Linguide
Att välja fluglina är idag är inget lätt val. På el-ge har vi kunskapen och linorna för alla tänkbara specifika situationer likväl som vi har mer allsidiga linor. Det diskuteras mycket om klumplängder, bak och fronttaperingar, runninglines och olika typer av coating. Dessa begrepp är förvirrande och är inte helt lätta att reda ut eller förstå sig på. Men vi skall här försöka att hjälpa dig.
Kortklump (7-9 meter klump)
Linor av denna typ har blivit våldsamt populära de senaste åren. Anledningen är enkel, de är relativt lätta att kasta och även en kastare med bristande teknik kan få ut linan hyggligt. Dessa linor har extremt tydliga för och nackdelar. Linorna kännetecknas ofta av en förhållandevis brant fronttapering och en kort klump (med kort brukar man mena ca 7-9 meter) och ofta en kort eller obefintlig bakre tapering. Dessa linors fördelar kan sammanfattas i att de är ganska så enkla att kasta med och vänder över stora flugor med lätthet, de kastar bra i motvind och kastar korta kast helt utan ansträngning.
Dessa linor är oftast fördelaktiga för dem som är korta, vadar djupt eller sitter och fiskar i flytring, då man inte behöver ha särskilt mycket lina i luften för att ladda spöet. De har även vunnit anhängare bland dem som inte vill använda sig av shootingheads till sitt laxfiske då de är lätta att underhandskasta, detta p g a sin tydliga viktfördelning baktill och korta bakre tapering. Även om de inte benämns som gäddfiskelinor så funkar de även ganska bra till detta fiske.
Nackdelarna denna typ av lina har är att den inte klarar av att kasta de långa kasten särskilt bra, detta beror på att en kort klump hinner rulla ut fortare och kastet "dör" d v s ramlar ner på vattnet då linbågen rullat ut. En annan uppenbar nackdel är att de har en väldigt kort eller obefintlig bakre tapering vilket gör det omöjligt att lyfta någon större mängd lina och kasta om på t ex vakande fisk.
Här hittar du exempel på kortklumpade linor
Långklump. (ca 14-18 meter klump)
Långbellylinor brukar favoriseras av dem som gillar att lägga mellan- till långdistanskast på antingen vakande fisk eller mot tydliga mål/ståndplatser. Denna mer klassiska typ av lina har fortfarande sitt tydliga användningsområde. Då dess fördelar är att du kan lyfta mycket lina och lägga ett nytt kast mot t ex en vakande fisk så är detta en typ av lina som är populär för den som kastar mot ett mål på längre distans. Denna lintyp tillåter även att kasta långt då en lång klump tar längre tid på sig att rulla över.
"Långklumpslinor" har även en mer utjämnad viktfördelning på klumpen vilket gör att de inte "dippar" i bakändan av klumpen, d v s att på långa kast så håller sig den bakre delen av klumpen kvar "högt" i luften vilket möjliggör längre kast. Om klumpen "dippar" betyder detta att den bakre delen av klumpen faller ner på vattnet för fort och att det långa kastet förstörs. Denna linans nackdel ligger i att den är lite lurigare att kasta med, den kräver bättre timing och man känner inte samma drag i linan som med en kort klump.
Den kräver helt enkelt lite mer, är något svårare att underhandskasta med och kräver lite mer utrymme. Denna typ av lina är svårare att använda vid vadning i djupt vatten och vid flytringsfiske. Har du lite utrymme där du fiskar så kommer du förmodligen att kasta längre med en kortklump än med denna typ av lina, även om detta egentligen är den lina som kastar längst.
Här hittar du exempel på långklumpade linor
Mellanlängd på klumpen (ca 10,5 – 12.5 meter)
Här har du linan som försöker kombinera båda de ovanståendes egenskaper. Man ska ha klart för sig att en kompromiss betyder att någonting blir halvbra eller halvdåligt på allt.
