha den i klass #5 för öring fisket.


Jag har fiskat mycket med gamla Rs spöna, här är min första bonefish på fluga någonstans i Nicaragua för många år sedan tagen med guidelines första saltvatten serie lpxe rs (den 3-delade versionen)

Rs som stod för River & Salt blev framförallt omtyckta för de var snabba spön som kändes väldigt "levande" dvs inte så pinniga. Många av de amerikanska saltvattenspöna var biffigare och pinnigare, kanske för att mycket fiske är ifrån båt och fiskarna på flatsen eller offshore är betydligt starkare än de vi har här och därför hade man prioriterat lifting/fighting power i sina spön. Lpxe Rs kom sedan att finnas ifrån #5 till #12. Senare ersattes den av Lpxe RS V2 som verkligen stack ut med sin vita färg, dessa spön var våra mest sålda kustspön under en period.

Då Lpxe Rs v2 utgick ersattes den av RSI serien som fanns ifrån #5 till #12, Både under RSI och V2 modellen hade guideline börjat göra sina spön mer "purpose built" kvar fanns den levande känslan i spöna, men man hade nu biffat upp #9 #10 #11 och #12 med mer lifting/fighting power då de används mest ifrån båt och framförallt till olika sorters tropiska fisken. Klass #8 hade en bra avvägning mellan känsla och power, medans #5 #6 #7 var byggda som spön som skulle funka lika bra här på kusten i Skandinavien som för lättare bonefish fiske.


Andreas på guideline håller nöjt fram de nya LPX coastal som vi tacklat upp med en Favo 4-6 rulle och en Guideline coastal evolve Slow intermediate.
Nutid.
RSI utgår under 2020 och 2021 kommer då den nya serien LPX coastal! här har guideline verkligen tagit uttrycket "purpose built" till nästa nivå med denna serie.
LPX Coastal kommer i #5 #6 #7 #8 #10 #12 där klass 8 till 12 är klassiska 9' spön som är gjorda mer för det tropiska fisket och har mer fighting power och lifting power än de tre lättare modellerna i serien. LPX Coastal klass #8 lär bli en favorit för den som gillar att gå med grövre grejer på kusten de blåsigaste dagarna och spendera vintern på Bahamas på jakt efter Bonefish. Klass #10 är spöet för grova Stripers i Cape Cod, Roosterfish i Baja eller för att kasta de största gäddflugorna på hemmaplan. Klass #12 är spöet för dig som fiskar efter de största Tarponerna i Costa Ricas floder, Cosmoledos Gts eller drar till Lofoten på jakt efter stor sej och hälleflundra.

Det är dock LPX Coastal modellerna #5 #6 #7 som kommer i den unika längden 9.3' som är mest intressanta för oss här i Skandinavien. Dessa spön täcker in hela registret av havsöringsfisket ifrån flytlina med flygmyror på sommarkvällen till stormiga januari dagar på skånekusten med fläskiga varianter av pattegrisen på änden av tafsen. Det som sticker ut mest med dessa spön är den lite udda längden på 9,3' (ca 7cm) som kan tyckas vara obetydligt men som ger en lite oväntad edge. Det finns en trade-off i allt man gör och gör man ett spö längre så tenderar det det att bli långslagigt och långsamt i aktionen vilket i sin tur leder till att det är svårt att driva upp en hög linhastighet vilket krävs för att kunna kasta i motvind tex. Det är därför kust/saltvatten spön ofta är runt 9' eller kortare och nästan aldrig 10' tex. Och det är därför ett enhands lax spö ofta är runt 10' för att det svarar lite djupare, så det är lättare att göra underhands/spey kast, samt lättare om man står utvadad, menda lina etc, helt enkelt andra krav och andra förutsättningar gör att ett enhands lax spö ofta är 10' och helt andra krav och förutsättningar gör att ett kust/salt spö ofta är 9'.


Snygg finnish och färg på nya LPX coastal, bra kork och fint rullfäste!

LPX Coastal sticker ut här med den udda längden 9,3' på #5 #6 #7 vilket gör att spöet bibehåller sin "snabbhet" och distinkta känsla, samtidigt som den extra längden gör att man får upp linan lite högre, vilket alla som står djupt utvadade på kusten kommer uppskatta, eller de som sitter i en flytring. Hade man gjort spöet ännu längre så hade det troligen fått motsatt effekt, spöet hade blivit långsammare och linbågarna börjat öppnas upp och linan börjar falla ner mot vattnet snabbare istället. Det känns verkligen som Guideline LPX Coastal lyckas väl med denna hårfina avvägning, vi fick chansen att provkasta #6 spöet och jag kunde inte märka av att spöet förlorade något av den kraft och distinkta känsla man återfinner hos en snabb 9' däremot så upplevde jag att det var lättare att hålla mer lina i luften kanske tack vare de där 7cm extra. De nya LPX coastal spöna har en bra ryggrad, snygg finnish, ett skönt handtag med bra kork och en foam sektion där man har tummen. Samtliga modeller är 4-delade, och levereras i socka+tub.


Skriv en kommentar