Guideline Presentation+ Float WF2

Den första generationen Presentation WF från Guideline kom 2002 och har varit en storsäljare i många år. Ursprungligen designad för öringfiskare som gillar att fiska i små och intima vatten, där försiktiga presentationer och diskretion är viktigare än långa kast. Samtidigt är Presentation WF är en fantastisk allroundlina som är lätt att kasta för alla användare och presterar suveränt på avstånd upp till drygt 20 meter. När du fiskar på trånga platser utan utrymme för bakkast överträffar denna lina andra modeller med längre klump. Du kan bära mindre lina utanför spetsen och skjuta längre med en Presentation WF. Att ha en stor del av vikten bak på klumpen gör den också till en perfekt lina för alla typer av kast som startar från vattnet, till exempel spey- och switchkast. Presentation är en snabb lina på grund av dess korta baktapering och komprimerade klump. Den långa främre taperingen ger en mjuk övergång av hastighet till tafsen som gör att den är den presenterar flugan fint vid torrflugfiske med normala eller långa tafsar. I klass #5 och #6 har den tillräckligt med kraft för att även kasta lite tyngre nymfer samt streamers. På denna nya generation av linan kallad Presentation+ har Guideline förbättrat mångsidigheten ännu mer genom att öka tjockleken på handling- och skjutlinan. Detta hjälper till att balansera överrullningen och ge linan en mer balanserad flykt i luften. Det ger dig också möjligheten att arbeta med ännu mer lina än den faktiska klumplängden utanför spötspetsen när du kastar. Presentation+ ger bättre balans och stabilitet i linbågarna och du kommer inte att få den där ”gångjärns-effekten” som är vanlig på linor med kort klump. Längd- till viktförhållandet i klumpen på denna lina är noggrant valt för att ge linan tillräckligt med kraft och hastighet för att ladda spöklingan väl och vända över större och buskiga flugor. Denna lintapering fungerar bra på blåsiga dagar och kommer att påverkas mindre än en längre klump med vikten fördelad över hela sin längd. Den korta klumpen erbjuder fina möjligheter att utföra olika presentationskast och hastighetsändringar. Trots den låga lindiametern flyter denna lina bra och den smidiga och glatta coatingen förbättrar prestandan och minskar problem med minnet även kalla dagar. Linan är uppbyggd kring en flätad multifilament-kärna med väl avvägd stretch i längdled. Det finns små, smidiga fabriks-tillverkade svetsade öglor i den främre och bakre delen av linan och en laser-ID märkning nära spetsen. Både kartongen och spolen är miljövänliga och återvinningsbara.
899,00 kr
Tillverkare: Guideline
Artikelnr: 051835
Fri frakt
Beställningsvara (3-10 arbetsdagar)
Leveranstid 1-3 vardagar på lagerförda varor (vi skickar enbart inom Sverige)
Ship to
*
*
Shipping Method
Name
Estimated Delivery
Price
No shipping options
+ -
Specifikationer
Attribute name Attribute value
Klass 2
Densitet Flytande
Klumplängd 8,25 meter
Klumpvikt 7 gram / 108 grain
Längd 25 meter
*
*
  • Dålig
  • Utmärkt
*
*
*

Vilken kastar bäst/längst?

Jag får ofta frågan vilken lina/klump som kastar bäst, frågan är befogad men för ospecificerad. Innan du köper en klump så bör du fråga dig under vilka förutsättningar ska klumpen kasta "bäst". Hur specificerar man förutsättningarna? med det menar jag tex terrängen, vattenstånd, din längd och om du kommer vada djupt eller inte. Det finns fler variabler att ta hänsyn till men där har vi några av dem. Klumpens längd kan också varieras beroende på om det är en flyt, flyt/s1 eller snabbt sjunkande tex s3/s5/s7.

