Nu när det börjar bli riktigt kallt i vattnet och fisket för dom flesta här på västkusten börjar avta eller helt enkelt tar slut helt för året, då är det dags att plocka fram dina karpfiskespön och tina upp betesfisken för det är hög säsong för bottenmete efter gädda.
Bottenmete efter gädda är en grym metod som oftast används i strömmande vattendrag så som älvar och åar, men fungerar givetvis i sjöar också, som att på våren fiska på en kant innan en lekvik kan vara en grym metod!
När jag bottenmetar efter gädda så letar jag efter struktur i vattnet som t.ex en djupkant, djuphåla eller vid ett snabbt strömmande vatten att man hittar ett bakvatten och fiskar i.
Jag använder mig av en död betesfisk och storleken på betesfisken är helt upp till dig hur stort du vill använda eller kan få tag i. Ett vanligt metetackel som består utav en coatad 30-40lbs wire.
Sedan använder jag mig utav en STARK trekrok i storlek 4 eller 6 beroende på storleken på betesfisken, det är väldigt viktigt att inte snåla in på kroken utan köp riktigt bra krok (du vill inte att du tappar din drömfisk på grund utav att kroken rätas).
När det kommer till lekande så använder jag mig av "size 6" och det spelar inte så stor roll vad det är för märke så länge det är tillräckligt starkt för Gädda.
Här är en video på hur du gör ett sådant tackel!
Om man vill göra det så simpelt som möjligt då gör man såhär: du trär på ett lagom stort päronsänke på huvudlinan (60-100 gram beroende på vart du fiskar och hur strömt det är i vattnet) och sedan knyter du på ditt tackel, så enkelt är det.
Ett knep som jag brukar använda mig av för att få betesfisken att flyta är att om du har ett gammalt liggunderlag eller foam liggandes hemma så kan man skära det i ungefär 1-2 cm tjocka strimlor och med hjälp av en tång stoppa det i fisken genom munnen, på så sätt håller sig betesfisken ovanför botten.
Jag använder mig utav nappalarm men om du har en så kallad baitrunner rulle så kan man oftast höra när fisken tar betet utan nappalarm, det underlättar mycket att köpa en bankstick för att hålla spöet stilla och ovan mark så det ej kommer in smuts i rullen och att linan för löpa fritt.
Det finns självklart massor att experimentera med när det kommer till detta fiske men det här är lite tips för att komma igång med bottenmete.