Det fisket som bedrivs i Öresund efter torsk kallas ofta för bulefiske, vilket innebär att man/skepparen letar upp stim av torsk som ser lite ut som en bula på ekolodet. Tyvärr så förknippas bulefiske med ryckfiske men är inte samma sak. Ryckfiske är förbjudet enligt lag.
Foto: Timmie Wallin
När signalen för att börja fiska ljuder i turbåtarna vill du komma ner till stimmet så fort som möjligt och upprepande dunka betet i botten samtidigt som du vevar upp ett par meter mellan dunkningarna. Detta bruka fungera bra för mig.
Det gäller att försöka vara först ner då man oftast inte har så mycket tid att fiska på stimmen. Öresund kan vara svårt att fiska periodvis då strömförhållandena kan ställa till problem. Har man otur så kan det vara upp mot 5 knops drift och då kan det vara väldigt svårt att få bottenkontakt.
Utrustning.
Det lätta fisket är det fisket jag tycker mest om att bedriva i Öresund, då det ger en mycket roligare fight.
Lätt utrustning:
Spö: Ett spinnspö som Sportex Absolut 150g eller ett haspelspö som Sportex Magnus boat 100-200g fungerar utmärkt till det lättare fisket.
Rulle: Multirulle, t.ex Okuma Metaloid M-5NS eller en haspelrulle som Penn Conflict i storlek 4000.
Lina: Climax MiG 0.18-0.20mm
Beteslås: Högkvalitativa fabrikat, typ Cox&Rawl i storleken #1(320lb). Samma gäller fjäderringar och lekande. Dessa produkter är det mycket viktigt att inte snåla med då det främst är beteslås, fjäderringar och lekanden som är påfrästande
Shocktafs: Climax Haruna 0.60mm - 0.80mm
Bete: En 100g-150g Clownpilk från Wiggler eller en Royber Brisling 130g räcker till det lättare Öresundsfisket.
Till det lättare fisket brukar jag inte använda någon upphängare.
Medel/tung:
Spö: 20-30lb spö (Sportex Jolokia Boat 20lb) 30-50lb (Westin W4 Jigging -T)
Rulle: Okuma Cortez (CZ-5 / CZ-10) Maxel Sealion 05DH
Lina: Climax MiG 0.18 – 0.30mm. En tunnare lina skär bättre genom strömmen.
Beteslås: Högkvalitativa fabrikat, typ Cox&Rawl i storleken #1(320lb). Samma gäller fjäderringar och lekande. Dessa produkter är det mycket viktigt att inte snåla med då det främst är beteslås, fjäderringar och lekanden som är påfrästande
Shocktafs: Climax Haruna 0.60mm – 0.80mm
Pilk: Varholmens spjutet 200g – 600g eller rörpilk 200-1000g
Upphängare: Här brukar jag, ifall det inte är för hög drift/strömföhållanden använda mig av en bläckfisk eller gummimakk som upphängare.
Bra att tänka på!
För att minimera risken att ge torsken permanenta skador har jag slutat använda trekrokar på mina beten. Jag brukar istället använda mig av gummimakkar eller enkelkrokar. Detta gör även att avkrokningsprocessen underlättar vilket kan vara väldigt skönt när man står många i en båt.