Lite förenklat kan man hålla flytlinan längst och tyngst i det viktspannet som spöet har som rekommendation, detta för att flytlinan är den som sannolikt kastar sämst av alla då den är större diameter än övriga linor, har man den i det tyngre spannet och något längre så kommer man fördröja överrullningen i kastet vilket ger dig möjlighet att kasta längre. En annan anledningen till att man kan (om det finns incitament) hålla flytlinan längre är att den är just flytande, vilket innebär att den är lätt att lyfta ur vattnet och göra nytt kast oavsett om du fiskar en pool som är snabb eller långsam. En sjunkande klump är svårare att lyfta för nytt kast då den "gräver ner sig" i vattnet vilket naturligtvis är dess syfte i fiskesynpunkt men problematiskt ur "kastsynpunkt".



Kort klump

- kastar kortare men ger dig möjlighet att göra snävare vinklingar enklare och fiska av platser där geografin är av besvärligare karaktär, dvs många av de där heta platserna du helt enkelt går förbi för de "inte" går att kasta där.


Ser terrängen ut såhär, så kan en kort klump vara skillnaden mellan att fiska aktivt eller stå i buskarna i trassla.

Lång klump
- ger dig möjlighet att kasta längre förutsatt att terrängen är sådan att den tillåter dig att använda den, med en längre klump kan du om du har tekniken kasta längre och även i viss mån påverka driften av flugan bättre genom att "menda" linan, vilket innebär att skapa en bukt på linan på vattnet, du slipper även dra in lika mycket skjutlina innan varje kast.
 

Öppet och fint, under dessa förhållanden kan du använda vilken lina du vill, Ser det ofta ut som på denna bild kan en längre klump vara trevligare att använda, de blir inte lika slängiga som de korta och landar inte lika brutalt, du kan också lättare menda linan och på så sätt påverka hastigheten/djupet på flugan.

 
Kortare klumpar för och nackdelar
Jag själv fiskar ofta med lite kortare klumpar, det beror delvis på att jag är rätt kort själv och då jag står utvadad en bit så blir det inte mycket människa som sticker upp över ytan, en lång klump blir då besvärlig särskilt om man som jag ofta fiskar med kortare spön (11' till 12,9'). Varför då kortare spön och korta klumpar? i huvudsak två anledningar, dels kan jag alltid komma till och fiska dessa utrustningar oavsett hur terrängen ser ut (nästan) och de fyrdelade 11 - 12,9' ryms i min hockeytrunk, och således slipper jag ha ett separat "spö kolli" då jag reser.
 
Nackdelarna med korta spön och korta klumpar är att man förlorar lite kastlängd där man har gott om utrymme, och det blir mycket skjutlina att dra in inför varje kast, vilket kan bli rätt tröttsamt under en veckas fiske. Vet man om att man kommer fiska platser med relativt gott om utrymme, och inte vada jätte djupt så behöver man absolut inte välja någon klump som definieras som "short"
Det kan också sägas att är du en duktig kastare så kan du förmodligen lösa de flesta situationer ändå även om din klump är "standard" och inte short. Man kan kanske inte ha med sig allt men har man korta klumpar så vet man att man kommer åt de flesta platser i alla fall, det är typ så jag resonerat.

Bild på RIO Scandi Short VersiTip
Med denna lina kommer du långt i ditt fiske, passar framförallt spön som är 13' eller kortare. Oerhört lättkastad och med de olika spetsarna kan du snabbt och enkelt variera ditt fiske. Köper du en eller två riktigt snabbsjunkande klumpar (typ som de två första compact linorna jag nämner nedan) så klarar du nästan alla platser.
 
Bild på Guideline Compact RTG - Flyt/Hoover/Sink1
Extremt lättkastade och oväntat långkastande, Jag har fiskat denna i sjunk graderna I/S3/S4 och I/S5/S6 på min 12,'6 #8 och tagit ett par fina fiskar där terrängen i vissa fall varit svår och vattnet snabbt och kallt. Till min 11' Scott T3h #8 så har jag denna i Flyt och I/S1/S2 för små flugor, trånga platser och lågvatten.
 
 
 

Egentligen krävdes inte en kort klump för denna plats, men det visade sig att en guideline compact I/S5/S6 var rätt val i det snabba och kalla vattnet.
Specifikationer
Attribute name Attribute value
Klass 2
Densitet Flytande
Klumplängd 8,25 meter
Klumpvikt 7 gram / 108 grain
Längd 25 meter
Skriv din egen recension
*
*
  • Dålig
  • Utmärkt