Filtrera
Stäng

Gäddflugfiske

Gäddflugfiske

Hösten och dess deprimerande väder välkomnas med öppna armar utav oss som gillar gäddfiske, det är ofta dessa blåsiga och Sovjet-gråa dagar som gäddan gör sig tillgänglig. Några fruktlösa sommarvällar ägnades åt att skrämma gäddor med värmeslag i övergödda sjöar med sällskap av vildsvin och med fågelskit i ansiktet (helt sant). För att trösta mig själv så betraktar jag dessa svettiga fisketurer som rekognisering inför den stundande höstens flugfiske. Fortfarande så förknippas gäddflugfisket ofta med vadning i grunda vikar på våren, men det är så mycket mer än bara det. Redan inbitna har sedan länge hystat ut sina flugor under senhösten. Vintern då? Sista passet 2013 gjordes i December och sista 2014 var på nyårsafton. Det var trögt men en fisk som uppskattades till 6kg kom upp.



Här kommer några tips på vettiga linor till ditt gäddflugfiske oavsett årstid. Värt att nämna är att samtliga av dessa linor är tungt klassade, Den skickliga kastaren kan göra rätt i att gå ner en klass för att kunna hålla mer lina i luften och på så vis kunna kasta längre om du bedriver ditt fiske stående i båt eller grundare vadning. Fiskar du i kayak eller flytring sittandes eller djup vadning ofta så kör samma klass som spöet är, det blir lättare att kasta då spöet laddar redan med lite lina ute. Om du tex har ett spö i klass #8 som är lite "mjukare" gör du nog rätt i att gå ner en klass, spön som är längre än 9' brukar tendera till att vara det men inte alltid.




Guideline WF Pikeline DC S1/S3 (klicka på bilden ovan) 

En lina som ser till att flugan håller sig i rätt vatten kolumn igenom hela infiskningen. Denna lina var jag lite kritisk till initialt, men det var väl därför jag var tvungen att testa den. Då jag historiskt mest fiskat vadandes eller i pontonbåt så har jag alltid velat ha flytande runningline för att slippa ha lina som sjunkit ned vid fötterna, vilket fördärvar påföljande kast. Nu har jag fiskat mest från land eller vadandes med linkorg/flexi stripper så då har jag kunnat använda denna vid vadning och gjort lite kortare kast då det kan hända att någon slinga hamnar i vattnet, och det finns lite trasselrisk även med linkorg/flexi strip. Fisket har jag bedrivit på ett djup runt 1 meter med någorlunda snabb hemtagning, till ca 2-3 meter då jag låtit den sjunka lite först och haft långsammare hemtagning. Linan kan fiskas djupare med korta tafsar och en stunds väntan innan hemtagning. Har fiskat flugor på tub med 3/0 krok och stor metallskalle i 25-30 cm längd med klass #10 och det har fungerat elegant, linan klarar verkligen stora flugor. Finns i klass # 7-10 Guideline har även en flytande variant som är mycket populär. Kärnan är stum på båda modellerna.


Guideline Pike  Flyt/Hoover/Intermediate (klicka på bilden ovan) 


En nyhet för i år och en riktig allround lina som gör sig lika bra i båt/flytring som vadandes tack vare den flytande runninglinen. De första 7 metrarna är hoover/intermediate och plockar ner flugan till 1-2 meter. Släng på en förtyngd fluga och korta ner tafsen och du kan hänga ner flugan ytterligare. Stum kärna precis som de övriga Guideline linorna gör det enklare att kroka en tvekande Gädda. Finns i klass # 7-10




RIO Pike klass #7-10 (klicka på bilden ovan) 


En absolut favorit bland de gäddlinor jag prövat. Superb coating med vansinnigt skjut. Tvåfärgad lina där klumpen är 9m lång, en lagom längd för gäddflugfiske då en kortare klump med mer massa gör att man lättare kan vända över en stor fluga även då det blåser samt att kastning från flytring eller djupare vadning funkar bra. Det som överraskade mig med denna lina var möjligheten att göra kortare rollkast/underhandskast om man använder lite mindre flugor, en ren dröm då gäddan följer nära och viker av framför fötterna på en. Ett snabbt rollkast ut igen kan vara det som ger dig fisken. Denna lina finns även med flytande runningline och sjunkande klump (sjunk2) en perfekt lina för den som vadar mycket i sitt fiske men vill ha en lina som plockar ner flugan en bit under ytan. Som ren bonus gör den gula klumpen och oranga runninglinen det till en utmärkt "foto lina" d.v.s. har du en snygg linbåge och en kompis som kan sin fotografering så har du en bild väl värd att publicera i din status uppdatering på FB!

 


Text & Foto: Martin "Punkarn" Karlsson