Denna lintyp är dock den vi rekommenderar till den som fiskar brett och mycket med en och samma lina. Har du en god kastteknik och en lina av denna typ så fixar du det mesta på ett bra sätt. Linan klarar allt "hyggligt", men är du duktig då räcker den ännu längre. Dessa linor kan dock skilja sig väldigt mycket åt! Vissa av dessa "allroundlinor" har en kort bakre tapering och är näst intill en shootingheads med integrerad runningline, d v s att de är som de första linorna vi beskrev fast med 1-3 meter längre klump. Linor med klumpar på ca 10-11 meter med kort bakre tapering är helt ok att underhandskasta, de brukar vara ett bra val för kustfiskaren och för streamfiske i insjö. Om du däremot skall slänga en torrfluga skall du välja en lina med mer bakre tapering också.
Andra har längre klump och lång fronttappering, dessa linor är fina för presentationsfiske både för strömmande vatten och roll/underhandskast. De fungerar också utmärkt att presentera en torrfluga för vakande fisk i sjö.
Denna kategori av linor är den svåraste att sätta sig in i för de utlovar så mycket! Korta och långa klumpar har sina tydliga för och nackdelar, denna lintyp har till följd av sin tapering ganska så olika för och nackdelar.
Här hittar du exempel på mellanlängdsklumpade linor
Reverse/clouser tapering
Denna lintyp är egentligen en bakvänd klump. Den har oftast en jättekort fronttapering och hela sin klump i början av linan och sedan en bakre tapering. Denna typ av lina är framtagen för att kasta stora och bökiga flugor under taskiga blåsiga förhållanden. Andvänds till såväl kust som gädda. Rios clouser line var den första lina med denna tapering som vi hörde talas om. Den togs fram för att kunna kasta kraftigt förtyngda flugor som såsom Bob Clousers klassiska fluga "clouser minnow".
Vissa gäddlinor har denna utformning för att framgångsrikt kasta stora flugor. Denna lintyp är vanligtvis inte bra för underhandskast.
Tropical lines
Dessa linor är till för bonefish/permit/GT/tarpon/sailfish. Det alla dessa har gemensamt är att kunna få ut flugor under blåsiga förhållanden samt att de tål den tropiska värmen på ett varmt båtdäck.
Bonefish linor – presentationslinor
Används till att kasta mindre men förtyngda flugor även i blåsiga förhållanden. Kärnan på dessa linor är oftast som vanliga linor upp till 20lbs. Ska du fiska från båt välj en lina med standard eller lägre klump. Om du endast vadfiskar, välj en med kortare klump.
Tarpon- mellanstora till stora flugor från båt under blåsiga förhållanden
Oftast är dessa linor flyt eller intermediate och har en kärna på 30-35lbs. Grainlinorna som ni kan läsa mer om nedan är också mycket populära linor för tarpon då man fiskar i floder eller på djupa ocean flats.
Sailfish/marlin/tuna/offshore
Dessa linor är oftast 400-700 grain linor som sjunker som en sten, det är oftast en ganska kort grainklump med en intermediate runningline för att antingen kasta på fisk man teasat (lockat in med kroklöst trollat bete) eller på ”blitzes” (makrill dyk, fast med tuna eller annan stor fisk i) dessa linor har oftast en kärna på 50lbs. Dessa linor är även att föredra om du vill ha en hel lina till Sejfiske i Nordnorge. En 400 grainare går att kasta med en #10 spö, men för de tyngre linorna skulle vi rekommendera en 9' #12
”GT”- en snäv kategori linor för de värsta fiskarna, Giant Trevalley
Dessa linor ska kasta feta poppers eller baitfish imitationer under sightfiske eller på teasad fisk. Dessa linor har 50lbs kärna för att kunna hantera de våldsamma påfrestningarna.
Missa inte vår guide till Tropiskt fiske med fluga som du hittar här